Help je paard door het verharen heen

Help je paard door het verharen heen_NML_health_PUUR

Blog van Karin Huizer 

Een paard verliest het hele jaar door haren, maar als paardeneigenaar weten we zeker dat het lenteseizoen is aangebroken als onze paarden hun winterjassen verliezen ten gunste van een koelere en slankere zomerjas. Maar haar groeit en groeit voortdurend! Het maakt deel uit van de levenscyclus van het haar.

  1. De levenscyclus van een haar is onder te verdelen in de anagene, catagene en telogene fase. Tijdens de anagene fase vindt de actieve groei van het haar plaats. Dit is een functie van tijd, niet van lengte. De lengte van de anagene fase is per dier ingesteld. Het is aan een goede voeding, goede verzorgingsgewoonten en een gezonde huid, om de haren in die fase zo lang mogelijk te maken.
  2. Dan komt de catagene fase, waarin het haar en haarzakje gaan rusten.  Er kan een nieuw haar worden gevormd als vervanging, maar er gebeurt voornamelijk niets. Deze fase kan enkele weken duren.
  3. Ten slotte is er de telogene fase, waarbij het haar uitvalt als voorbereiding op de anagene fase waarin nieuw haar gaat groeien.

Dit verklaart waarom je paard het hele jaar haar verliest! Het is gewoon hetzelfde fenomeen als bij mensen, die ook het hele jaar door haren terugvinden in hun haarborstel.

Een borstelsessie in de hitte van de zomer zal die haren losmaken en verwijderen in de telogene fase. Hetzelfde gebeurt in de kou van de winter. Dit geldt ook voor de manen en de staart, die natuurlijk een veel langere anagene fase doorlopen. 

Daglengte

Dieren hebben nog een trucje bij de hand als het gaat om het afstoten en kweken van een nieuwe jas, namelijk de daglengte. In het herfstseizoen gebeurt dit als het daglicht afneemt, waardoor de fuzzy winterjas ontstaat. Hetzelfde geldt in de lente. Meer daglicht vertelt je paard om zijn winterjas te dumpen voor iets comfortabelers! Licht is de grootste prikkel voor een paard om van jas te veranderen.

Het is dus normaal dat je paard het hele jaar haar kwijtraakt. Als je merkt dat haar niet teruggroeit, is dat een reden om de dierenarts om hulp te vragen! Anders kan jij en je paard genieten van de dagelijkse verzorging van je paard. Een geconcentreerde vegetarische omega-3-6-9 olie helpt je paard gemakkelijker door de seizoensgebonden verharing.

Positieve bijwerkingen van het verzorgen van je paard

Het is duidelijk dat de meeste paarden baat hebben bij verzorging, zeker als je een zachte tool gebruikt als een hands-on-glove. Dat is een handschoen met een zachte borstel waarmee je borstelen en massage combineert. De paarden worden schoon, krijgen een lekkere kleine massage en het is tijd waarin je met elkaar verbonden bent. Maar het gaat echt een stuk verder dan deze bekende voordelen. 

  • Schoon voorkomt irritatie

Allereerst, om je paard te verzorgen is het niet per se nodig om ze vlekkeloos schoon te maken. Hoewel een jury het graag anders wil zien, modder, stof en vlekken horen nu eenmaal bij een paard. Poetsen heeft, behalve het paard vlekkeloos te kunnen laten shinen, nog veel belangrijkere doelen. Met het verwijderen van vuiligheid zorg je er namelijk voor dat de huid niet gaat irriteren. Stel je eens voor dat je zelf vijf kilometer moet rennen met vuil in je sokken!

  • Poetsen voelt fijn!

Naast de vlekverwijdering zijn er ook de voordelen van het poetsen en wrijven zelf van het lijf van je paard. Hoewel technisch gezien het poetsen met een hands-on-glove geen massage is van een erkende massagetherapeut, zul je merken dat je de favoriete plekjes op het lichaam van je paard leert kennen. Herken je dit? De lippen van je paard wiebelen van verrukking. Je paard leunt tegen je aan of verplaatst zich zo, zodat jij precies op zijn favoriete plek terecht komt. Als ik stop met poetsen en ik loop een beetje weg, dan komt mijn paard achter mij aan en zet zichzelf zo neer dat ik wel ‘moet’ poetsen. Zo leuk om te ervaren!
EN natuurlijk weten we allemaal dat het samenzijn met paarden therapeutisch kan zijn en de hechting die plaatsvindt tijdens een verzorgende sessie net zo waardevol is voor ons als voor hen! Het gaat allemaal om stressverlichting!

  • Training om te luisteren

Verzorgtijd is ook een fantastische tijd om te werken aan de training van je paard. Je kunt niet van een paard te verwachten dat hij zich onder het zadel wel gedraagt, als hij zich niet gedraagt als je er naast staat. Elke seconde dat je paard kalm en stil is tijdens je verzorging, is een reden voor een positieve beloning, zoals een schouderklopje of scratch in combinatie met een mooi ontspannen gesproken compliment. 
Zoek naar situaties om je paard te belonen. Let hij op jou? Is hij ontspannen? Laat hij je zijn oren hanteren? Luistert je paard naar jouw subtiele signalen om een beetje opzij te gaan of een stap terug te doen? Ja? Beloning!

  • Gezonde huid

Grooming heeft ook het voordeel dat de huid van je paard gezond blijft. Door de grooming produceert de huid op natuurlijke wijze talg, wat de prachtige natuurlijke olie is die voor een glanzende vacht zorgt. De talg wordt door het poetsen verdeeld over de huid. Daarbij is de bonus van talg dat het de huid beschermt, doordat het ook enkele antimicrobiële functies heeft. Als je bedenkt dat de huid deel uitmaakt van het immuunsysteem, is het verzorgen van het paard eigenlijk meer een routine voor de gezondheidszorg dan een schoonmaakroutine. Een vegetarische omega-3-6-9 olie zoals de PUUR Veg omega helpt je paard gemakkelijker door de verharing heen en ondersteunt de weerstand.
Terwijl je met poetsen al die tijd besteed aan het maken van glans, zul je ook dingen vroeg ontdekken! Huiduitslag, snijwonden, schaafwonden, spierpijn, haaruitval, teken ... de lijst is lang!

  • Warming up

En last but not least .... Zowel je eigen lichaam als dat van het paard zal door het verzorgen warm worden voordat je opstapt om te gaan rijden. En wie weet, misschien wordt je poetsroutine gelijk een lichaamstraining voor jou: scheelt jou een ritje naar de sportschool… en je hebt gelijk meer tijd voor je paard!

Wie is Karin Huizer? 

Deze foto van Karin met haar zwarte Timo geeft voor haar veel moois weer… op het strand, water in de buurt, windje erbij … samen met haar Timo. Timo is een paard dat alle nieuwe dingen opslurpt. Hij is nieuwsgierig, sensitief, lief, grappig, stevig en bovenal een enorme knapperd!

Karin Huizer traint binnen haar trainingscentrum ‘Paard Centraal’ mensen en paarden die open staan voor nieuwe inzichten. Die nieuwsgierig, leergierig en dapper zijn om op zoek te gaan naar nieuwe mogelijkheden. Met vakkennis en ervaring, maar vooral met vaste voeten op de grond en een dosis humor, is Karin gedreven om jouw kennis en vaardigheden te verbeteren. Zij is met name gericht op de toepassing van natural horsemanship voor (sport)paarden waarbij het opbouwen van vertrouwen en de effectiviteit van de gegeven hulpen tussen ruiters en hun paard, een terugkerend thema is.

Haar motto ‘Have fun with your animal as much as you can!’