Door Anoniem op
Vlooien en teken?
Nu? In deze tijd van het jaar? JA juist!
Het lijkt elk jaar een groter probleem te worden.. Een vlooien- en tekenplaag in de wintermaanden. Gek? Welnee.. De vlooien die buiten leven overleven de kou niet, maar de vlooien die in huis zitten, leven helemaal op wanneer de cv en houtkachels lekker hoog gestookt worden. En teken kunnen kou wel hebben, ze gaan dan in winterslaap. Bos-, duin- en heiwandelingen zijn prachtig in de winter, dus ga maar na.
Vlooien
Hoe werkt dat dan? Even in het kort. De vlo op de hond of kat voedt zich met bloed. Legt vervolgens tientallen eitjes die ook van het dier af kunnen vallen. Deze eitjes, inmiddels al larven, nestelen zich in huis op elk gewenst plekje. Vloerbedekking, kieren in houten vloeren en plinten zijn dé ideale verstopplekken. Vervolgens verpoppen de larven zich en afhankelijk van de temperatuur en activiteit/trillingen kunnen deze tot wel anderhalf jaar in leven blijven. Als de “pop” uitkomt is de volgroeide vlo “geboren”.
BAH. NU al de kriebels.. Maar goed we gaan verder!
Jeuk, irritatie of zelfs een allergie is ontzettend vervelend voor de hond of kat. En daarmee natuurlijk voor de eigenaar, buiten het feit dat een vlo geassocieerd wordt met “vies” dus letterlijk én figuurlijk kriebels bezorgd. De beet van een vlo is pijnlijk en de allergie door gevoeligheid van het speeksel van de vlo, wat zij vlak voor de beet in de huid spugen om te zorgen dat het bloed niet stolt, jeukt ontzettend. Uiteraard met alle gevolgen van dien, krabben, bijten en de vicieuze cirkel is rond.
Deze volgroeide vlooien zijn eigenlijk niet eens het ECHTE probleem. De grote hoeveelheid eitjes, larven en poppen, dat wat niet zichtbaar is voor het blote oog, zijn dé boosdoeners die binnen een mum van tijd een vlooienplaag veroorzaken.
Hygiëne in huis, vaak stofzuigen, het dier vaak kammen en de vacht goed controleren kunnen een plaag voorkomen. Daadwerkelijk vlooien vinden hoeft niet eens altijd. Een truc om te zien of er vlooien aanwezig zijn is om de vacht en huidschilfers uit het kammetje op een nat keukenpapiertje te leggen. Kleurt het rood op, dan is het de poep van een vlo.
Daarnaast zijn bestrijdingsmiddelen een MUST. Hierin kan een keuze gemaakt worden tussen een chemische variant -die helaas niet altijd even veilig blijkt te zijn- of een natuurlijke variant. En als die natuurlijke variant dan ook nog werkt, dan is de keuze snel gemaakt lijkt me. De oorzaak van overgevoeligheid voor één vlo kan ook aangepakt worden.
Laten we hopen dat we deze winter nog een fikse periode van vorst mogen verwachten, anders kunnen diereneigenaren hun lol op komend voorjaar én zomer. De verwachting is dan dat de vlo- en tekenpopulatie extreem zal zijn. Wacht niet af, bescherm huisdieren het hele jaar door en zeg STOP tegen vlooien en teken met de veilige, natuurlijke én groene variant!