Wegens voorraadinventarisatie worden op 31 januari 2025 geplaatste bestellingen op maandag 3 februari verwerkt.

Waar een scheutje olie niet allemaal goed voor is

De wetenschap dat een scheutje visolie over het voer als aanvulling op de dagelijkse voeding een positief effect heeft op de gezondheid van je kat – trouwens ook voor honden en mensen - raakt steeds meer ingeburgerd. En terecht, vinden wij bij NML health: visolie bevat onverzadigde Omega-3 olie, waarvan de vetzuren EPA, DHA en ETA een gunstige invloed hebben op het zenuwstelsel, huid en vacht, nieren, hart en het soepel bewegen van de kat. Een pure visolie bevat de juiste verhoudingen van deze vetzuren, waardoor de opname en werking in het lichaam optimaal is.

Aanvulling

Bij de gemiddelde kat staat verse, vette vis – een belangrijke bron van de noodzakelijke Omega-3 olie -  vaak niet op het menu. Vette vis (te denken valt aan makreel, sardientjes of tonijn) is niet alleen erg kostbaar, het is ook erg calorierijk en niet bevorderlijk voor het (over)gewicht van de gemiddelde huiskat. Supplementeren is dan een goed alternatief: Omega-3 met EPA en DHA vetzuren is namelijk belangrijk voor de juiste verhouding Omega-3 en Omega-6 in het lichaam. In de meeste kattenvoeding zit een teveel aan plantaardige olie met Omega-6 waardoor de Omega-6 factor veelal te hoog en de Omega-3 te laag is. Een verkeerde verhouding van Omega vetzuren 3 en 6 kan leiden tot ontstekingsreacties. Omdat dieren Omega-3 niet zelf kunnen maken is het een essentieel vetzuur, wat moet worden toegevoegd aan het voer.

Maar waarom zou je het doen? 

Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Omega-3 met een hoge concentratie aan EPA en DHA verkregen uit visolie, een ontstekingsremmende en cel versoepelende werking heeft in het lichaam. Hierdoor wordt vocht beter vastgehouden, wat je meteen terugziet in de huidconditie: de huid droogt minder snel uit. Ook de nieren, nierfalen is een veel voorkomende klacht bij katten, worden door deze eigenschappen ondersteund. Bij katten is daarnaast wetenschappelijk (1) vastgesteld dat de Omega-3 een positief effect heeft op het voorkomen en herstellen van ontstekingen in de bek en het tandvlees, iets waar vooral katten van middelbare leeftijd last van kunnen hebben. Ook wetenschappelijk (2) bewezen is het gunstige effect van EPA en DHA bij Osteoartritis (OA) bij katten.

Soepel bewegen

Bij katten zijn de symptomen van OA subtieler als bij honden. Je ziet ze meer slapen, minder bewegen, ze springen niet meer zo gemakkelijk op de vensterbank. Daarnaast zijn ze meer naar binnen gericht en ook minder netjes op zichzelf. De vacht wordt minder verzorgd en ook komt het voor dat ze naast de bak poepen, in plaats van er in. Een doubleblind placebogecontroleerde cross-over studie toonde aan dat katten met OA verbeteren wanneer ze EPA en DHA innemen. De DHA in visolie vertraagt ook de degeneratie van kraakbeen bij artrose. Goed nieuws dus voor de oudere kat.

Positieve ervaringen

Allemaal leuk, maar wat is de ervaring van kattenbezitters met de visolie? Een rondje bellen met klanten leidt tot positieve berichten: De ene kat vindt de best sterk ruikende visolie puur heerlijk, de ander heeft het liever over het voer, wat natuurlijk voor de inname niets uitmaakt. Veel mensen geven de olie ter ondersteuning van hun oudere kat en zijn blij met de weer glanzende vacht en het soepelere bewegen. Kattenbezitster Roxy meldt ons: “Onze kat is onlangs bij de dierenarts geweest en na het schoonmaken van de tandjes is ons aangeraden om de pure Omega-3 olie dagelijks te geven om tandvleesontsteking tegen te gaan. Ik moet zeggen dat hij niet meer ruikt uit zijn bekje en zijn tandvlees ziet er ook goed uit. De olie bevalt erg goed en ook fijn dat het geaccepteerd wordt door mijn kieskeurige kat!” 

1 Bauer JE. Fatty acid metabolisme in domestic cats (Felis catus) and cheetas (Acinoyx jubatas). Proceedings of the Nutrition Society 1997; 56; 1013-1024.

2 Ronald J. Corbee (externe link), Mieke M.C. Banier, Chris H.A. van de Lest, Herman A.W. Hazewinkel, Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition 2013; Volume 97, Issue 5, Pages 846-853