Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Echte tijm (Thymus vulgaris)

Tijm (Thymus vulgaris) maakt het darmmilieu onaantrekkelijk voor parasieten, helpt tegen darmkramp en flatulentie. Het bevordert de eetlust en galsecretie. Werkzame bestanddelen: Etherische oliën (>1.2%) met als hoofdbestanddeel fenolen als thymol (30-70%), carvacrol (2.5-15%), p-cymol en terpineen; als nevenbestanddelen thymolmethylester, alfa-pineen, borneol, bornylacetaat, linalool, cineol, geraniol, geranylacetaat, citral, limoneen, p-cymeen, beta-pineen, camfeen en caryfoleen; flavonglycosiden en flavonen als thymonin, cirsilineol, 8-methoxycirsilineol, luteoline, luteoline-7-glucoside, luteoline-7-diglucoside; looistoffen, triterpenen als koffiezuur, rozemarijnzuur, ursolzuur en oleanolzuur; saponinen (met antibiotische eigenschappen); n-triacontaan. Opmerking: Duitse tijm bevat gemiddeld 2.16% tijmolie en Franse tijm 3.6%. De Nederlandse farmacopee schrijft een minimaal gehalte van 8% etherische olie voor.
 
Uit onderzoeken is vast komen te staan dat tijm carminatieve, spasmolytische, antitussitieve, expectorerende, secretomotorische, antibacteriële, anthelmintische, fungicide, antisseptische en adstringerende eigenschappen bezit.
Deze onderzoeken ondersteunen grotendeels de traditionele volksgeneeskundige toepassingen, zoals dyspepsie, chronische gastritis, astma, diarree, enuresis nocturne, laryngitis en tonsillitis (als gorgeldrank) en in het bijzonder
hoest en bronchitis.
 
Volgens Van Hellemont wordt de tijmolie gedeeltelijk langs de longen geëlimineerd. Hij stelt dat tijm een expectorans, secretomotoricum en zwak spasmolyticum is en ziet thymol als hoofdbestanddeel van de etherische olie met als
eigenschappen:

  • Bacteriostatische en fungicide eigenschappen;
  • Vermicide eigenschappen (bij lage concentratie: prikkeling van wormmusculatuur, bij hoge concentratie:
  • verlamming van wormmusculatuur);
  • Huidantiseptische eigenschappen: een 1:3000 hydrofiele tijmoplossing zou de bacteriële groei in etterende wonden remmen. Thymol is minder hydrofiel dan fenol of cresol en daardoor een beter en veiliger antisepticum.
  • Thymol zou ook de slijmvliezen minder irriteren dan fenol.

Bron

Natura Foundation