Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Uit de praktijk van Evelien... Zonnedauw ontspant de luchtwegen

Leestijd 4 minuten

Deze keer vertelt dierenarts Evelien van der Waa over hoesten bij katten. En dan niet hoesten vanwege een ‘verkoudheid- of griepvirus’, maar hoesten vanwege een chronische ontsteking van de luchtwegen. Een kat die hoest is een serieuze zaak. Ga dus altijd naar je dierenarts om je kat te laten onderzoeken. Soms ontkom je niet aan reguliere medicijnen, maar wil je ook natuurlijk ondersteunen dan heeft onder meer Drosera rotundifolia (Ronde zonnedauw) een positieve werking. Het hoort binnen de homeopathie tot de grote hoestmiddelen.

Chronische ontsteking van de luchtwegen

Deze aandoening bij de kat kent vele namen, zoals Feline astma, longemfyseem en chronische bronchitis. De oorzaak is vaak een allergie of het inademen van irriterende stoffen. Hierdoor ontstaat er een ontsteking van de luchtwegen: de wand wordt dikker, de spieren raken verkrampt en er wordt meer slijm geproduceerd. Na een tijdje wordt deze toestand blijvend. Dit alles zorgt ervoor dat het ademen van de kat lastig wordt. Het dier gaat hoesten om het slijm omhoog te krijgen en er kunnen, net als bij mensen, benauwdheidsaanvallen optreden. Dit laatste kan er heftig uitzien. 

Deze aandoening kan voorkomen bij katten van alle leeftijden, maar meestal zijn het dieren tussen de 6-8 jaar oud. Het komt ook vaker voor bij Siamezen, Birmezen en andere Oosterse type katten.

Inhaleren

Een kat die hoest is een serieuze zaak. Consulteer altijd een dierenarts om de diagnose te laten stellen. Als de oorzaak van het hoesten inderdaad een chronische bronchitis is, dan bestaat de gangbare behandeling uit het geven van twee soorten medicijnen. Ten eerste medicijnen die de luchtwegen verwijden (bronchodilatatoren) en ten tweede medicijnen die de ontsteking remmen (meestal corticosteroïden). Net als bij mensen werken deze medicijnen het beste als je ze inhaleert. Ook veel katten laten dit goed toe. 

Niet iedere kat reageert hier echter voldoende op en ook niet iedere eigenaar wil dit soort medicijnen voor zijn of haar kat. Afhankelijk van de ernst van de klachten, kan het dan zinvol zijn om te kijken of natuurlijke middelen verlichting kunnen geven in plaats van of naast de gangbare medicijnen.

Drosera rotundifolia bij hoest

Een plantje dat een positieve werking heeft bij luchtwegklachten met hoesten is Drosera rotundifolia of in het Nederlands Ronde zonnedauw. Dit is echt een bijzonder plantje. Het is een van de weinige vleesetende planten die ook in Nederland voorkomt. En het heeft een ontspannende werking op de luchtwegen. Het wordt in meerdere preparaten gebruikt tegen hoesten, zowel binnen de kruidengeneeskunde als binnen de homeopathie. Ook is er op verschillende manieren wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van dit plantje. 

Wetenschappelijke onderbouwing

Een leuk voorbeeld van de werking van Drosera, is een onderzoek dat is gedaan bij kinderen die last hadden van een droge hoest. Deze kinderen werden over twee groepen verdeeld. De ene groep kreeg gedurende zeven dagen een homeopathisch complex preparaat met Drosera, Coccus cacti, Cuprum sulfuricum en Ipecacuanha. De andere groep kinderen kreeg zeven dagen een placebo. Daarna werd met behulp van een hoestscore gekeken of er verschillen waren tussen beide groepen. En dat was zo. De groep die homeopathie had gekregen scoorde beter op alle klachten die met het hoesten te maken hadden.

Grote hoestmiddelen in de homeopathie

In de homeopathie heeft ieder geneesmiddel zijn eigen beeld. Drosera en Coccus cacti horen beiden tot de grote hoestmiddelen. Drosera rotundifolia past bij kinkhoestachtige beelden, allerlei soorten infecties van de luchtwegen en irritatie van het strottenhoofd. Ook heeft het verkrampingen van de luchtwegen in zijn beeld. Bij Coccus cacti staat ook hoesten op de voorgrond in het homeopathische beeld, maar dit hoesten gebeurt in aanvallen en ontstaat door prikkeling of irritatie in het strottenhoofd. Bovendien wordt er dik slijm geproduceerd dat heel lastig op te hoesten is.

Hoestende kater Castro

Castro is een Havana van 12 jaar oud als hij bij mij komt. Hij heeft dan al langere tijd last van heftige hoestaanvallen. Hij is voor deze hoestaanvallen ook al door zijn eigen dierenarts behandeld met verschillende medicijnen, maar dat lijkt niet zo veel te doen aan de hoestaanvallen. Het hoesten is begonnen nadat Castro last heeft gehad van opgezette tonsillen en een keelontsteking. De hoestaanvallen beginnen altijd als hij ligt. Hij gaat dan kuchen, maar dat helpt niet voldoende. Dan moet hij opstaan, doet zijn neus wijd open, legt zijn nek helemaal plat en gaat rochelen. Uiteindelijk komt er dan iets slijm omhoog en dat slikt hij door. Daarna is de aanval weer voorbij. De hoestaanvallen gebeuren iedere dag in de ochtend en in de avond als hij ligt. Het is heel naar om hem zo te zien hoesten. 

Op basis van het typische hoestbeeld, heel veel moeite om slijm op te hoesten, van Castro heb ik hem ter ondersteuning Coccus cacti gegeven. Na de eerste keer Coccus cacti hoest Castro nog wel. Het hoesten wel duidelijk minder vaak en niet aldoor meer zo lang. Dit is een mooi begin. Maar omdat het hoesten al langere tijd bestaat zal het ook wat langer nodig zijn om hem de Coccus cacti te geven. Als het beeld van hoesten meer droog en gedurende de hele dag was geweest zou ik Castro eerder Drosera hebben gegeven. 

Voor luchtwegklachten bij dieren in het algemeen is er een fytotherapeutische druppel beschikbaar met onder andere Drosera en Hyssop. Dit laatste middel ondersteunt ook nog het afweersysteem. Deze druppel is heel goed in te zetten door u als eigenaar bij klachten van de luchtwegen ter ondersteuning van het herstel.

Bron: Drug Res, 2018, Efficacy and tolerability of a complex homeopathic drug in children suffering from dry cough – A double blind, placebo controlled, clinical trial, Voss.H.W, Michalsen.A, Bruenjes.R.