NIEUW! Nu ook visolie voor paarden

Yes! We hebben er even op moeten wachten maar nu zijn ze er dan: Cod Oil en Omega3 visolie voor paarden van Icelandpet. Mooie zusjes van de al jaren populaire Cod Oil en Omega3 voor honden en katten van dit zuivere merk. Vis en paarden, het lijkt een vreemde combinatie maar dat is het niet. Ook paarden hebben veel baat bij de gezonde eigenschappen van visolie met Omega -3 met een hoog gehalte vetzuren EPA en DHA. Zeker als ze veel brok en hooi krijgen en minder vaak in het gras staan.

De Cod Oil met toegevoegde vitamine A en D kan beschouwd worden als een basistoevoeging op het (winter) rantsoen en aan een paard in de groei. De Omega-3 variant bevat een therapeutische concentratie EPA - en DHA vetzuren. Die kun je dus goed inzetten als tekorten merkbaar zijn.

Paarden die veel brok krijgen en minder vaak in het gras staan hebben meer behoefte aan Omega- 3 vetzuren. Je denkt dan misschien niet direct aan het supplementeren met visolie. Maar juist deze olie levert de benodigde stoffen in een meer geconcentreerde vorm dan plantaardige oliën. Deze visolie wordt ook aangeraden bij paarden met gevoeligheden, zoals bij schuren.

Omega-3 of 6 vetzuren?

In de standaard paardenvoeding zit meer dan genoeg Omega-6. Dit komt door de verwerkte granen. De muesli’s en brokken bevatten veel van dit vetzuur, ook door de toegevoegde plantaardige olie. Vaak maïs- en zonnebloemolie. Het vetzuur Omega-3 kan door een paard eigenlijk alleen uit vers gras gehaald worden. Dit is bij ons in Nederland in de winter best wel lastig. Het gaat uiteindelijk om de balans tussen Omega-3 en Omega-6. Deze laatste is meer ontstekingsbevorderend, waardoor een normale ontstekingsreactie ontaardt in een chronische ontsteking. Omega-3 is juist ontstekingsremmend. In het lichaam wint Omega-6 het van de Omega-3 als het gaat om de noodzakelijke omzettingsprocessen voor een gezonde reactie. Dat is de reden waarom je moet zorgen dat een dier voldoende Omega-3 binnenkrijgt. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt deze werking. 

Wanneer supplementeren met Omega-3?

Kijk naar je paard! Als een paard slechter in zijn vacht gaat zitten en de huidconditie achteruit gaat, wees dan alert op een disbalans in de verhouding Omega-6 en Omega-3 in het lichaam. Ook een verminderde weerstand en stramheid in beweging zijn alarmsignalen van een tekort aan Omega-3.

Interessant is ook het onderzoek naar het effect van Omega-3 op de hersens. De DHA -vetzuren ondersteunen het geheugen en de psychomotorische prestaties. Het onderzoek toont aan dat het geven van extra Omega-3 aan drachtige merries, een positief effect heeft op de hersenontwikkeling van de veulens. De veulens blijken ook beter trainbaar als ze via de moeder(melk) DHA-vetzuren hebben binnengekregen. 

Daarnaast kan door het eenzijdig voeren van brok en muesli de vruchtbaarheid teruglopen. Omega-3 draagt bij aan een evenwichtige hormoonbalans. Indien je hooi voert, realiseer je dan dat gedroogd hooi heel weinig Omega-3 bevat. Dus als een paard geen vers gras krijgt kan het zeer zinvol zijn een Omega-3 supplement toe te voegen. Na een training of inspanning ondersteunt Omega-3 het herstelproces en draagt het bij aan gezonde en soepele gewrichten en spieren. 

Waarom liever een visolie dan een vegetarische olie?

In een visolie is de Omega-3 met de vetzuren EPA en DHA al aanwezig. In een vegetarische olie zoals lijnzaad, zit 55 % ALA vetzuur. Hiervan wordt 3-5 % in het lichaam omgezet in EPA en DHA. De rest van de ALA wordt omgezet in vet. Ook sojaolie en koolzaadolie zijn rijk aan Omega-3, maar ook deze moeten in het lichaam van het paard nog omgezet. Dit omzettingsproces is bij visolie dus niet nodig: de al aanwezige EPA en DHA vetzuren kunnen direct en in grotere hoeveelheden opgenomen worden. Van vegetarische olie moet je dus veel meer toedienen om hetzelfde effect als visolie te krijgen. Daarbij loop je met vegetarische olie het risico op vervetting. 

Vitamine A en D

De goede olie bevat naast Omega-3 ook de belangrijke vitaminen A en D. Deze wordt net als de Omega-3 gewonnen uit kabeljauw. Omdat vitamine A niet door paarden zelf aangemaakt wordt, moeten ze het via verse groene voedergewassen binnenkrijgen. Het daarin aanwezige caroteen wordt in de darm omgezet in vitamine A. De vitamine is belangrijk voor de ogen, maar ook voor de voortplanting, de ontwikkeling van het embryo en de groei van een jong paard. Bij paarden die alleen hooi gevoerd krijgen, ontstaat al snel een tekort. 

Vitamine D3 speelt een belangrijke rol bij botvorming. Het speelt een grote rol bij de absorptie van calcium en fosfor. Onder invloed van zonlicht produceert het lichaam zelf voldoende Vitamine D. Dat is dan meteen de reden waarom het goed is om de vitamine in de donkere periode van de winter extra toe te voegen aan het rantsoen. 

Koude wateren

De kabeljauw en de ansjovis en sardientjes in de Omega-3 visolie voor paarden worden gevangen in de wateren voor de Zuidkust van IJsland. Met eigen ogen heeft NML health gezien hoe de verse vis direct na de vangst wordt verwerkt tot de zuivere olie. De kabeljauwlever is naast de olie ook de bron van de vitamine A en D. Lees hier de blog van Irene Rol over ons bedrijfsbezoek aan de productielocatie van Icelandpet in IJsland. 

Meer weten?

Lees in de kennisbank over Omega-3 en de uitleg over waar je op moet letten bij het kopen van een olie voor je dier. In de blog Visolie en paarden: een goede combinatie, zo ervaart Tyra  lees je een mooi ervaringsverhaal. In de blog over Omega-3 vetzuren leggen we nog een keer uit wanneer en waarom een scheutje omega-3 olie een goede keuze is.