Door Sandra op
Ike is een KWPN´er – een nakomeling van hengst Ahorn - met de respectabele leeftijd van 27 jaar! Al vanaf het moment dat zijn baasje Whitney Ike leerde kennen, is het paard aan het luchtzuigen. Die kennismaking is alweer 9 jaar geleden: Ike stond binnen, in een stal, de hele dag en nacht. Hij kreeg 2 x per dag krachtvoer en 2 x per dag hooi. Dit was voor hem niet vaak genoeg, dus hij had maagproblemen en zelfs heeft hij een koliekoperatie in Utrecht gehad.
Luchtzuigen
Luchtzuigen valt onder de noemer stalondeugden. Paarden bijten hun tanden ergens in, spannen hun nek aan en maken een geluid dat wel een beetje op boeren lijkt. Er zijn verschillende theorieën over waarom een paard zou gaan luchtzuigen. Verveling zou een factor kunnen zijn, maar ook de manier van voeden. Een paard maakt dag en nacht maagzuur aan, waardoor bij slechts enkele malen per dag aanbieden van voedsel (bijvoorbeeld twee of drie keer en dan zestien uur geen voeding), er risico is op brandend maagzuur. Ook stress is een belangrijke trigger voor een paard om te gaan luchtzuigen.
Paddock Paradise
Whitney adopteerde Ike en inmiddels is zijn leven compleet veranderd. Hij staat in een groep op een Paddock Paradise met uitloopstal. Hij heeft de hele dag de beschikking over hooi, dat in netten wordt aangeboden. Zijn groepsgenoten en hij lopen de hele dag rond, al was het maar van de waterbakken naar het hooi. Als zij schaduw zoeken of droog willen staan, kuieren ze op hun gemak naar de stal.
Hardnekkig
Later hoorde Whitney dat nakomelingen van Ahorn vaker het probleem luchtzuigen ontwikkelen. Of dat waar is weten we niet. Feit is wel dat Ike’s slechte gewoonte nooit helemaal over is gegaan. Ter ondersteuning van de maag is een supplement met onder andere zoethout, gember, mariadistel en pepermunt gegeven. Hoewel Ike zich zichtbaarder beter voelde, leek het geen direct effect op het gedrag, luchtzuigen, te hebben. De verhuizing naar deze stal wel. Het luchtzuigen is absoluut veel minder frequent. En als Ike op het gras staat - een paar uur per dag in de zomer - heeft hij er helemaal geen last van.
Hooi
Eigenlijk alleen nog als Ike hooi eet, steekt het luchtzuigen de kop op. Maar veel minder vaak dan toen Whitney hem adopteerde. Vanwege de gevoeligheid op de darmen wordt Ike ondersteund met psyllium. In de herfst- en wintermaanden komt daar een supplement bij voor een betere weerstand.
Tanden
Daarnaast houdt Whitney het gebit van Ike goed bij. Door het luchtzuigen op de ijzeren buizen rond zijn eerdere stal, zijn er veel tanden en kiezen versleten en heeft hij ook een open wortelkanaal gehad. Nu Ike alleen nog een houten paaltje heeft waar hij zich soms op vastzuigt, is de verdere schade aan het gebit veel minder.
Whitney beschouwt het luchtzuigen maar als iets dat nu eenmaal bij Ike hoort. Ike is er niet minder gelukkig om: hij heeft nu een heerlijk leventje!