Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Stress bezorgde Tess een snotneus

Stress is een vaak onderschatte factor in het welzijn bij paarden. Stress ondermijnt letterlijk de weerstand en maakt het dier bevattelijk voor ziekten. Zo was ook het geval bij de 19-jarige merrie Tess. Na een lange en enerverende reis vanuit Zuid-Frankrijk kwam de Camargue uitgeput aan op de stal van onze medewerker Sandra. Ze stond bol van de stress. Niet verwonderlijk dus dat Tess al snel rondliep met een snotneus en waterige oogjes en dat ook haar nieuwe weidegenoten dezelfde klachten ontwikkelden. De paarden infecteerden elkaar.  Rust en een adequaat ingrijpen van Sandra met pure kruiden en bouwstoffen voor gezonde luchtwegen en ter verhoging van de weerstand doorbrak de vicieuze cirkel: de snotneuzen droogden al na een paar dagen snel op.

Stress

Een paard is een vluchtdier en kan gemakkelijk uit zijn doen raken. Dus dat die arme Tess tijdens haar reis veel stress ondervond is niet te verwonderen. Na 19 jaar verliet zij haar vertrouwde omgeving in Zuid-Frankrijk en werd ze op transport gezet. Haar eerste aankomst in Nederland was op een depot, waar ze na een paar uur rust weer opnieuw werd ingeladen om haar reis te vervolgen. Uiteindelijk kwam ze aan in haar nieuwe stal. Heel hartelijk werd ze er niet verwelkomd: dwars door de draden heen werd ze aangevallen door de buurpaarden. Dus nog meer stress voor die arme Tess. Veel stress verlaagt de weerstand, breekt de darmflora af en vergroot de kans op het besmet raken met virussen en bacterien. En dat is wat er gebeurde.

Weerstand

De eerste maatregel die je in zo’n situatie moet nemen is het creëren van rust en veiligheid voor het gestreste dier. Gelukkig voelde Tess zich al snel thuis in haar nieuwe omgeving. Om haar weerstand te verhogen, haar weerbaarder te maken tegen rondvliegende virussen en bacteriën en sneller te laten herstellen ondersteunde Sandra haar met Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), Pau d’arco, Plantago lanceolate (Smalle weegbree), Fenegriek en L-Lysine en Zink. Ondersteuning met Hysop, Foeniculum vulgare (Venkelzaad), Glycyrrhiza glabra (Zoethout) en Fenegriek hielp haar van haar verkoudheid af.

Kalmeren

Bij Tess was het niet nodig, maar als het een dier niet lukt om zelf uit zijn stresssituatie te komen dan kunnen bepaalde kruiden helpen de scherpe kantjes van de stress af te halen.  Dit zijn Dong Quai (Chinese engelwortel), Humulus lupulus (Hop), Gingko biloba (Japanse notenboom) en Hypericum perforatum (Sint-Janskruid) en Crataegus laevigata (Tweestijlige meidoorn). L-Tryptofaan en Magnesium hebben ook een ontspannende werking op het gestel.