Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Geslachtshormonen en voortplanting hond

Net als bij de mens spelen geslachtshormonen een hoofdrol bij de ontwikkeling van een pup naar een volwassen teef of reu. Ook een hond maakt een puberteit door met alle daarbij behorende hormonaal gestuurde lichamelijke en mentale veranderingen. De puberende teef heeft last van haar eerste loopsheid, kan daar narrig van zijn of juist heel aanhankelijk en de puberende reu moet zijn gierende hormonen in bedwang houden, zeker in de buurt van verleidelijke teefjes. En moet zich daarbij duidelijk manifesteren ten opzichte van zijn mannelijke rivalen. Drachtige teven of teven die schijnzwanger zijn, kennen zo hun eigen ongemakken. Turbulente tijden dus voor zowel het dier als hun baasjes.

Loopsheid teef

De loopsheid is de vruchtbare periode van de vrouwelijke hond of teef. De gemiddelde teef is rond haar achtste maand voor het eerst loops, waarbij kleine rassen eerder loops zijn dan grotere rassen. De loopsheid heeft een duur van 21 dagen en bestaat uit vier fasen. Een teef wordt gemiddeld tweemaal per jaar loops. 

1)    Pre-oestrus 
Deze eerste fase herken je aan het opzwellen van de vulva en het optreden van bloedingen. De teef kan chagrijnig worden of juist heel lief en aanhankelijk richting het baasje. Het meest opvallende is haar afwijzende houding ten opzichte van reuen: ze ruikt heerlijk , maar laat de reu beslist nog niet toe. Wat eetlust betreft zie je dat de teef in deze fase meer trek of juist helemaal geen honger heeft. De pre-oestrusfase duurt 7-10 dagen.
2)    Oestrus 
Tijdens de oestrus vindt de eisprong plaats en zijn ze rijp voor bevruchting. De teef is dekrijp en zoekt toenadering tot reuen. In deze fase neemt de zwelling van de vulva af, wordt zachter en is toegankelijk voor penetratie door de reu. De bloedingen zijn lichter rood dan in de pre-oestrusfase. De oestrusfase duurt ongeveer 9 dagen.
3)    Metoestrus
Als de teef niet drachtig is geworden volgt de metoestrusfase. In deze fase stopt de bloeding of uitvloeiing en neemt de zwelling van de vulva af en normaliseert.
4)    Anoestrus
Dit is de rustperiode voor de teef en is er geen seksuele activiteit. Na gemiddeld 4 maanden kondigt zich weer een nieuwe loopsheid aan en start de cyclus opnieuw. 

Dracht

De dracht van de teef duurt gemiddeld 63 dagen, dus ongeveer 9 weken. De duur varieert en is ook afhankelijk van het aantal pups: hoe meer pups, hoe korter de dracht.
In de eerste maand merk je nog niet veel aan de zwangere teef. Na vier weken zie je heldere slijmerige uitvloeiing en neemt de groei van de embryo’s een vogelvlucht. Dit vraagt veel energie van de moederhond, die vanaf nu extra voeding en ondersteuning kan gebruiken in de vorm van supplementen.

Omdat er bij een teef ook sprake kan zijn van schijnzwangerschap – lees ook in de Kennisbank over Schijnzwangerschap - is  het goed om rond de 30ste dag een echo te laten maken.

Na 6 weken is het duidelijk zichtbaar dat een teef drachtig is: ze wordt dikker en ook de tepels zijn groter geworden. Een week voor de bevalling kan de melkproductie al op gang komen en kunnen de tepels melk gaan lekken. In het gedrag zie je dat de teef zich gaat voorbereiden op de bevalling en juist of snauwerig of juist heel aanhankelijk gedrag gaan vertonen.

Druppels met extracten van Agnus castus (monnikspeper), Echinacea purpurea (Rode zonnehoed), Cimicifuga racemosa (Troszilverkaars) en Alchemilla vulgaris (Vrouwenmantel) helpen de baarmoeder na de bevalling samen te trekken en op te schonen, maar ondersteunen ook de bevalling zelf. 

Geslachtsdrift en hyperseksueel gedrag van de reu

De geslachtsdrift van de reu neemt tijdens de pubertijd enorm toe. Dit kan leiden tot overmatig rijgedrag, prikkelbaarheid, in huis plassen (sproeien) en grote onrust bij de hond. Zowel de reu als de baas kunnen dit als zeer onaangenaam ervaren. Fysiek zie je soms dat er bij de penis etterige afscheiding uit de voorhuid verschijnt en is er soms sprake van kleine prostaatbloedinkjes.

Gelukkig zijn er druppels met extracten van Humulus lupulus (Hop), Carduus marianus (Mariadistel), Agnus castus (Monnikspeper) en Origanum majorana (Echte marjolein die ondersteunen bij een hinderlijke geslachtsdrift bij de reu. De voorhuid van de penis kan in deze fase met een shampoo met medicinale honing of water met druppels met Echinacea worden schoongehouden.

Sterilisatie en castratie

Sterilisatie en castratie zijn methoden om de effecten van geslachtshormonen van de teef en reu te beïnvloeden. Hier kleven voor- en nadelen aan en de meningen over wel of niet kiezen voor deze ver strekkende ingrepen bij de hond zijn zowel bij hondenprofessionals als bij diereigenaren verdeeld.