Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis)

Hydrastis canadensis is een kruid dat door de Amerikaanse Cherokee Indianen hogelijk werd gewaardeerd om zijn gunstige invloed op de gezondheid. Toen de blanken in Noord Amerika dit gebruik overnamen werd het kruid zo populair dat het al snel zeldzaam werd. De Hydrastis canadensis die momenteel in voedingssupplementen wordt gebruikt, wordt speciaal voor dit doel geteeld.

De eigenschappen van Hydrastis canadensis zijn voornamelijk toe te schrijven aan de alkaloïden berberine en hydrastine die ongeveer 5% van de wortel uitmaken en aan canadine, dat in lagere concentraties aanwezig is. Van deze alkaloïden is over berberine het meest bekend. Dit alkaloïde, dat verantwoordelijk is voor de gele kleur van Hydrastis canadensis, heeft een rustgevende invloed op het centrale zenuwstelsel en heeft daarnaast nog een aantal andere gunstige invloeden, zoals op het darmkanaal.

Hydrastine heeft onder meer invloed op het autonome zenustelsel. Vanwege de invloed die Hydrastine heeft op de spieren van de baarmoeder, mag dit kruid niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Hydrastis canadensis heeft onder meer de volgende eigenschappen:

  • Slijmvliezen: De soortnaam “Hydrastis” komt van het Griekse “hydra” dat water betekent en verwijst naar de invloed die het kruid heeft op de slijmvliezen van het lichaam in zowel het ademhalingssysteem, het verteringsstelsel, de ogen en de urinewegen, evenals gezonde luchtwegen.
  • Ondersteunt het hart: Hydrastis canadensis ondersteunt het hart. Het heeft een verzorgende invloed op de conditie van het hart en houdt de normale bloeddruk in stand.
  • Stimuleert het immuunsysteem: Hydrastis canadensis verhoogt de weerstand van het organisme. Voor deze toepassing wordt het vaak in plaats van of samen met Echinacea gebruikt. Berberine is een beïnvloeder van macrofagen, immunoglobulinen en andere stoffen die het immuunsysteem stimuleren.
  • Spijsvertering/darmfunctie: Hydrastis helpt de vertering door de productie van speeksel, gal en verteringsenzymen te bevorderen. Het bevordert tevens de eetlust. Ook vanwege de invloed op de slijmvliezen van het maagdarmkanaal is Hydrastis goed voor de darmfunctie.

Contra-indicaties

Niet gebruiken tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding.

Interacties

Chronisch gebruik van Hydrastis canadensis, of gebruik in hoge doses, kan de absorptie van B-vitaminen beïnvloeden. In die gevallen wordt gelijktijdig gebruik van een vitamine B-complex aanbevolen.

Synergisme

Vanwege de invloed van Hydrastis op de absorptie van B-vitaminen, wordt bij langdurig gebruik van een hydrastis canadensis extract het gelijktijdig gebruik van een B-complex formule aangeraden.

Referenties

    Anis KV, Rajeshkumar NV, Kuttan R. Inhibition of chemical carcinogenesis by berberine in rats and mice. J Pharm Pharmacol. 2001 May;53(5):763-8.
    Berberine. Altern Med Rev. 2000 Apr;5(2):175-7.
    Gentry EJ et al. Antitubercular natural products: berberine from the roots of commercial Hydrastis canadensis powder. Isolation of inactive 8-oxotetrahydrothalifendine, canadine, beta-hydrastine, and two new quinic acid esters, hycandinic acid esters-1 and -2. J Nat Prod. 1998 Oct;61(10):1187-93.
    Huang JH, Johnston GA. (+)-Hydrastine, a potent competitive antagonist at mammalian GABAA receptors. Br J Pharmacol. 1990 Apr;99(4):727-30.
    Iwasa K, Moriyasu M, Nader B. Fungicidal and herbicidal activities of berberine related alkaloids. Biosci Biotechnol Biochem. 2000 Sep;64(9):1998-2000.
    Kuo CL, Chi CW, Liu TY. The anti-inflammatory potential of berberine in vitro and in vivo. Cancer Lett. 2004 Jan 20;203(2):127-37.
    Lau CW et al. Cardiovascular actions of berberine. Cardiovasc Drug Rev. 2001 Fall;19(3):234-44.
    Li W, Fitzloff JF. A validated high performance liquid chromatographic method for the analysis of Goldenseal. J Pharm Pharmacol. 2002 Mar;54(3):435-9.
    Pan GY, Huang ZJ, Wang GJ, Fawcett JP, Liu XD, Zhao XC, Sun JG, Xie YY. The antihyperglycaemic activity of berberine arises from a decrease of glucose absorption. Planta Med. 2003 Jul;69(7):632-6.
    Weber HA et al. Chemical comparison of goldenseal (Hydrastis canadensis L.) root powder from three commercial suppliers. J Agric Food Chem. 2003 Dec 3;51(25):7352-8.