In gesprek met… Klaske Roskam

Klaske Roskam_NMLhealth

Klaske is al jong als zij met haar ouders door het mooie Friesland fietst en gefascineerd raakt door al die schitterende paarden in de wei. Haar oom fokt Friezen, maar de 1e rijles is op een Shet als zij 6 jaar oud is. Die Shetlander leeft nu nog en is ruim 30. Als jonge dressuurrijder heeft zij het “op de harde manier geleerd”, tot zij haar NRPS/KWPN kruising kocht die zwaar mishandeld was geweest. Zij leert dat als zij in haar eentje met het paard bezig is en werkelijk luistert naar het dier, ze ineens veel meer bereikt. Door allerlei nare omstandigheden moet zij helaas dit paard later verkopen. 

Jaren later gaat zij haar huidige pony inrijden op 4,5 jarige leeftijd.

De oude manier van werken werkt niet bij dit paard en zij zoekt hulp bij iemand die haar vanaf de basis opnieuw laat beginnen vanuit positieve bekrachtiging. Dit is het moment waarop Klaske ziet dat dingen anders moeten. 

Hoewel zij nooit in de paarden heeft willen werken -omdat daar moeilijk werk in te vinden is- besluit zij haar werk bij een bank op te zeggen en gaat een HBO opleiding doen bij van Hall. Aanvankelijk omdat zij gedrag van paarden interessant vond en daarmee beroepsmatig wil gaan werken. Tijdens deze HBO opleiding loopt Klaske stage in Zuid-Afrika, waar zij veel dierenleed ziet. Door gebrek aan kennis en geld worden paarden en ezels slecht verzorgd. Dankzij het organiseren van open dagen, workshops en clinics bereikt zij meer begrip bij mensen door informatie te verstrekken en de mensen opdrachten uit te laten voeren zodat ze zelf ervaren wat ze van hun dieren vragen. 

Langzaam ziet zij hier veranderingen en bewustwording in de manier van omgang met de dieren komen.  

Na haar studie gaat Klaske aan de gang als adviseur/ coach/ begeleider. Met name voeding is haar specialiteit, maar ook coaching van zowel eigenaar als paard. Als haar eigen pony insulineresistent wordt laat ze haar behandelen door middel van manuele lymfe drainage. Dit werkt zo goed, dat zij zelf ook een cursus gaat volgen. Vervolgens heeft ze aanvullend de opleiding cranio-sacraal therapie gedaan. De meeste voldoening haalt zij uit coaching, wanneer zij direct positieve veranderingen ziet, als eigenaren meer rust, zelfvertrouwen en blijdschap laten zien in de omgang met hun paard. Bij twijfel of ernstige fysieke problemen bij paarden stuurt zij deze door naar dierenartsen of andere specialisten.

Wat is het ergste dat je ooit zag?

Een moederpaard werd met veulen binnen gebracht. Zij was er heel slecht aan toe omdat zij tijdens de bevalling enorme schade had opgelopen. Moeder werd urenlang gehecht, maar tijdens het bijkomen viel zij steeds om, op het veulen. Klaske vulde een enorm hooinet legde deze tegen de merrie, ging op het hooinet zitten en ondersteunde haar zo de hele nacht, zodat ze niet omviel en het veulen ook geen schade aan kon doen.  Moeder haalde het helaas niet, veulen Summer is met de hand grootgebracht en leeft nog steeds.

Wat is het grootste misverstand over paarden?

Dat zijn er natuurlijk veel, maar ik denk dat we vaak een beetje doorslaan in luxe, die goedbedoeld is, maar niets toevoegt voor het paard. Een grote stal is fijn, maar als er 3 dichte muren zijn, te weinig licht en geen contact met soortgenoten dan is het niets waard. Peesbeschermers, kleurige bandages, is het wel allemaal in het belang van paarden?

Waarom natuurlijke producten?

Wat wel leuk is, is dat laatst mijn paard een vies oog had door vliegen… dus, dacht ik, moet ik een antibioticazalf gaan halen. Maar ineens bedacht zij zich dat ze normaal gesproken zou zeggen dat je ook kan spoelen en reinigen met rooibos thee. Dat deed zij en het was snel verholpen. Voor Klaske liever natuurlijk, en regulier waar nodig is. Wat zij ook graag zou zien dat mensen EHBO kunnen toepassen bij paarden. Veel mensen hebben geen idee wat te doen in geval van nood, tot de dierenarts er is. Bij een acute bloeding kan dit te laat zij. Misschien een leuk idee om een EHBO cursus bij paarden te gaan organiseren, Klaske?

Sinds kort is Klaske ook verkooppunt van de merken PUUR en Phytonics. Waarom deze merken?

Met PUUR werkte ik al langer, en heb ik goede ervaringen. Tijdens een lezing bij de Holistische praktijk voor dieren Den Hoek vroeg ik Dierenarts Eric Laarakker uit over Phytonics, en ben erg overtuigd geraakt door zijn verhaal. Mensen kunnen via mij producten bestellen, maar ik werk ook samen met een ruitersportzaak hier in de buurt. Gelukkig maar, want er zijn niet veel verkooppunten in Friesland.

Jullie weten nu Klaske te vinden! Bekijk haar website hier