Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Fenegriek - (Trigonella foenum graecum)

Werkt

opwekkend, versterkend en kalmerend. De plant is rijk aan ijzer, fosfor en zwavel en herstelt daardoor verloren gegane energiereserves door verhoging van het aantal rode bloedlichaampjes. Door een verzachtende inhoudsstof is dit middel ook een tonicum voor de darmen. Beschermt en herstelt de darmslijmvliezen, stimuleert de darmbeweging en bevordert de spijsvertering. Ook bij infectieziekten en klierzwellingen een gewaardeerd middel.

Fenegriek, Trigonella foenum graecum, is een éénjarig, ± 50 cm. hoog kruid met onschijnbare bleekgele bloemen wat behoord tot de botanische familie Fabaceae. Na de bloei vormen zich lange, dunne peulen die 10-20 roodbruine zaden bevatten, plant en zaad hebben een intensieve onaangename geur. Deze oude kultuurplant waarvan de herkomst niet precies bekend is werd al bij de Egyptenaren gecultiveerd.

Fenegriek ook wel Grieks Hooi - foenum graecum genoemd, is in het gebied tussen de Middellandse Zee en China ook overal in het wild te vinden. Commercieel wordt hij geteeld in Zuid-Frankrijk, India, Turkije en China, jaarlijks worden werelwijd 10.000 tonnen zaden geproduceerd. De zaden staan in de Arabische landen in hoog aanzien en worden gekookt of geroosterd in de keuken gebruikt. Het verse zaad wordt vooral gekauwd.

Ruim 3000 jaar v. Chr. werd Fenegriek al door de Egyptenaren gecultiveerd. Het kruid was aan Apis, de in Memphis vereerde zwarte stier gewijd. Plantenresten werden eveneens in het graf van Tutenchamon gevonden en in de Papyrus Ebers ± 1500 v. Chr. als een belangrijk geneesmiddel voor de behandeling van brandwonden genoemd. Het groene kruid werd als groente gegeten en de zaden werden geroosterd.

Vanuit het antieke Egypte verspreide de plant zich naar het oosten en was al snel ook in India en China bekend. De griekse arts Hippocrates had een voorliefde voor dit kruid wegens zijn veelzijdige toepassingen. Door de Benedictijnen werd het ook in Europa bekend en verbouwd als medicinale plant. In de 17e en 18e eeuw waren er meerdere veldculturen in Saksen en Frankenland.

Het groene kruid werd ook als veevoer gebruikt zoals het nu in de ontwikkelingslanden nog steeds gebruikelijk is. In de diergeneeskunde zijn de zaden een heilmiddel voor inwendige en uitwendige toepassingen vooral bij paarden, schapen en runderen.

Tot voor kort waren er in Oostenrijk nog enkele gebiedjes voor de aanbouw van paardenvoer en het winnen van zaad.

Het gedroogde zaad is een karakteristieke specerij in de Indische en Arabische keuken, het typische aroma wordt aan koffie- en vanille extracten toegevoegd. Ook is het een bestanddeel van kerrie. Vanwege de bittere smaak is het kruid in de westerse wereld niet populair.

In de volksgeneeskunde werd Fenegriek voorgeschreven bij menstruatieproblemen en onvoldoende zogvorming. Uitwendig bij huid- en gewrichtsontsteking, nagelriemontsteking en cellulitis.De Chinese en Ayurvedische geneeskunde gebruikt het kruid traditioneel als versterkend middel, het wordt o.a. bij het reinigen van de ademwegen en als therapie bij huidirritaties toegepast. Traditioneel werden plant en zaad in omslagen toegepast bij de behandeling van huidontstekingen, zweren en eczeem. Inwendig bij maagpijnen, diabetes en impotentie. In Ethiopië wordt uit de zaden zelfs een babyvoeding geproduceerd.

In India wordt het geplette zaad vermengd met olie ingezet bij de behandeling van haaruitval.

Grieks

Hooi is zwak anti-septisch, antibacterieel en heeft ontstekingremmende en expectorerende eigenschappen, het kruid wordt vooral toegepast in omslagen bij de behandeling van etterende wonden, karbonkels, gezwellen, zweren en hemorroïden. Mogelijk heeft het ook een anti-diabetische werking.

Fenegriek essentiële olie wordt in de aromatherapie gebruikt bij de behandeling van o.a. gezwellen, steenpuisten, wonden, hemorroïden, opgezette klieren, huiduitslag. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van een kompres of een mengsel met een basisolie. In de aromalamp kan de olie als expectorans gebruikt worden en om hoesten te verlichten.

Contra-indicatie

Niet gebruiken tijdens zwangerschap, kan bij hogere concentratie huidirritaties veroorzaken

Mengen

met Fenegriek olie kan uitstekend gecombineerd worden met houtoliën en andere kruidenoliën.