Door NML health op
Actualiteitenprogramma NOS Nieuwsuur besteedde zaterdag 15 juni uitgebreid aandacht aan de zorgelijke ontwikkeling dat de vaccinatiegraad van huisdieren in Nederland aan het dalen is. Steeds meer baasjes blijken vaccinaties bij hun hond of kat te weigeren. Zorg voor veronderstelde bijwerkingen speelt hierbij een grote rol. VacciCheck ondersteunt de effectiviteit van vaccinaties en draagt zo juist bij aan een kwalitatief vaccinatiebeleid.
Met een titerbepaling met VacciCheck meet je de daadwerkelijke beschermingsgraad van het huisdier tegen de bekende honden- en kattenziekten. Zo weet je of een vaccinatie nodig is en of een gedane inenting al dan niet is aangeslagen. Deze werkwijze draagt juist bij aan een goede en verantwoorde bescherming van de honden- en katten populatie.
Herman Egberink, hoogleraar infectieziekten aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht bevestigt in Nieuwsuur dat titeren een goede aanvulling is op de praktijk van vaccineren. Hij waarschuwt echter terecht dat het niet geldt voor alle infectieziekten. VacciCheck meet immers alleen de antistoffen tegen hondenziekten Adenovirus - 1 (CAV), Parvovirus (CPV) en het Distempervirus (CDV) en de kattenziekten Parvo Virus (FPV), het Herpesvirus - 1 (FHV) en het Calicivirus (FCV). Pas als er niet genoeg antistoffen zijn, is een nieuwe inenting nodig. Door deze werkwijze wordt de effectiviteit van vaccineren bevorderd en kan het tot gevolg hebben dat een dier minder geënt hoeft te worden.
Let wel: De bescherming tegen de ziekte Leptospirose kan dus NIET door een titerbepaling met VacciCheck worden gemeten.
Als exclusief distributeur van VacciCheck voor de Benelux is NML health voorstander van een effectief en verantwoord vaccinatieprogramma voor huisdieren in Nederland. Maar wel bewust! Meet wat je doet! Controleer het effect van de vaccinatie en belast het immuunsysteem van een dier niet onnodig. VacciCheck is daar een uitstekende methode voor.
Lees hier het artikel 'Inentings-angst: de vaccinatiegraad daalt onder huisdieren’ van Nieuwsuur. Kijk hier de uitzending van Nieuwsuur van 15 juni 2019 terug. Het onderwerp begint bij 20.05 minuten.