Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Magnesium, een onmisbaar mineraal voor paarden

Magnesium is samen met calcium en fosfor een belangrijke bouwsteen voor het paardenskelet. Daarnaast zorgt het, samen met calcium, voor een belangrijke rol bij de werking van spieren. Helaas haalt een paard onvoldoende magnesium uit voer: in de bodem is nog maar weinig van het mineraal aanwezig en ook in kunstmatige voeding gaat het lang niet altijd goed. Of er zit te weinig magnesium in of de samenstelling van het voer laat een dysbalans zien tussen verschillende mineralen, waardoor ze elkaar eerder tegenwerken dan versterken. Ook vervuiling en vaccinaties hebben een negatieve invloed op de hoeveelheid magnesium in het lichaam. Onderzoek laat zien dat bij paarden met blessures er veelal sprake is van een ernstig tekort aan magnesium en dat zelfs gezonde dieren vaak een tekort laten zien. Suppleren is dus zinvol en belangrijk, maar langdurig eenzijdig suppleren met magnesium kan leiden tot ongewenste effecten. Oppassen dus. Weet wat je doet.

Dynamisch proces
In het botweefsel van paarden liggen de bouwstenen magnesium, fosfor en calcium opgeslagen. In het doorlopende proces van oud bot vervangen door nieuw bot, komen deze mineralen vrij in het bloed, waardoor ze beschikbaar worden voor andere functies in het paardenlichaam. Dit is een dynamisch proces. In het geval dat tijdens dit proces de mineralen gebruikt worden voor andere functies, dan bevat het nieuwe bot minder mineralen dan voorheen. Dit proces heet demineralisatie. Het gevolg is dat bij een langdurig magnesiumtekort, het skelet minder sterk wordt en blessures gemakkelijk kunnen ontstaan.
Sterk bot bevat dertig keer zoveel calcium dan magnesium. Als een paard een calciumtekort heeft is dat dus gemakkelijker aan te vullen dan een tekort aan magnesium en hoeft er maar een klein beetje bot aangesproken te worden. Bij een magnesiumtekort moet er veel meer bot gedemineraliseerd worden met alle gevolgen van dien.

Magnesium en kracht en spierenOok in spieren hebben magnesium en calcium een aanvullende werking. Eenvoudig gezegd zorgt calcium ervoor dat spieren aanspannen en magnesium zorgt voor de ontspanning in de spieren. Zeker na inspanning of stress kun je zien dat een paard veel magnesium is kwijtgeraakt: je ziet dan een nerveus en prikkelbaar dier, dat letterlijk met verkrampte spieren trillend op de benen staat. Op dat moment zal het dier aanspraak doen op de reserves uit zijn skeletstelsel, met alle gevolgen voor de stevigheid van het skelet.

Magnesium suppleren dus?
Calcium en magnesium hebben elkaar nodig (synergisme), maar kunnen elkaar ook tegenwerken (antagonisme). Veel supplementen of voer bevatten zowel calcium en magnesium, maar in een verhouding waarbij calcium de overhand heeft. Calcium en magnesium hebben dezelfde bindingsplaatsen in het bot, waarbij calcium het magnesium verdringt wat er toe leidt dat het magnesium met de urine wordt uitgescheiden.
Eenzijdig suppleren met magnesium dus? Helaas heeft dat ook nadelen: een teveel aan magnesium kan leiden tot een verhoogde darmperistaltiek met al dan niet met diarree. Een te hoge dosering kan dan ook laxerend werken. Diarree is dus een belangrijke indicatie om te bepalen of je te veel magnesium suppleert.

Ons advies
Bij zichtbare verschijnselen van magnesiumtekort in de vorm van stijfheid of verminderde souplesse, is eenzijdig suppleren met magnesium (citraat), gedurende een beperkte periode - maximaal 2-3 maanden - raadzaam. Is het nodig om ook na deze periode magnesium te suppleren, dan is het advies om een combinatie te maken van calcium en magnesium. Zo ook wanneer je preventief wilt suppleren. De meest voorkomende verhouding calcium: magnesium is dan 2:1. Bij een magnesiumtekort voor langere tijd, in perioden van stress bijvoorbeeld, mag dit ook veranderd worden in een verhouding van 3:2.

Hou de mest in de gaten
Bij eenzijdige suppletie met magnesium is de mest een belangrijke raadgever. Geef magnesium in een opbouwende dosering. Als de mest dunner wordt, ga dan in de dosering 1 stapje terug (= 1 stapje lager doseren). Deze dosering dan gedurende 6 weken volhouden, daarna weer afbouwen volgens hetzelfde schema zoals het is opgebouwd. Het aantal grammen is afhankelijk van het gewicht van het paard of de pony, net als de vorm waarin magnesium wordt gegeven (organisch of anorganisch).

Een voorbeeld: je hebt een paard van ca. 600 kg. Je start dan met 2 gram magnesium citraat per dag. Per 2 dagen doe je er 2 gram bij. Stel dat je bij 8 gram ziet dat de mest dunner wordt, dan weet je dat je in je dosering te hoog zit. Ga dan weer terug naar 6 gram en blijft dit voorlopig aanhouden. Wordt dan na 4 weken de mest weer dun bij deze 6 gram, dan is dat het teken dat je weer verder moet afbouwen. Je haalt dan per 2-3 dagen er weer 2 gram af. Paarden die ooit een magnesiumtekort hebben gehad, zijn er gevoelig voor dat ze later weer een magnesiumtekort ontwikkelen. Gooi daarom de magnesium dat over is niet weg, maar bewaar het droog voor een eventueel later tijdstip en geef in de tussentijd een combipreparaat. De producten van PUUR en Phytonics voldoen aan alle kwaliteitseisen.