Wanneer je dier van buiten komt kan dit een onverwacht souvenir opleveren: een teek. Deze kleine parasieten kunnen zich vastbijten in de huid van je hond of kat, wat kan leiden tot jeuk, pijn en zelfs ontstekingen. Sommige teken dragen bovendien ziektes bij zich, wat de noodzaak benadrukt om deze vervelende beestjes te weren. In dit blog lees je alles wat je moet weten over teken en hoe je je hond en/of kat kunt beschermen.
Wat is een teek?
Teken zijn kleine, platte spinachtige parasieten van 1 tot 3 millimeter groot. Ze leven voornamelijk in struiken en hoog gras. Wanneer er een zoogdier, reptiel of vogel voorbijkomt, laten ze zich vallen en bijten ze zich vast in de huid. Eenmaal vastgebeten, zuigen ze bloed op en blijven ze soms dagenlang hangen. Aanvankelijk zijn teken erg klein en moeilijk te zien tussen de haren van je huisdier, ze lijken dan op een klein spinnetje. Na een paar dagen zijn ze volgezogen en zichtbaar als een groter, grijs bobbeltje van ongeveer een halve centimeter. Teken zijn vooral actief in het voorjaar en de zomer, maar bij zachte winters kunnen ze ook in de winter voorkomen. Ze zijn al actief als de temperatuur boven de 7°C is.
De cyclus van de teek
De levenscyclus van een teek bestaat uit vier stadia:
- Eitje: een volwassen teek legt eitjes op de grond na een bloedmaaltijd en gaat daarna dood.
- Larve: uit elk eitje komt een larve die bloed nodig heeft. Ze klimmen op gras of takken en bijten zich vast aan een gastheer.
- Nimf: na een bloedmaaltijd valt de larve op de grond, vervelt en verandert in een nimf, die lijkt op een volwassen teek.
- Volwassen teek: de nimf vervelt nogmaals na een bloedmaaltijd en wordt een volwassen teek.
Deze cyclus kan 1 tot 5 jaar duren, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
Ziekte van Lyme door teken
Een van de grootste zorgen bij tekenbeten is de ziekte van Lyme. Dit wordt veroorzaakt door de Borellia bacterie die sommige teken bij zich dragen. Deze ziekte wordt doorgaans overgedragen als een teek langer dan 24 uur vastzit. Verwijder je de teek binnen een dag, dan is de kans op besmetting klein. Lyme kan bij huisdieren aanvankelijk zonder symptomen verlopen, maar later kunnen klachten als koorts, gewrichtsontstekingen, kreupelheid, gezwollen lymfeklieren, uitdroging en nierproblemen optreden. Bij verdenking van een besmette tekenbeet is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts.
Hoe verwijder je een teek
Als je een teek ontdekt op je hond of kat, verwijder deze dan zorgvuldig. Het gebruik van een tekenharkje is hierbij het meest handig. Haak het harkje onder het lichaam van de teek en draai de teek voorzichtig los zonder te trekken. Dit voorkomt dat de pootjes afbreken, wat ontstekingen kan veroorzaken. Vermijd het gebruik van alcohol of andere zaken om de teek te verdoven vóór het verwijderen, omdat dit kan leiden tot het uitspugen van de maaginhoud door de teek in de wond. Dit kan infecties veroorzaken en de kans op het overdragen van ziektes vergroten. Na het verwijderen van de teek is het belangrijk om het wondje goed schoon te maken. Houdt de tekenbeet een paar dagen in de gaten om te kijken of het goed geneest.
Voorkomen van tekenbeten
Om een tekenbeet te voorkomen zijn er twee dingen belangrijk:
- Teekwerende middelen: bescherm je hond of kat vanaf de buitenkant. Gebruik hiervoor STOP! Animal Bodyguard druppels. Breng dit preventief elke twee weken aan voor een basis bescherming. Vlak voor een wandeling in tekenrijk gebied zoals duinen of bos kun je de hond een extra beschermaagje meegeven door Extra Protectick spray aan te brengen op de buik, onder de oksels en op de poten.
- Controleer na elke wandeling: Inspecteer je dier elke keer nadat hij buiten is geweest, vooral in het voorjaar en de zomer, en zeker na wandelingen met je hond in bosrijke gebieden.
Laat je handen voorzichtig over het hele lichaam van je dier glijden. Besteed extra aandacht aan dun behaarde plekken zoals oren, oksels, liezen en poten. Voel je een bultje, onderzoek dan wat het is.
TIP: Ga na de wandeling met een kledingroller over je hond of kat. Nog loslopende teken plakken dan aan de rol vast.
Zelfcontrole
Vergeet niet om ook jezelf te controleren op teken na een wandeling. Net als bij honden, kunnen teken zich aan mensen vastbijten en ziekten overdragen. Je kunt voor de wandeling ook je eigen enkels en onderbenen inspuiten met de Protectick spray om de kans op teken te verminderen.
En nu maar lekker genieten van die warme dagen!
Wil jij een persoonlijk advies voor jouw huisdier, vraag dan ons gratis Advies op Maat aan. We helpen je graag!