Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk van… Evelien van der Waa: Dwangmatig likken bij katten

Leestijd 5 minuten

Op 5 en 6 mei 2023 was ik aanwezig op Animal Event om een lezing te geven over 'wassen bij katten'. Mocht je dit grote dierenevenement nog niet kennen, dan is het zeker een aanrader voor volgend jaar. Het wordt ieder jaar georganiseerd rond deze datum. Dit jaar was er ook een 'kattenplein'. Hier waren stands speciaal voor katten.

Kattencafé

Mijn lezing was onderdeel van het kattencafé. Hier kon je verschillende raskatten bekijken en aaien. Er was een glazen huis met Maine Coon kittens, je kon er knutselen voor je kat en er werden verschillende lezingen gegeven.

Wassende katten

Het onderwerp van mijn lezing was 'Wassen bij katten'. Het zichzelf wassen is normaal kattengedrag en alle katten doen het. Maar er zijn wel verschillen in de mate waarin katten zich wassen. De ene kat was zich veel meer en uitgebreider dan de andere kat. De manier van wassen kan bovendien informatie geven over welk homeopathisch middel bij een bepaalde kat past.

Hoe kijkt een homeopathische dierenarts naar wassende katten? 

In de zoektocht naar het juiste homeopathische middel bij een kat, in de klassieke homeopathie,  stel ik als dierenarts heel veel vragen om een goed beeld te krijgen van de kat. En dan stel ik ook altijd vragen over hoe de kat zich wast. Omdat dieren niet kunnen praten stel ik al mijn vragen aan jou als eigenaar. Het is dus goed om, als eigenaar, je kat regelmatig te observeren (= bekijken) als je kat bezig is met zijn/haar dagelijkse bezigheden. Het wassen, maar ook slapen, eten, drinken en op de kattenbak gaan. Dat kan belangrijke informatie opleveren voor de dierenarts in het geval dit gedrag veranderd is.

Voor Pietje precies

Ik zal nu een aantal homeopathische middelen bespreken waarin het wassen duidelijk anders is. De eerste is Arsenicum album. Dit is een heel bekend middel in de homeopathie en het wordt vaak voorgeschreven, ook bij katten. Het kenmerkende van dit middel is dat dieren (en mensen) die bij dit middel passen heel netjes, schoon en precies zijn. Ze krijgen stress als dat niet zo is. Deze katten wassen zichzelf dan ook heel vaak en uitvoerig. Het zijn echte Pietjes precies. Maar het is normaal kattengedrag.

Dwangmatig wasgedrag

Er zijn echter ook katten die zich, vanwege pijn of stress, dwangmatig gaan likken en zichzelf helemaal kaal likken, soms wel tot bloedens toe. Dit is geen normaal gedrag! Doet jouw kat dit, dan moet je altijd naar de dierenarts gaan met je kat om uit te sluiten dat er een lichamelijke oorzaak is. Je kunt dan denken aan buikpijn, pijn vanuit de blaas of artrose. Als er geen lichamelijke oorzaak is, moet je gaan zoeken naar mogelijke bronnen van stress voor de kat. Soms is dat duidelijk: bijvoorbeeld door een verhuizing of doordat er een baby geboren is in het gezin of doordat er een nieuwe kat is bij gekomen. Maar soms is het lastiger te bepalen. Dan kan het inschakelen van een kattengedragstherapeut zinvol zijn. Die komen aan huis en bekijken samen met jou de hele leefsituatie van je kat. Daarna wordt er een plan opgesteld om de oorzaken van stress zoveel mogelijk te vermijden.

Introverte types

Stress vermijden lukt niet altijd helaas. Dan kan het heel fijn zijn om de kat ondersteuning te geven met homeopathie. Ignatia amara is een middel waar ik meerdere katten, met het dwangmatig kaal likken door stress, heel goed mee heb kunnen helpen. Het kenmerk van Ignatiatypes is dat ze erg op zichzelf zijn en stress vaak uiten door zichzelf te gaan likken of in huis te gaan plassen. Bij mensen zijn dit de introverte types, die hun verdriet voor zichzelf houden.

Tot slot

Dus gaat jouw kat zich opeens veel meer of anders likken ga dan altijd even langs bij een (homeopathische) dierenarts voor controle. Je kat geeft je op deze manier een signaal dat er iets niet in orde is.

Andere ondersteunende ingrediënten die bijdragen aan het verminderen van stress bij de kat

 

  • Hop
  • Magnesium
  • L-tryptofaan
  • Japanse notenboom
  • Sint Janskruid