Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk van Evelien… vuurwerkangst bij honden

Leestijd 4 minuten
Vuurwerkangst bij hond dierenarts Evelien van der Waa NML health

Dierenarts Evelien van der Waa heeft veel ervaring met begeleiden van honden met vuurwerkangst. Ze geeft er zelfs lezingen over. Pak vuurwerkangst op tijd aan, is haar boodschap in deze aflevering van 'Uit de praktijk'. Met de juiste maatregelen en door al vroeg, echt al begin december, te beginnen met het inzetten van natuurlijke middelen kun je angst voor harde knallen aanzienlijk verminderen. En dieren worden er niet suf van. Hond Buda is er een prachtig voorbeeld van.

Helaas komt er ook dit jaar nog geen algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk. Dus zullen er ook nu weer heel wat honden bang zijn in de periode rond Oud & Nieuw. Gelukkig zijn er wel verschillende mogelijkheden om op natuurlijke wijze deze angst te verminderen. Zo zijn er poeders op basis van kruiden en mineralen, die een rustgevend effect hebben. Daarnaast zijn er druppels met daarin extracten van planten, die een kalmerend effect hebben. Ook zijn er producten op basis van Bloesem remedies met een rustgevend effect. Met al deze producten kun je al een tijdje van tevoren beginnen, zo rond begin december. 

Als je hond of pup nog niet bang is dan is het nog beter om je hond al eerder gecontroleerd te laten wennen aan harde geluiden. Zo zorg je ervoor dat ze niet angstig worden. Bij honden die al bang zijn zorgen deze producten ervoor dat de angst niet steeds verder gaat oplopen bij iedere knal die ze horen. Mocht dat niet voldoende zijn dan kan er rond Oud & Nieuw altijd nog gebruik gemaakt worden van de reguliere medicatie voor vuurwerkangst. Dat gaat prima samen met natuurlijke middelen.

Rustgevende kruiden, aminozuren, vitamines en mineralen

Ik maak zelf al meer dan 20 jaar gebruik van een complex preparaat (samengesteld uit verschillende plantaardige ingrediënten) bij vuurwerkangst met hele goede resultaten. De samenstelling van de druppels is als volgt: Haver, Passiebloem, Stinkende gouwe, Hop en Rozemarijn. Samen zorgen deze plantaardige extracten voor een rustgevende werking, zonder de hond suf te maken. Het is een ontzettend mooi product om in te zetten bij nervositeit en vuurwerkangst. Voor een goed resultaat moet je hier uiterlijk half december mee beginnen.

Naast planten kunnen ook aminozuren, vitamines en mineralen een rustgevend en kalmerend effect hebben op mens en dier. Zo is bekend dat het aminozuur L-tryptofaan rustgevend werkt. Het beschermt het zenuwstelsel en verbetert stress tolerantie. L-tryptofaan is een essentieel aminozuur, dat betekent dat het lichaam het niet zelf kan maken, maar dat het opgenomen moet worden uit de voeding. Bij mensen wordt dit aminozuur gebruikt bij de behandeling van slaapstoornissen, stress en depressie. Door het aminozuur in een hogere concentratie aan te bieden via een supplement, heeft het een rustgevende werking in de hersenen. Ook vitamines uit de B-groep zijn belangrijk voor een goed functioneren van een dier in een angstige en stressvolle situatie. Zo is vitamine B3 belangrijk voor het optimaal functioneren van de hersenen en zenuwweefsel. En vitamine B6 versterkt de werking van L-tryptofaan en Magnesium. Magnesium wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Het heeft een ontkrampende werking en ontspannende eigenschappen. Het heeft veel functies in het lichaam, maar is zeer goed inzetbaar bij verkrampingen van spieren en bij situaties van stress. 

Lezingen over vuurwerkangst en effecten middelen

Als dierenarts geef ik zelf al meer dan 15 jaar lezingen over vuurwerk angst bij honden. Bij honden die al bang zijn voor vuurwerk adviseer ik dan meestal de druppels. Daarnaast maak ik ook regelmatig gebruik van het poedersupplement met L-tryptofaan, Magnesium en B- vitamines. Ook de Bloesem remedies zet ik vaak in. Om voor mijzelf een objectief idee te krijgen van de werkzaamheid van de verschillende producten die ik gebruik heb ik de afgelopen drie jaar bijgehouden hoe de honden erop hebben gereageerd. In totaal waren er zes honden die alleen het complex middel van mij hebben gekregen. Al deze honden lieten een duidelijk positief effect zien. Allemaal waren ze een stuk relaxter, herstelden zich sneller na een knal en waren in huis ook rustiger. Dit effect was vaak al na 1 -2 weken zichtbaar. Een hond die alleen het poeder met L-tryptofaan, magnesium en B-vitamines kreeg, was ook na twee weken veel rustiger in huis.

Onderzoek naar effect druppels 

Als externe begeleider werkte ik in 2013 mee aan een onderzoek van studenten van HAS Hogeschool Den Bosch, studierichting Toegepaste Biologie. Zij onderzochten het effect van het eerdergenoemde complex middel bij honden met vuurwerkangst. De resultaten zijn uiteindelijk ook gepubliceerd in het blad Onze hond. Het hoofddeel van het onderzoek bestond uit het beschrijven van gedragingen die honden laten zien bij angst. Er werd vervolgens gekeken of de gedragingen verminderden door het gebruik van het middel. En dat was zo. Ze waren minder angstig en herstelden ook sneller als er wel een knal was. Het onderzoek is uiteindelijk maar bij vijf honden voltooid, maar al deze eigenaren waren zeer tevreden en waren van plan het een volgend Oud & Nieuw opnieuw te geven aan hun hond.

Monnikskap bij vuurwerktrauma

Als er bij honden een duidelijke aanleiding is geweest waarom ze opeens bang zijn geworden voor vuurwerk maak ik vaak gebruik van het homeopathische middel Aconitum (Monnikskap). Deze honden hebben vaak een situatie meegemaakt waarbij er vuurwerk naar ze is gegooid of waarbij ze vlak in de buurt van bijvoorbeeld een vuilnisbak stonden waarin vuurwerk afging. 

Aconitum is het middel in de homeopathie dat past bij het ervaren van doodsangst. En dat is wat veel honden ervaren als er in hun buurt vuurwerk wordt afgestoken: ze zijn doodsbang, vaak helemaal in paniek en willen alleen maar wegrennen. Deze angst kan heel lang blijven bestaan. Ook als het al een paar jaar geleden gebeurd is kan het nog steeds zinvol zijn om alsnog Aconitum te geven om te zien of de angst verminderd kan worden. Ik heb in mijn praktijk hier spectaculaire voorbeelden van gezien. Helaas lukt dat niet altijd en heb je soms een ander homeopathisch middel nodig of reguliere medicijnen. Het gebruik van Aconitum bij dit soort heftige angsten moet wel gebeuren onder begeleiding van een dierenarts/therapeut met gedegen kennis van de homeopathie.

Buda relaxt het nieuwe jaar in

Na een vuurwerklezing kwam de eigenaar van Buda naar mij toe. Hij vroeg zich af of zijn hond- een Boerboel van zeven jaar oud - ook baat zou hebben bij de druppels? Ze was namelijk heel erg bang voor vuurwerk. Eigenlijk was ze altijd al een beetje bang, ook voor knalletjes in de boomgaard (rond Houten zijn veel fruitboomgaarden waar ze knallen gebruiken om vogels weg te jagen), voor luchtballonnen en voor onverwachte harde geluiden in huis. Als ze buiten bang is, wil ze als een speer naar huis. Terwijl het een grote stoere waakhond is. Als ze in huis schrikt gaat ze blaffen. 

Omdat ik de lezing altijd ruim voor de jaarwisseling geef, begin november, zijn we meteen met de druppels begonnen: twee keer daags 15 druppels. Na twee weken hadden we even telefonisch contact. De eigenaar merkte toen al duidelijk dingen aan Buda. Ze was nog niet helemaal in rust, maar wel meer ontspannen. Ze was ook minder schrikachtig. Dit was een goed begin. Ik heb gezegd dat hij haar eventueel ook wel twee keer daags 20 druppels zou mogen geven of drie keer daags 15 druppels om nog een duidelijker effect te krijgen. 

Een maand later spreek ik de eigenaar voor de tweede keer. Het was die maand heel goed gegaan met Buda. Ze was heel relaxed, terwijl er wel steeds meer knallen kwamen. In huis is ze ook minder schrikachtig voor geluiden en meer ontspannen dan voorheen. We spreken af dat ze doorgaan met het geven van de druppels en dat Buda rond Oud & Nieuw wel de reguliere medicatie erbij krijgt, omdat ze voorheen zo erg bang was tijdens de jaarwisseling. 

In de eerste week van januari spreek ik de eigenaar dan voor het laatst. Het is heel goed gegaan met Oud&Nieuw. Door de druppels had Buda minder reguliere medicatie nodig dan vorig jaar. Ook had de eigenaar al weken daarvoor een veilige plek gemaakt in huis waar ze zich kon terug trekken. Dit is een advies dat ik altijd mee geef tijdens mijn lezing. Evenals het dichtdoen van gordijnen, voor het dempen van geluid en minder flitsen in huis, en het opzetten van rustige muziek, zodat je minder geluiden hoort van buiten.

De eigenaar was zeer tevreden over het effect en gaat de druppels ook dit jaar zeker weer gebruiken voor Buda.