Pollenallergie bij het paard

Advies van een exptert

Vraag gratis advies op maat aan

Ontwerp zonder titel (64)

Pollenallergie bij het paard

Heeft jouw paard klachten als hoofdschudden, niesen, proesten en schuren aan de neus? Het kan zijn dat hij last heeft van een pollenallergie, ook hooikoorts genoemd. Het lichaam van je paard reageert hierbij overgevoelig op het contact met stoffen zoals stuifmeel (pollen) van bomen en grassen. De klachten zijn vooral zichtbaar bij droog weer in de seizoenen dat de bomen en grassen in bloei staan en hun stuifmeel loslaten.

Wat is een pollenallergie

Het immuunsysteem hoort te reageren op indringers van buitenaf, zoals ziekteverwekkers. Deze afweer voorkomt dat het paard erg ziek wordt. Wanneer dit systeem ontregeld is, reageert het ook op onschadelijke stoffen, in dit geval stuifmeel. Deze overdreven reactie van het immuunsysteem noemen we een allergie. Het veroorzaakt een prikkeling in de neus en de luchtpijp van het allergische paard. De klachten ontstaan zodra de planten waar het dier gevoelig voor is gaan bloeien. Dit is meestal in het voorjaar en kan aanhouden tot oktober.

Kenmerkend voor hooikoorts bij paarden is dat de klachten in de wei verergeren, en weer minder worden als het dier op stal staat. De symptomen verdwijnen volledig wanneer alle planten uitgebloeid zijn of als het flink geregend heeft.

Pollenallergie paard

Het ontstaan van een pollenallergie bij paarden

Vaak ontwikkelt de gevoeligheid voor pollen zich met het vorderen van de leeftijd. Hoe meer contact met het allergeen (het stuifmeel), hoe heviger het immuunsysteem gaat reageren. De verschijnselen worden vaak pas zichtbaar wanneer het paard tussen de acht en twaalf jaar is. Ook speelt een verzwakt immuunsysteem door darmproblemen een rol. De darmflora kan verstoord raken onder invloed van stress, voeding en antibiotica. Ondersteun de natuurlijke afweer van je paard met kruiden als de rode zonnehoed, de smalle weegbree en probiotica voor de darmen.

Symptomen van hooikoorts bij paarden

Deze symptomen zijn kenmerkend voor een pollenallergie bij paarden:

  • Hoofdschudden
  • Jeuk aan de neus
  • Snotneus
  • Hoesten, niesen, proesten
  • Soms moeizame ademhaling

Deze kenmerken worden ook gezien bij paarden die gevoelig zijn voor stof dus soms kan de diagnose pollenallergie niet direct gesteld worden. Het headshaken (hoofdschudden) kan ook andere oorzaken hebben, met name de zenuwen die door het hoofd lopen kunnen een trigger zijn hiervoor. Dierenartsen kunnen in dit geval niet veel, maar onderzoek door een craniosacraal- of osteopaat is ook zeker aan te raden. Houd een dagboek bij wanneer je welke klachten ziet en laat bij twijfel je dier onderzoeken door een dierenarts.

Behandeling van pollenallergie 

Vermoed je een pollenallergie bij jouw paard, dan is er een aantal dingen die je kunt doen. De behandeling van pollenallergie bij paarden kan variëren, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Wij geven graag een holistisch advies om de klachten onder controle te krijgen: 

  • Omgevingsmanagement: probeer de blootstelling van je paard aan pollen zo minimaal als mogelijk te houden door bv. je paard een neusnetje op te doen. Hierin zit een filter zodat je paard de pollen niet inademt.
  • Desensibilisatie: dit houdt in dat je jouw paard geleidelijk blootstelt aan kleine hoeveelheden allergenen om zijn tolerantie te verhogen. Dit kun je doen met fytotherapeutische druppels.
  • Darmweerstand verhogen: door de darmen weerbaarder te maken verhoog je de algehele weerstand tegen allergenen.

Rol van de darmen  

Ook bij paarden zit de afweer in 85% in de darmen. Als je paarden een pollenallergie heeft dan is vaak ook zijn darmweerstand niet op orde. Om het immuunsysteem optimaal te krijgen is een gezonde darmweerstand dus heel belangrijk. je voorkomt hiermee de onnodig overdreven reacties van het immuunsysteem zoals allergieën. De relatie tussen de darmen en allergieën wordt door onderzoek steeds meer aangetoond. Onderzoek toont aan dat veranderingen in de samenstelling en diversiteit van het darmmicrobioom het risico op allergische aandoeningen kunnen beïnvloeden.  

Voorkomen hooikoorts

Om hooikoorts bij je paard te voorkomen is het dus eerst zaak om eerst de darmweerstand te ondersteunen. Dit doe je onder meer door je paard een passende voeding te geven. Daarnaast vermijd je het liefst zo veel mogelijk behandeling met antibiotica en ontwormingsmiddel , geef je je paard regelmatige lichaamsbeweging en vermijd je zo veel mogelijk stress voor je paard. Daarnaast kun je pre- en probiotica inzetten om de darmweerstand te ondersteunen om zo allergische reacties te verminderen. 

Kortom, een pollenallergie bij paarden is een veelvoorkomend en soms frustrerend probleem voor zowel paarden als eigenaren. Door de symptomen te herkennen en de juiste behandelings- en preventiemaatregelen te nemen, kun de levenskwaliteit van jouw paard met pollenallergie aanzienlijk verbeteren en kan je paard weer symptoomvrij door het leven.