Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Hyssop (Hyssopus officinalis)

Hysop is een van de oudste kruiden en staat bekend als een van de heilige kruiden omdat hij vroeger werd gebruikt om heilige gebouwen te reinigen. In dit verband komt hysop meermaals in de bijbel ter sprake. Hysop is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en Midden-Azië en werd via Benedictijnse monniken in de tiende eeuw naar Midden-Europa gebracht.  Het aromatische kruid werd hier in de Middeleeuwen een zeer populair keukenkruid. Men gebruikte het ook bij het conserveren van vlees. Nicolas Culpeper, een befaamde Engelse kruidkundige (17de eeuw) adviseerde hysop als gorgeldrank. Het kruid moest dan met vijgen in water worden gekookt. Hysop-extract zou helpen tegen reuma. Tegenwoordig wordt hysop als geneeskrachtig kruid, geurkruid en als keukenkruid gebruikt.

Geneeskrachtig kruid

Hysop staat bekend om zijn desinfecterende werking. De werking lijkt sterk op die van echte salie. En is dus ook zeer behulpzaam bij griep. Het kruid werkt ontstekingsremmend, versterkt de maag, gaat gasvorming tegen, stimuleert de menstruatie, bevordert de spijsvertering, remt overmatig transpireren en stimuleert in het algemeen het afweersysteem van het lichaam.

Door de slijmoplossende eigenschappen is thee van hysop geliefd tegen hoest. Een gorgeloplossing helpt bij keelpijn. Voor hysopthee kookt u 2 theelepels kruid met 250 ml water. Laat de thee 5 minuten trekken, dan zeven. Drink 2 kopjes thee per dag.

Uitwendig is het kruid als kompres te gebruiken bij blauwe plekken en snij- en schaafwonden.

Opgepast

Niet langer dan een paar weken gebruiken. Niet bij zwangerschap/borstvoeding. Niet bij hoge bloeddruk. Niet bij epilepsie. Deze voorzichtigheid is vooral noodzakelijk bij de etherische olie van hysop. Raadpleeg altijd een arts bij klachten en informeer de arts bij combineren medicatie / behandeling.

Geur-en kleurkruid

Hysop wordt veel gebruikt in de parfumindustrie en is daarnaast zeer decoratief, ook als prachtig paars-blauwe en geurende borderplant. Het heeft een licht bittere muntachtige smaak en kamferachtige geur.