Door Irene op
WK Icelandic horses in Oirschot 7-13 augustus: hét sportieve hoogtepunt voor iedereen die van IJslandse paarden houdt of kennis wil maken met dit fantastische ras.
Het tweejaarlijkse evenement is dit jaar in Nederland en natuurlijk is NML health er weer bij!
Voor een impressie van dit prachtige ras kijk naar het filmpje van Carmen Storck.
Er zijn ruim 80.000 IJslandse paarden in IJsland. Ze worden al meer dan 1200 jaar raszuiver gefokt. IJslanders mogen het land wel uit maar ze komen er niet meer in. Dat geldt ook voor de IJslandse ruiters die naar dit WK in Nederland komen. De paarden die zij meenemen kunnen niet mee terug naar IJsland. Dat is toch wel een raar idee.
Raszuiver
De IJslander is een bijzonder raszuiver paard. Rond het jaar 800 namen de Vikingen paarden uit Europa mee naar IJsland. Kort daarna sloot IJsland haar grenzen voor vee om zo ziekten te voorkomen. Dat importverbod geldt anno 2017 nog steeds. Van de geïmporteerde paarden overleefden alleen de sterkste het barre IJslandse klimaat. Met deze overleveraars werd er verder gefokt, maar niet met de paarden die ongeschikt waren als rijpaard of die geen fijn karakter hadden. Door deze strenge selectie ontwikkelde het IJslandse paard zich tot een een soort Europees oerpaard, dat als een van de weinige paardenrassen niet veredeld is met Arabisch bloed.
Unieke paarden
IJslanders zijn anders. Niet alleen hun extra gangen ‘tölt’ en ‘telgang’, maar ook hun superfijne karakter en mooie uiterlijk maken de IJslander een heerlijk paard om te zien, te rijden of zelfs te bezitten. IJsland is ruim vier keer zo groot als Nederland. In het ruige IJslandse landschap moesten vroeger grote afstanden worden afgelegd te paard. De tölt heeft als voordeel dat de mensen snel en comfortabel naar hun bestemming konden reizen. De snelle tölters waren hiervoor met name geschikt. Meteen wegtölten en moeilijk te remmen, dat is het echte IJslandse vuur!
Een IJslander heeft sterke droge benen en kleine harde hoeven. Het oudere type is laagbenig, maar tegenwoordig worden er steeds meer hoogbenige lichtere paardjes gefokt. Ze hebben vaak een sterk afhangend kruis wat handig is voor de tölt. De hals is opgericht met een schuine schouder met daarop een vriendelijk hoofd met een zachte blik in de ogen. De oren lopen uit in een puntje en staan recht op het hoofd. De manen zijn dik en lang, de staart is vol. IJslanders hebben een heel vriendelijke uitstraling.
Een paard is een prooidier en schrikt doorgaans snel. IJslanders niet, ze hebben op IJsland geen natuurlijke vijanden. Ze zijn heel vriendelijk in de omgang, het zijn echte kuddedieren.
Eén is geen
Irene: “Onder eigenaren van IJslanders wordt vaak het grapje gemaakt: één IJslander is geen IJslander. De meeste IJslander-eigenaren houden het niet bij één. Ikzelf ben inmiddels de trotse eigenaresse van drie IJslanders: merrie Tyra (24), haar dochter Aevi (7) en ruin Óri (17). Recreatief rijden in de natuur is mijn passie. “
Onderdompelen
“Ik ben enorm onder de indruk van de prestaties van de IJslanders tijdens de gangenwedstrijden zoals op Icehorses, waar IJslanders rennen op de ijsbaan en ik raak ontroerd van de combinaties op wedstrijden zoals het WK Icelandic horses. Tien jaar geleden, in 2007, was het WK ook in Nederland: een enorm gezellige week met veel internationale deelnemers en gasten. De sfeer tijdens de wedstrijden, maar vooral ook in de avonden is informeel en vrolijk: er wordt gezongen en gedanst. Daarom kijk ik er nu al naar uit om met het team van NML health in augustus een hele week te worden ondergedompeld in deze feestvreugde.”
De beste IJslanders …
“De IJslanders zijn onderverdeeld in viergangers met de gangen stap, draf, galop en tölt en vijfgangers, die daarnaast ook de telgang beheersen. Al deze gangen komen aan bod op het WK in Oirschot. Dat is een feest om te zien.
Tijdens mijn verblijf in IJsland begin van deze maand vertrouwde een fokker mij toe, dat het regelmatig voorkomt dat de beste IJslandse paarden niet meedoen aan een WK in het buitenland. En waarom? Omdat ze deze toppers liever voor IJsland willen behouden…”