Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

EPA en DHA bij osteoartritis (OA) bij katten

dr. R. J. Corbee specialist Clinical Nutrition Gezelschapsdieren van de Faculteit Diergeneeskunde over EPA en DHA bij osteoartritis bij katten.

Geconcentreerde visolie 

Wij bij NML health juichen het toe dat er in Utrecht steeds meer oog is voor de effecten van aanvullingen op de voeding. Tot op heden werd er steeds geroepen, alles zit al in een goede honden- of kattenbrok, ook vetzuren. Daar zijn wij het niet mee eens. Als je dier slecht beweegt ga je geen extra voer geven toch? Dan suppleer je naar behoefte met een scheutje goede visolie over het voer! Lees meer over de bewezen effecten van EPA en DHA bij osteoartritis (OA) bij katten, van R. J. Corbee:

Veelvoorkomende ziekte bij oude honden en katten

Bij oudere honden is OA een veelvoorkomende ziekte, welke gemakkelijk wordt herkend (bijvoorbeeld kreupelheid, moeilijk uit de mand komen, minder gemakkelijk/niet meer in de auto springen). Meerdere behandelingsmogelijkheden zijn goed onderzocht en worden veelvuldig toegepast in de praktijk. In een recent onderzoek is aangetoond dat OA ook zeer vaak voorkomt bij oudere katten, echter de symptomen zijn veel subtieler (meer slapen, minder bewegen, minder interactie met de eigenaar, naast de bak poepen, minder goede vachtverzorging). Eén van de voedingsstoffen met bewezen effecten op OA bij honden zijn de meervoudig onverzadigde lange keten omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) Deze vetzuren helpen ontstekingsreacties in de gewrichten verminderen. In een dubbel-blinde placebo-gecontroleerde cross-over studie is aangetoond dat katten met OA verbeteren wanneer EPA en DHA worden gegeven.

Ronald J. Corbee, Mieke M.C. Banier, Chris H.A. van de Lest, Herman A.W. Hazewinkel, Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2013; Volume 97, Issue 5, Pages 846-853