Hoe werkt homeopathie?
Homeopathie werkt als volgt: Door grondstoffen op te lossen of fijn te wrijven en door ze krachtig te schudden maken we het krachtig. Dit noemen we potentiëren. Hoe vaak de grondstof wordt verdund en geschud (of gewreven) bepaald de sterkte van het middel. De sterkte wordt aangegeven in een letter en een cijfer. De letter staat voor de verhouding van de verdunning. De D staat voor decimale verdunning 1:10. En de C staat voor een verdunning van 1:100. Het cijfer staat voor het aantal keren dat het middel verdund is. Zo komen we dus aan potenties zoals D6 (is lage potentie) en D200 (is hoge potentie).
Hoe werken homeopathische grondstoffen?
Elke grondstof heeft bepaalde eigenschappen. Elk dier en elke kwaal heeft ook eigenschappen. Bij homeopathie zoeken we naar een middel die de zelfde eigenschappen heeft als de klacht of eigenschappen van het dier. Door dit gelijkende middel in te zetten activeer je het lichaam tot actie. Precies op de goede gebieden. De sterkte die je nodig hebt bepaald op welke diepte van het lichaam het werkzaam is. Bijvoorbeeld: een acute klacht bestrijd je over het algemeen met een lage potentie (sterkte).Terwijl je een chronische klacht vaak bestrijd met een hoge potentie.
Homeopathie als EHBOngemakken
In de homeopathie zijn er veel werkzame stoffen die snel effect kunnen hebben op huis, tuin en keukenongelukjes. Het is fijn als je producten in huis hebt die deze stoffen bevatten, bijvoorbeeld bij kleine wondjes, irritaties van de huid, stress, reisziekte of een hoestje. Homeopathie bestrijdt de klachten van binnen uit. Een aantal homeopathische middelen die heel goed te gebruiken zijn bij ongemakken in huis worden hieronder beschreven. Natuurlijk is het verstandig om bij spoedgevallen of twijfel altijd contact op te nemen met een dierenarts.
Homeopathische grondstoffen:
Apis D6 - Honingbij
Dit is afkomstig van de honingbij. Het middel staat bekend als prikkelbaar. Snel geïrriteerd. Dit zie je op de huid terug als heftige irritatie met veel jeuk. Door Apis homeopathisch in te zetten neem je de jeukprikkel snel weg zodat de huid zich kan herstellen.
Arnica D6-D30 - Valkruid
De Nederlandse naam voor Arnica is Valkruid. De naam zegt het al. Hét middel om in te zetten bij ongelukjes. Verstuiking, vallen, blauwe plekken, enz. Arnica zorgt er voor dat zwelling snel wordt opgenomen in het lichaam. Hierdoor neemt de pijn af. Ook bij psychische problemen door bijvoorbeeld een traumatische ervaring kan Arnica zeker verbetering geven. Je kunt Arnica zowel inwendig geven in de vorm van druppels, als uitwendig in de vorm van een crème.
Aconitum D6 - Monnikskap
Bij plotseling hevig schrikken, grote angst, onrust tot blinde paniek aan toe. Kalmeert en geeft rust.
Agnus castus D6 - Monnikspeper
Reguleert de geslachtsdrift tot normale proporties.
Avena Sativa D1 - Haver
Staat bekend om de ontspannende en kalmerende werking. Het zorgt voor innerlijke rust. Dit middel is goed te gebruiken bij dieren die nerveus van aard zijn. Maar ook wanneer er spannende gebeurtenissen aankomen.
Belladonna D6 - Wolfskers
Acute ontstekingen met koorts, veel zweten en dorst. Hierbij past ook overgevoeligheid voor prikkels. Dieren kunnen agressief reageren. Klachten komen en gaan plotseling.
Bellis perennis D6 - Madeliefje
Dit middel past bij wonden. Grote wonden met veel weefselschade zoals snij- steek- en bijtwonden. Zorgt dat de genezing versneld en zwelling snel afneemt.
Berberis vulgaris D6 - Zuurbes
Uit zich door pijn tijdens en na het plassen. Ondersteund bij blaasgruis.
Borax veneta D3 - Natriumtetraboraat
Angst voor plotselinge, harde, knallende geluiden. Bijvoorbeeld onweer en vuurwerk.
Calendula D1, D2 - Goudsbloem
De werking van Calendula is wondhelend en ontstekingsremmend. Het zorgt ervoor dat kleine bloedinkjes sneller stoppen. Daarnaast bevordert het een mooie genezing. Het verzacht en verzorgt de geïrriteerde huid. Calendula kan in druppelvorm inwendig gegeven worden, maar ook uitwendig als crème.
Cantharis D6 - Spaanse vlieg
Bij acute blaasontsteking. Als er sprake is van een chronische ontsteking de potentie D30 geven.
Carbo vegetabilis D6 - Houtskool
Bij slechte adem door maag en darmproblemen, opboeren en winderigheid. Bij eten van ontlasting van andere honden. Maar ook bij diarree.
Cardiospermum D3 - Blaasjeswingerd
Bij allergische reacties van de huid en de slijmvliezen. Dit kan zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt.
Chamomilla D6 - Echte kamille
Werkt ontstekingsremmend, helend en krampwerend. Werkt ook kalmerend bij psychische klachten.
Drosera D2 - Ronde zonnedauw
Staat bekend om de luchtwegen. Een heftige hoest waarbij zelfs braakneigingen kunnen ontstaan (bijvoorbeeld door kennelhoest). Drosera pakt de hoestprikkel aan en zorgt er voor dat zwellingen in de luchtwegen verminderen zodat het dier weer vrijer kan ademen.
Dulcamara D6 - Bitterzoet
Is een middel dat werkt bij ontstekingen die ontstaan zijn door kou en nattigheid. Bijvoorbeeld blaasontsteking, luchtwegklachten en bewegingsklachten.
Echinacea D1 - Rode zonnehoed
Echinacea is misschien wel een van de bekendste homeopathische middelen. Uitstekend te gebruiken om het immuunsysteem een boost te geven. Preventief of indien er problemen zijn. Wanneer de weerstand laag is en het risico op infecties hoog.
Equisetum arvense D6 - Heermoes
Heeft een versterkende werking op het bindweefsel van de pezen. Het verhoogt ook de weerstand en stimuleert de stofwisseling.
Euphrasia D6 - Ogentroost
Heel goed in te zetten bij allergische reacties met waterige uitvloeiing uit de ogen. Is zowel inwendig als uitwendig te gebruiken.
Fagopyrum D6 - Boekweit
Stimuleert de genezing van veel huidklachten: hotspots, korstvorming, jeuk op verschillende lichaamsdelen, m.n. onbehaarde delen zoals voeten, uitwendige gehoorgang, geslachtsopening, anus, mond en oogleden. Het wordt veelvuldig ingezet bij jeukklachten die verergeren door warmte en krabben (of zelfs al door aanraken), terwijl de klachten minder worden door kou of middelen die plaatselijk verkoeling geven.
Gelsenium D6 - Valse jasmijn
Klachten die voortkomen uit plotselinge opwinding. Bv diarree na een stressvolle situatie. Kalmeert. Ook bij geslachtsdrift.
Ginkgo biloba D6 - Japanse notenboom
Zorgt voor een goede doorbloeding en daardoor afvoer van afvalstoffen.
Graphites D6
Werkt op het bindweefsel en op de huid. Het herstelt een droge, schilferige of gescheurde huid met kloofjes en kan de vorming van littekenweefsel voorkomen.
Hepar sulfuris D6
Past bij etterige ontstekingen en abcessen.
Harpagophytum procumbens D6 - Duivelsklauw
Is ontstekingsremmend. Werkt pijnstillend bij spondylose en artrose.
Hypericum D6 - Sint janskruid
Letsel aan zenuwrijk weefsel. Bijvoorbeeld afklemming, tenen geblesseerd , val op de rug enz. Meer pijn dan je zou verwachten na een verwonding. Beter door stil liggen en wrijven en slechter door kou, aanraking en beweging.
Hamamelis D3 - Toverhazelaar
Bevordert de wondgenezing en werkt verzachtend op de (geïrriteerde of droge) huid. Het zorgt voor een goede doorbloeding en het behoud van elastische vaten.
Ipecacuanha D6 - Braakwortel
De Nederlandse naam is Braakwortel. Hoe toepasselijk dan ook dat Ipecacuanha homeopathisch gebruikt wordt bij misselijkheid. Dit uit zich vaak door kwijlen, hijgen, langs de bek likken en onrustig gedrag. Vaak zien we dit bij dieren die last hebben van reisziekte. Maar misselijkheid kan natuurlijk vele oorzaken hebben. Jonge dieren hebben een evenwichtsorgaan dat nog niet optimaal werkt. Hierdoor zie je misselijkheid tijdens het autorijden vaak bij jonge dieren.
Ledum Palustre D6 - Moerasrozemarijn
Plotseling heftige jeuk, erger door aanraken. Insectenbeten, snijwonden, bijtwonden.
Nux Vomica D6 - Braaknoot
Heeft een ontkrampende werking. Inzetbaar bij diarree. Maar ook goed te gebruiken bij dieren die snel overprikkeld zijn.
Origanum marjorana D6 - Echte marjolein
Bij hypersexueel gedrag bij de reu.
Passiflora incarnata D1 - Wilde passiebloem
Zorgt voor rust. Bij emotionele problemen. Maakt niet suf. Ook goed bij dieren die onrustig zijn tijdens reizen.
Petroleum D6
Tegen misselijkheid bij reizen. Dieren hebben vaak diarree na het reizen.
Rhododendron D3
Angst voor onweer, storm en stortregens. Door verandering in de luchtdruk voelen dieren de bui al aankomen.
Rhus toxicodendron D6 - Gifsumak
Zorgt voor spier- pees- en gewrichtsbanden en kapsels door overbelasting en kou.
Ruta graveolens D6 - Wijnruit
Voor pezen en banden, ontstekingsremmend. Heeft een gunstig effect op de aanhechtingen op het bot.
Silicea D6
Zorgt voor een mooie genezing van een abces of fistel. Droogt de wond en zorgt voor snelle genezing zonder litteken.
Symphytum D6 - Smeerwortel
Bij problemen met botten en beenvlies. Zeker te gebruiken bij botbreuken.
Tabacum D6 - Gewone tabaksplant
Bij misselijkheid en duizeligheid. Dit wordt erger door beweging. Goed te gebruiken bij reisziekte.
Urtica D6 - Grote brandnetel
Bij snel optredende jeuk met jeukende natte blaasjes. Maar ook bij reumatoïde klachten.
Viola tricolor D6 - Driekleurig viooltje
Heeft een bloedzuiverende werking. Het ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.
Bovengenoemde enkelvoudige homeopathische middelen zijn over het algemeen te verkrijgen bij de betere reform drogisterij of raadpleeg een homeopaat.