Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Van buiten kalm, van binnen kookt het: toch stress

Verhuizen naar een nieuwe stal, mee in de trailer, de paardentandarts… allemaal voorbeelden van situaties die stress kunnen veroorzaken bij paarden. Natuurlijk is het ene paard al helemaal overstuur van een bezoek van de hoefsmid, blijft het gillen als zijn “maatje” weg is, terwijl een ander paard –uiterlijk- helemaal nergens last van lijkt te hebben. Maar schijn bedriegt: ook een paard dat niets van zijn nervositeit laat zien kan wel degelijk last van stress hebben. Onze paardenspecialist Sandra kan er over meepraten.

Bang voor de hoefsmid

San: “Zo hebben wij een paard op stal gehad dat verdoofd moest worden als de hoefsmid kwam. Blijkbaar had hij in het verleden daar dermate slechte herinneringen aan overgehouden, dat het echt levensgevaarlijk was om het dier te behandelen zonder verdoving. Voor niemand leuk. Met veel geduld en liefde en stapje voor stapje hebben we het dier kunnen geruststellen en zijn wij heel gelukkig dat het paard het bezoek van de hoefsmid elke keer steeds een beetje beter kan verdragen. Want verdoven om angst te kunnen hanteren, dat wil je niet als paardenbezitter’”

Stressvolle situaties

“De vaste kudde, de eigen weide en stal zijn voor een paard hele belangrijke zaken. Een nieuw paard op stal, ook al staat die een stuk verderop, kan al veel opwinding veroorzaken. Of het verlies van een ander paard in de wei. Een maatje wordt erg gemist. Maar ook vuurwerk is ieder jaar weer zo’n lastig moment, zeker als je in een stedelijke omgeving woont. Dat hebben we geweten.”

Pony met vuurwerkangst

“Zo kregen wij eens een pony, die werkelijk nergens bang voor was. Je kon langs trekkers, vrachtwagens en treinen lopen, niets aan de hand. We kregen haar in februari. Toen het december werd, kwam het niet eens in mij op dat deze relaxte pony wel eens bang zou kunnen zijn voor vuurwerk. Zij was immers nóóit bang. Helaas was dit fout gedacht: naarmate oudejaarsavond vorderde, nam de angst bij de pony steeds grotere vormen aan. Dat was zo zielig om mee te maken! Het veulen dat de pony inmiddels had gekregen, nam de paniek al snel over van de moeder. En dat in een stal midden in de stad, waar het geknal hard is en uren doorgaat. Die oudejaarsnacht waren wij totaal onvoorbereid.”

Voorkomen is beter

“Het jaar daarna namen we maatregelen en al aan het begin van de maand, dus vóór het vuurwerk begon, begonnen we met een supplement op basis van L-Tryptofaan, magnesium en hop. Halverwege december gaf ik er een druppel bij me extracten van haver, passiebloem, hop en rozemarijn. De laatste paar dagen, toen het knallen begon, kwam daar nog een supplement met saffraan bij dat ervoor zorgt dat spanningen zich niet vastzetten in het lichaam. Dat scheelde enorm in de angstbeleving en verliepen de laatste twee jaarwisselingen redelijk ontspannen. Helaas is onze pony vorig jaar overleden op hoge leeftijd. Met Oud en Nieuw denken we nog altijd aan haar. En haar veulen? Die is inmiddels een stoere ruin geworden. Nog steeds niet dol op vuurwerk, maar veel minder angstig. Bovendien weten we nu wat we moeten doen!”