Brede blik op pijn bij honden bij basisopleiding deel 2

Presentatie 'Pijn bij honden' deel 2

Na het succes van de eerste editie van de cursus ‘Pijn bij honden’ voor hondenprofessionals belooft het vervolg dit voorjaar net zo leerzaam te worden. In de basisopleiding deel 2 staat gedrag en het (h)erkennen van mentale en fysieke pijn centraal. Ook orthopedische problemen, hulpmiddelen en spijsvertering en immuunsysteem komen aan bod. Organisator Michelle Vrolijk: “Er is zoveel te leren over pijn bij honden, één cursus was gewoon niet genoeg.” NML-health doet met plezier opnieuw een bijdrage in de goodiebag. 

In het eerste weekend – 2 en 3 maart 2019 – stonden bij de sprekers de psychologische effecten van mentale en fysieke pijn in the spotlights. Daar waar neurowetenschapper Ben van Cranenburgh het onderwerp pijn vanuit een wetenschappelijke hoek benaderde, deed systemisch dierenarts Eduard Deckers dat op emotioneel en energetisch niveau. 

Hondenprofessional Sam Turner bood inzicht in -en handvatten voor praktische ondersteuning bij pijn: Zorg voor een veilige omgeving, ontdek wat je hond prettig en leuk vindt en vind de balans in bewegen en rust. Aan de hand van videomateriaal leerden de cursisten beter te kijken naar ondermeer gangwerk, houding, spierspanning en het herkennen van stress. Maar ook reactie op aanraking, contact maken en de wijze van het aanpakken van voer leert je veel over hoe de hond in zijn vel zit.

Op zondag nam Jelien Lammers van ‘Boel Bewust’ de cursisten mee in de wereld van communicatie. Zij confronteerde haar toehoorders met hun eigen rol en de invloed daarvan op het gedrag van de hond.Een hond kan alleen bereikt worden via de baas, waardoor goede communicatie de belangrijkste pijler is. De relatie mens-hond stond bij alle sprekers centraal.

Pijn verandert het brein

Van Cranenburgh trekt een parallel van de ervaring van pijn bij mensen naar dieren. De veranderingen in het brein door pijn zijn wetenschappelijk aangetoond. De gevolgen voor dagelijks functioneren zijn groot. Maar andersom beïnvloedt cognitie en gedrag ook de ervaring van pijn. Bij mensen kan chronische pijn in sommige gevallen zelfs leiden tot zelfmoord. Hoe zit dat bij dieren? De neurowetenschapper stipt ook de gevolgen aan van slaapgebrek aan door pijn. Mensen kunnen er depressief of angstig van worden. Een dier kent ook angst. Het dier snapt het niet. Op een bepaalde manier zullen ze er ook over nadenken. Men weet niet wat dieren denken, maar het is aannemelijk. Een soort verwachting; weten wat er komen gaat. Cognitie bepaalt ook vaak wat je denkt. Verwachting creëert waarneming. 

Deckers maakte de cursisten bewust van het effect van angst en stress. “Bij een hond met pijn is het verstandig na te gaan of de hond stress ervaart. Om de pijn echt weg te krijgen moet de stress eerst worden weggenomen. Anders komt de pijn weer terug.”

Oorongemak

Een berucht voorbeeld van een ogenschijnlijk klein ongemak met grote gevolgen voor het welzijn, is een chronisch vies oor. De gevolgen daarvan zijn voor mensen soms zo groot, dat ze suïcidaal kunnen worden. Dieren ervaren ongetwijfeld hetzelfde ongemak. Om die reden stopte NML health een goede fytotherapeutische druppel in de goodiebag. Want is voorkomen niet beter dan genezen?

De drie weekenden van de opleiding ‘Pijn bij honden’ zijn ook goed los van elkaar te volgen. Er zijn nog plaatsen beschikbaar. Voor aanmelding en meer informatie neem een kijkje op de site van Michelle Vrolijk

Programma

Zaterdag 11 mei en zondag 12 mei 2019
09.30 - 12.45 Ceriel Maas - Orthopedie: de meest voorkomende aandoeningen met divers videomateriaal
13.45 - 16.45 Anneke Schellingerhout - Hond en holisme: casuïstiek, specifiek gedrag/verstoring bepaald orgaan 
10.00 - 13.00 Viviane Miellet - Maag, darmen & buik: regulier & complementair (spijsvertering, immuunsysteem etc.)
14.00 - 16.00 Linda Braber & Jurriaan Goossens - Orthopedische hulpmiddelen: mogelijkheden en valkuilen

Zaterdag 8 juni en zondag 9 juni 2019
09.30 - 12.15 Judith Hofman - Hond en massage: mogelijkheden bij mentale & fysieke pijn
13.15 - 16.45 Sam Turner - Balans en coördinatie: het nut voor honden met pijn, wat kun je zelf, waar let je op?
10.00 - 16.00 Margriet Koopman - Hond en beweging: casussen, problemen herkennen op 't trainingsveld.