Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Vind de verborgen suikers op een etiket

Suiker is een verborgen sluipmoordenaar zeggen ze wel eens. En hoewel dat wellicht wat overdreven is, de zoete stof kan veel schade in het lichaam aanrichten. Niet fijn voor mensen, maar vergeet ook de dieren niet. Bij NML health wijzen we voortdurend op het gevaar van een teveel aan suiker in de voeding en het rantsoen van een dier. Maar dan moet je de vijand wel herkennen: suiker komt in veel gedaanten voor. Leer de benamingen te herkennen op het etiket.

Lesje in suikerbenamingen

Ben je klaar voor de lange lijst met namen waarmee suiker zich verstopt in het etiket en dus in de voeding voor je dier? Daar komt ie: sacharose, glucose, dextrose, honing, lactose, maltose, maissiroop, fructose, sucrose, melasse, allemaal andere benamingen voor suiker in een bepaalde vorm. En dan hebben we het nog niet gehad over zoetstoffen als ahornsiroop, basterdsuiker, bietsuiker, rietsuiker, caramel, druivensuiker, fruitsuiker, kandij, molasse, melksuiker, rijststroop en tarwestroop, die ook bomvol met suiker zitten en een aanslag doen op de suikerhuishouding in het lichaam. En dan is deze lijst nog niet compleet. Echt, het etiket bestuderen op de aanwezigheid van deze stoffen kan je dier een hoop ellende besparen.

Supplementen met suiker

He?! Supplementen met suiker? Is dat niet volledig met elkaar in tegenspraak? Zijn supplementen niet gezondheid bevorderend bedoeld en doet een (teveel )aan suiker hier geen afbreuk aan?

Ja dat is zo. Daarom is het zo schrikbarend dat ook in deze ogenschijnlijk gezonde producten veel suiker verborgen blijkt te zitten. En dan hebben we het vooral over geraffineerde suikers. Geraffineerde suiker is ontdaan van vezels en daardoor verwerkt een lichaam deze suikers veel te snel. Dit zijn de zogenoemde ‘snelle suikers’. Met als gevolg een enorme snelle stijging van het glucosegehalte en het bloed, opgevolgd door een sterke daling ofwel een hypo, wat er vervolgens weer voor zorgt dat de behoefte aan suiker toeneemt. Deze werking ondermijnt het energieniveau van het dier: het is moe.

Mineralen en vitaminen ondersteunen de verwerking van suiker in het lichaam, maar ook deze zijn niet meer aanwezig in geraffineerde suiker. Het lichaam reageert door vitaminen en mineralen elders in het lichaam te onttrekken om de suikers te verwerken. Door dit mechanisme kan er op lange termijn zelfs een vitaminetekort ontstaan. Daarnaast tast geraffineerde suiker het immuunsysteem en verstoort het processen zoals de hormoonhuishouding in het lichaam. 

Het zal duidelijk zijn dat zeker dieren die al gevoelig zijn voor suikers, zoals paarden met insulineresistentie en obesitas honden en katten met bijvoorbeeld bewegingsproblemen, ver uit de buurt van deze suikers moeten blijven.

Dus: lezen die etiketten!

En weet wat je leest. Sommige fabrikanten weten goed hoe ze de aanwezigheid van suiker in een product kunnen verdoezelen. Sacharose? Dat is in volksmond gewoon tafelsuiker. Dextrose? Niets anders dan druivensuiker. Glucosesiroop is een bind- en zoetmiddel wat uit maïs komt. Maïs is een natuurproduct zal je denken, dus wat is daar mis mee? Om glucosesiroop uit mais te verkrijgen is een chemisch proces nodig. Ineens een stuk minder natuurlijk dus. 

En bekijk ook de verhoudingen van de ingrediënten in een pot. Zitten er goede ingrediënten in? Goed zo! Maar wat als de suiker overheerst? Dan wordt het goede van het één, overwoekerd door het kwaad van de ander en zal je dier er misschien eerder ziek dan gezond van worden. In ieder geval wordt het er niet beter van! 

Kosten per dag

En let ook eens de dosering. Soms moet je van een product zulke grote hoeveelheden geven om de gewenste hoeveelheid van het supplement werkzaam te laten zijn, dat er onnodig veel vulstoffen in het lichaam van je dier verdwijnen. Leuk voor de producent dat je dier zoveel van het product nodig heeft, maar niet goed voor het dier en niet goed voor je portemonnee. De indicatie prijs per dag bij gebruik van een middel is een goede manier om inzicht te krijgen in wat een supplement je daadwerkelijk per dag kost.

Gebruik je neus

Je zou er een studie van kunnen maken. Onder welke naam komt suiker voor in het product, wat zit er nog meer in aan voedingsstoffen en vulstoffen en in welke vorm en verhoudingen? Natuurlijk komt het voor dat een zoet smaakje helpt om je dier het voedingssupplement te eten. Een beetje is niet erg. Het zit m in de kwaliteit en hoeveelheden.

Als een studie je teveel is, kun je ook je boerenverstand gebruiken. Een product dat zoet ruikt bevat gewoon suiker. In welke vorm dan ook. Gebruik dus je neus en ruik. Ook is het goed om bijvoorbeeld een handje muesli voor paarden te pakken, erin te knijpen... als het blijft plakken komt dat door de toegevoegde suikers! Denk goed na of je je dier zoete producten gaat voorschotelen. Je maakt het er beslist niet gezond mee en in veel gevallen zelfs ziek. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen van een dergelijk product. Zeker voor dieren die er gevoelig voor zijn.