Vette vis met een gezond luchtje

Nadat Icelandpet en NML health enkele jaren geleden kennis maakten op de Interzoo in Nürnberg, was het nu hoog tijd om de productielocatie van Icelandpert te gaan bezoeken in IJsland. Hoewel alle papieren en specificaties van de Icelandpet snacks en Omega-3 en Codliver oil uitstekend in orde zijn, willen we bij NML health toch altijd graag zelf kijken hoe een en ander wordt geproduceerd.

Visvangst

Op naar IJsland dus naar de plaats Þorlákshöfn een stadje aan de zuidkust van Ijsland, de enige bruikbare haven aan IJslands zuidkust tussen Grindavík en Höfn. Dit is de plek waar veel van de IJslands gevangen vis binnenkomt. Wij staan maandagochtend klaar om te kijken hoe de verse vis binnenkomt en direct wordt verwerkt. We krijgen een kijkje in de productieruimtes die op dat moment nog leeg zijn, want de vis moet eerst worden gelost.

Drogen en enzymen

De visdelen voor de snacks worden eerst gedroogd op maximaal 25 graden. In de droogkasten zien we ze op grote roosters liggen, waarna de gedroogde vissen worden vermalen en in vormpjes worden geperst voor de snacks. Zowel de gedroogde vis als de snacks gaan vervolgens nog door een metaalscanner, omdat er bij de visserij nog wel eens haakjes blijven steken. Doordat de vissen niet warmer worden dan 25 graden, blijven de enzymen gehandhaafd en zijn de gedroogde geperste snacks een gezonde tractatie voor hond en kat. 

Voor iedereen wat

De visolieproductie is een heel ander verhaal. Van de kabeljauwlever blijft na een persing 50 % olie over. Wij kijgen ook het voortraject te zien: hoe de kabeljauw met de meest supermoderne machines in stukken wordt gesneden door hoge druk waterstralen, keurig wordt afgewogen en tot slot gekoeld verpakt voor verzending wordt klaargemaakt. De mooie filets zijn bestemd voor restaurants in Europa en de USA. Voor alle delen van de vis is er wel een markt: de vellen en graten gaan naar Thailand, de tong van de vis gaat naar China als delicatesse, de koppen gaan naar Nigeria en van de lever wordt olie geperst.

Vers uit de zee

IJslandse vissers voldoen aan de quotumregels en de vis is niet van kweek. Olie van gekweekte vis is er overigens wel in IJsland, maar dat betreft de zalmolie. De farming van zalm gebeurt in fjorden in bassins met een diameter van ongeveer 25 meter. De restproducten van de kabeljauw, die na de verwerking bij Icelandpet nog over zijn, worden gemalen en dienen als visvoer voor de zalm.  

Levertraan

Bij het woord levertraan, denkt men al gauw dat dat iets van vroeger is. Iets wat goed is voor de weerstand en verplichte kost voor kinderen zodra de R in de maand was. Een gewoonte die versloft is. Tegenwoordig wordt in humane studies echter steeds meer de belangrijke rol van vitamine D wetenschappelijk erkend. Vooral vooral bij chronische ziekten. En dat ook in combinatie met de Vitamine A, in de codoil. Tijd voor een nieuw jasje voor een oude gewoonte.

Die oude IJslanders wisten het al lang

Bij gebrek aan voedingsstoffen en zon dronken de IJslanders al eeuwen geleden hun dagelijkse portie levertraan ter bescherming van het immuunsysteem. Levertraanolie lijkt wel wat op visolie maar is toch anders: Omega-3 visolie wordt uit de hele vis geperst en de levertraan wordt alleen van vislevers gemaakt. Ook mag in tegenstelling tot Omega-3 visolie, levertraanolie niet worden gebruikt als primaire bron van EPA en DHA. 

Kabeljauwlever

Icelandpet gebruikt voor haar omega-3 visolie de levers van de kabeljauw. Deze kabeljauw wordt specifiek voor menselijke consumptie gevangen. De kabeljauwlever wordt gestoomd en de olie wordt eruit geperst. De levers zijn rijk aan natuurlijke vitamine A en D en veel minder toxisch dan synthetische vitamines A en D. De combinatie van deze vitamines met DHA bepaalt voor een groot deel de mate van methylatie en daarmee de activiteit van diverse genen.

Zien met eigen ogen

Omega-3 visolie wordt ingezet bij gebrekkige weerstand en zorgt voor een goed functionerend immuunsysteem en ondersteunt een gezonde huid. Dat wisten we natuurlijk al, maar goed om eens met eigen ogen te zien hoe het verwerkingsproces verloopt. Er komt heel wat bij kijken voordat de olie in een fles bij NML health op de plank staat.

Al met al een geslaagd bezoek aan de productielocatie van Icelandpet. Ondanks de beschermende kleding, inclusief mond- en hoofdkapje, roken we de rest van de dag naar verse vis. Een gezond luchtje, zo weten we nu.