Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Desensibiliseren

Bij een allergie betekent desensibiliseren dat we een dier ongevoelig maken voor de stof waar hij allergisch voor is. Het dier heeft al langer, soms al jaren, ernstig last van een geïrriteerde neus, jeukende ogen, jeuk aan de poten (tussen de tenen) en benauwdheid. Bij paarden is allergie soms de oorzaak van het -seizoensgebonden- headshaken en jeuk rond staart en manen.

Bij een allergie reageert het immuunsysteem heftig op stoffen (allergenen), terwijl dat eigenlijk niet nodig is. Anti-allergie medicijnen zoals cortico’s of antihistaminica onderdrukken de symptomen wel tijdelijk, maar nemen de oorzaak niet weg. Dat gebeurt wel als de stof, waarvoor het dier gevoelig is, in een verdunning wordt toegediend (gedurende langere tijd, volgens een bepaald schema), waardoor het immuunsysteem niet meer overmatig op die specifieke stof zal reageren. Een desensibilisatietraject duurt bij mensen gemiddeld vijf jaar.

Bij mens en dier

Mensen die voor een desensibilisatietraject kiezen zijn vaak allergisch voor gras- en boompollen, huisstofmijt of wespen. Ze hebben al jarenlang ernstig last van een geïrriteerde neus, jeukende ogen en benauwdheid. Bij dieren gaat het vaak om een allergische reactie op de huisstofmijt of de beet van een vlo. Ook stuifmeel en pollen in de lucht die worden ingeademd kunnen leiden tot een overmatige afweerreactie van het immuunsysteem: vaak zie je een overmatig niezen, proesten en rode waterige ogen of jeuk en ontstekingen in de huid.

Desensibilisatie is een manier om het immuunsysteem weer tolerant te maken, zodat het niet meer, of veel minder heftig, op de allergenen reageert. Dat kan bijvoorbeeld met injecties met steeds oplopende hoeveelheden van de allergenen of met een schema van druppeltjes met verdunningen van de stoffen waar het dier allergisch op reageert.

Er zijn druppels met combinaties van pollen, stuifmeel en huisstofmijt, maar ook preparaten met een verdunning van de vlo en stafylokokken. Ook tegen overgevoeligheid voor de culoide mugjes zijn druppels om je paard minder gevoelig te maken. Deze druppels worden veelvuldig en met groot succes ingezet bij paard, hond, kat en mensen.

Ondersteunen

Aanvullend bij de immunotherapie is een drainagekuur een goede manier om de organen te prikkelen hun afvalstoffen sneller af te voeren. Een goede Omega-3 met hoog EPA/DHA vermindert ontstekingsreacties en brengt het immuunsysteem tot rust. Het gebruik van probiotica zorgt voor een beter functioneren van de darmen en daarmee de weerstand in het geheel.

Wees ook alert of er sprake is van insulineresistentie. Hierdoor kan het lichaam op bepaalde plekken vet opslaan. Vet zorgt voor een continue laaggradige ontstekingsreactie in het lichaam, waardoor het immuunsysteem extra gevoelig is en door kan slaan. Deze dieren zijn dus extra gevoelig voor een allergische reactie. Dus ook dit is een reden om insulineresistentie meteen aan te pakken.

Na één seizoen zijn de resultaten van een desensibilisatietraject vaak al verbluffend! Een veilige therapie om je dier te helpen van zijn allergie af te komen zonder bijwerkingen.

Meer weten? Stuur je vraag en verzoek voor informatie naar info@nmlhealth.com

bron: artikel van allergoloog Bert van Stigt over desensibiliseren