Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Tip van Whitney: Omgaan met stramheid

Whitney Wijnnobel met haar paard en hond_tip NML

Whitney Wijnnobel werkt als paraveterinair in Dierziekenhuis Caressa in Haarlem. Zij houdt daar een speciaal spreekuur voor osteoartrose patiënten. Daarnaast heeft Whitney de opleiding gedaan voor kynologisch instructeur en volgt zij momenteel de basisopleiding Activiteitencoach honden bij Tinley. 

“Wanneer is een dier oud?

Leeftijd is maar een getal, vind ik zelf. Het ene dier is het andere niet en zo zijn ze niet allemaal op dezelfde manier oud. Een goed voorbeeld is mijn eigen paard, waarvan ik inmiddels met veel trots kan zeggen dat hij 28,5 jaar is. Maar ik kan daarbij ook vertellen dat wij nog zeker eens per week een bosrit of wandeling maken. Wanneer ik na een 15/20 minuten instappen op zijn rug klim en door het bos stap en geniet van mijn jonge hond die door de bosjes rent, vergeet ik soms even dat mijn paard al op leeftijd is. Dit komt omdat hij blij, enthousiast en soepel door het bos beweegt. Wanneer hij aangeeft meer te kunnen, maken we een drafje of zelfs een galopje! Om daarna weer rustig naar huis te stappen. Natuurlijk zijn de ritjes in de loop der jaren wat aangepast. En bekijk ik per dag hoe het gaat. Maar ik weet wel dat de beweging hem soepel houdt, samen met de juiste supplementen daarbij. Dit soort beweging kan alleen met een goede warming up en cooling down. De warming up is voor mij het meest belangrijk. Eerst even poetsen/masseren om alle doorbloeding in de spieren, huid en weefsels op gang te laten komen. Daarna op een rustig tempo in beweging komen om daarna lekker te kunnen rijden. In de winter vaak nog een dekentje om, zodat de spieren niet te snel koud worden en de organen zoals nieren extra belast worden.

Waarom vertel ik dit?

Omdat dit eigenlijk voor alle dieren geldt en toegepast kan worden. Wanneer je merkt dat jouw hond wat strammer uit de mand komt of net iets minder enthousiast is dan je gewend bent, kan je hond zeker baat hebben met extra aandacht. Geef hem voor de wandeling al even wat lange aaien over de rug of een zachte massage. Zodat zijn lichaam wordt geactiveerd en langzaam wordt voorbereid op de wandeling. Laat de hond daarna rustig naast je lopen om de spieren goed los te maken. Vaak merk je dat zo’n kleine aanpassing al een soepelere hond maakt. Daarbij zou je natuurlijk ook met supplementen kunnen ondersteunen. Of als je merkt dat opstaan uit een zacht kussen niet makkelijk meer gaat, geef hem dan een bed op een kleine verhoging. Dan heeft jouw oudje ook meer plezier op zijn wandeling!”

Bedankt voor de tip Whitney! 
En herken je dit prachtige paard? Dit is Ike en speelt af en toe een rolletje in onze blogs.

Lees hier meer over Ike:

Hardnekkige luchtzuiger Ike is weer gelukkig

Achtentwintig word je niet zomaar