Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Een gezonde huid en vacht

Huid- en vachtproblemen bij hond en kat

De meest voorkomende klachten bij de hond en de kat zijn huid- en vachtproblemen. Van een licht schilferige huid en een ietwat doffe vacht, tot chronische ontstekingen, hotspots en onbedwingbare jeuk. Net als bij heel veel klachten vormen goede voeding en een gezonde levensstijl de basis voor een gezonde huid en vacht. Toch kunnen er, ondanks gezonde voeding, problemen ontstaan. Lees hieronder meer over huid- en vachtproblemen en de behandeling.

De beste aanpak

De huid is het grootste uitscheidingsorgaan waardoor afvalstoffen worden uitgescheiden. Wanneer huidklachten opspelen, is dit dan ook veelal het gevolg van een ´storing´ elders in het lichaam. Om huid- en vachtproblemen zo goed mogelijk aan te pakken, is het van belang om ook de oorzaak van de klachten, die vaak elders in het lichaam ligt, aan te pakken. Deze oorzaken kunnen echter zo divers zijn dat het onmogelijk is om ze hier allemaal te behandelen. Om de huid en vacht in een zo optimaal mogelijke conditie te krijgen, is het van belang het lichaam te reinigen, dit kan tegelijkertijd met de behandeling of vooraf. Let op: draineren wordt afgeraden als het dier erg ziek is. Het volgende stappenplan kan worden aangehouden:

Het stappenplan

Inwendig

Reinigen (detox)  om het lichaam te ontdoen van afvalstoffen zodat een ‘schone start’ kan worden gemaakt. Deze drainage-middelen stimuleren de lever, nieren, darmen en het lymfestelsel om afvalstoffen af te voeren en beter te functioneren. Dit is van essentieel belang bij huid- en vachtproblemen, aangezien deze veelal ontstaan ten gevolge van een overdaad aan afvalstoffen elders in het lichaam. Zo kan bijvoorbeeld een eerdere narcose, een antibioticakuur of een verstoorde darm- of leverwerking huid- en vachtproblemen veroorzaken. Een drainagekuur zorgt ervoor dat het lichaam aan het werk gezet wordt om aanwezige afvalstoffen sneller uit te scheiden en versterkt het immuunsysteem.

Geef fytotherapie met extracten van Ribes Nigrum, een bereiding uit jonge knoppen van de zwarte bes, heeft een ontstekingsremmende werking. Bardana stimuleert de gal- en leverwerking, werkt bloedzuiverend en verdrijft afvalstoffen. Centaurium stimuleert de galwerking, Juniperus stimuleert de nierwerking. Viola tricolor werkt uitstekend bij eczemateuze huiduitslag en andere huidaandoeningen en stimuleert de blaas- en nierfunctie. Carduus marianus herstelt de leverfunctie.  Solidago virga aurea werkt op de nieren en heeft een vochtafdrijvende functie. Na een drainagekuur kan een ´schone start´ worden gemaakt. In een lichaam dat vrij is van afvalstoffen worden medicijnen en supplementen beter opgenomen. Daarnaast zorgt een drainagekuur voor vermindering van allergische reacties, waardoor het ook in gevallen van chronische huid- en vachtproblemen raadzaam is om met regelmaat een drainagekuur te geven.

Omega-3 met een hoge dosering EPA/DHA. Deze oliën bevatten hoge concentraties onverzadigde vetzuren welke van belang zijn voor een goede conditie van de huid en vacht en bovendien ontstekingsremmend werken.
Bij jeuk gebruik druppels met verdunde extracten van Aloe vera, Boekweit (Fagopyrum esculentum), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Grote brandnetel (Urtica dioica), Grote klis (Arctium lappa) en Moerasrozemarijn (Ledum palustre).

Bij een vlooienallergie, als het dier al reageert op één enkele vlooienbeet, geef dan druppels met  extracten van Aloë vera, driekleurig viooltje (Viola tricolor) en heermoes (Equisetum arvense).

Een hotspot is een acute oppervlakkige allergische reactie op een vlo- of tekenbeet, of een reactie na contact met een plant. Veelal in het  voor- en najaar bij warme broeierige langharige vachten en dan ook nog vaak na zwemmen. Er zijn bepaalde rassen die er erg gevoelig voor zijn zoals de New Foundlander, Retrievers en ruw- en langharige honden. De oorzaak kan zijn overgevoeligheid voor grassen, bomen, pollen of planten. Een allergie voor vlooien, teken en mijten, een bacteriele infectie of een slechte vachtconditie. Maar ook bepaalde voeding kan een oorzaak zijn voor een overgevoeligheidsreactie.

Ter verzorging van hotspots gebruik een verzachtende foam (uitwendig) en geef druppels met Apis mellifera, Grote brandnetel (Urtica dioica) en Moerasrozemarijn (Ledum palustre)

Voorkom een vlooieninfectie met een parfumachtige spray (uitwendig).
Speciaal voor de hond met een gevoelige huid is er de Hypo Allergenic shampoo.

Deze shampoo irriteert de ogen niet en is speciaal gemaakt voor honden met een super gevoelige huid. De natuurlijke shampoo zit boordevol Aloë Vera, Cocosnoot en vitamine A, D en E. Voor een natuurlijke milde reiniging. Geur: Bloemen. Verdunning 16:1.

Referenties:
- Erasmus U.: Vitale vetten, fatale vetten. Publish The Good ISBN   9075888066.
- Ergas D. Eilat E, Mendlovic S., et al. N-3 fatty acids and the   immune system in autoimmunity. Isr. Med. Assoc. Journal, 2002.   Jan; 4(1): 34-8.
- Gool C.J. van, C. Thijs, C. J. Henquet, A. C van Houwelingen, P.   C Dagnelie, J. Schrander, P. P. Menheere, and P. A van den  Brandt. {gamma}-Linolenic acid supplementation for prophylaxis  of atopic dermatitis--a randomized controlled trial in infants at high  familial risk. Am. J. Clinical Nutrition, April 1, 2003; 77(4): 943 –   951.
- Harbige L.S. Dietary n-6 and n-3 fatty acids in immunity and   autoimmune disease. Proc Nutr Soc. 1998. Nov; 57(4): 555-62.
- Kankaanpaa P, Sutas Y, Salminen S, Lichtenstein A, Isolauri E.    (1999). Dietary Fatty Acids and Allergy. Ann Med, 31(4): 282-7.
- Lloyd, D., and Thomsett, L.R. (1989). Essential Fatty Acid  Supplementation in the Treatment of Canine Atopy: A Preliminary  Study. Veterinary Dermatology. 1989. 1: 41-44.
- Nugteren DH, Christ-Hazelhof E, van der Beek A, Houtsmuller   UMT. Metabolism of linoleic acid and other essential fatty acids in   the epidermis of the rat. Biochim Biophys Acta 1985;834:429–36.
- Ziboh VA, Cohen KA, Ellis CN, et al. Effects of dietary  supplementation of fish oil on neutrophil and epidermal fatty acids.  Arch Dermatol 1986;122:1277–82.