Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk van Evelien... over de hardnekkige Giardia infectie

Leestijd 5 minuten

De laatste tijd zie ik veel jonge honden (in leeftijd variërend van een paar maanden tot één jaar oud), die al meerdere keren last hebben gehad van een Giardia infectie. Ze zijn daar dan ook al meerdere keren voor behandeld met Panacur (= Febendazol) of Metrobac (= Metronidazol). En dat is ook echt nodig om de parasiet te bestrijden. De meeste honden reageren goed op zo’n behandeling: de diarree klachten stoppen. Maar heel vaak krijgen ze na een tijdje toch weer opnieuw klachten. Om dit te voorkomen of te doorbreken is het heel belangrijk dat je gaat kijken naar het darmmilieu van de hond. Je wil het darmmilieu zo optimaal mogelijk maken, zodat de Giardia veel minder kans maakt om aan te slaan.

Hoe raakt je hond besmet met Giardia?

Honden raken besmet door het opeten van de parasiet (cyste stadium). Dit kan op plekken waar veel honden komen, zoals honden uitlaat veldjes, of van zichzelf (her-besmetting). Bij de behandeling van een hond met Giardia is het dus ook heel belangrijk om het dier zelf te wassen, de omgeving goed te reinigen en indien nodig andere dieren uit het gezin ook te behandelen, dit alles om her besmetting te voorkomen. Giardia is ook besmettelijk voor mensen (= zoönose) dus zorg ook voor een goede persoonlijke hygiëne.

Uitscheiding van de parasiet via de ontlasting

Als een hond eenmaal besmet is geraakt, kan dit gepaard gaan met klachten, maar dat hoeft niet. Sommige honden blijven gezond, maar zijn wel besmet. Alle besmette dieren gaan zelf ook de parasiet uitscheiden via de ontlasting. Dit is geen continu proces. De ene keer worden er meer parasieten uitgescheiden dan de andere keer. Dit maakt het dus ook lastiger om de parasiet aan te tonen. Dit is de reden dat er vaak een verzamelmonster van ontlasting van 3 dagen wordt onderzocht. Je vergroot daarmee de kans de parasiet aan te tonen. Vals negatieve test uitslagen, dat wil zeggen de parasiet is niet aangetoond, maar de hond is wel besmet, komen helaas toch regelmatig voor.

Klachten bij een Giardia infectie

Een aantal jaren geleden zag je als dierenarts vooral de acute vorm van Giardia bij de hond: heftige diarree met bloed en slijm. Tegenwoordig zie ik zelf veel vaker de chronische vorm: honden die om de zoveel tijd last hebben van diarree of de hele tijd door slechte ontlasting, maar veel minder heftig. Honden kunnen ook last hebben van verminderde eetlust en misselijkheid. De ontlasting heeft vaak een typische geur. Naast het gebruik van een anti-parasitair middel is ondersteuning van de darm erg belangrijk, om terugval te voorkomen. 

Ondersteuning van de darm

Alles begint met een goede voeding. Vaak wordt een licht verteerbare voeding aanbevolen. Veel merken hebben een variant voor gevoelige darmen. Je kunt deze variant dan een tijdje voeren en daarna, als de klachten over zijn, weer overgaan naar het normale voer van je hond. Als je geen bezwaar hebt, als eigenaar, tegen compleet vers vlees voeding, dan is dat ook een hele goede optie. Het is optimaal verteerbaar en geeft hele compacte stevige ontlasting. Bovendien heeft het als extra pluspunt, dat het ook gezonde bacteriën bevat, die helpen om het darmmilieu weer gezond te maken. 

Probiotica en Psyllium husk

Je kunt gezonde bacteriën ook toevoegen in de vorm van een voedingssupplement, probiotica, dat je over het voer geeft. In deze supplementen zitten meerdere bacterie soorten/stammen bij elkaar. Het zijn vaak gevriesdroogde poeders, die geactiveerd worden door ze te mengen met water en ze even te laten staan. Ik laat bij voorkeur een supplement geven, dat ook echt voor dieren op de markt is gebracht, zodat de samenstelling van de bacteriën goed aansluit bij de honden darm. Om sneller stevige ontlasting te krijgen, kun je ook nog gebruik maken van voedingssupplementen die Psyllium husk (=Vlozaad) vezels bevatten. Deze vezels zorgen ervoor dat het vocht in de darm gebonden wordt en dat de ontlasting steviger wordt.

Ondersteuning met homeopathie

Ook homeopathie kan op verschillende manieren ondersteunen bij het herstel van de darm en algemene gezondheid van je hond. Zo zijn er zelf zorg complexen beschikbaar voor diarree klachten, die verschillende homeopathische middelen in een lage potentie (= sterkte) bevatten. Als er verder geen andere problemen spelen kan dit heel goed werken. Daarnaast is er de klassieke homeopathie waarbij echt één middel wordt uitgezocht voor jouw hond met zijn specifieke klachten en unieke verhaal. Hiervoor is wel een homeopathisch consult nodig. Tot slot zijn er ook nog verschillende darm nosoden. Dit zijn homeopathische verdunningen van verschillende soorten bacteriën, ieder met hun eigen kenmerken, die een positief effect kunnen hebben op de darmgezondheid en algehele gezondheid van je hond.

De anti-parasitaire behandeling is dus eigenlijk het begin van een heel traject om de darm van je hond weer gezond te maken.