Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk van Evelien… oud trauma zat teckel Okkie dwars

Leestijd 4 minuten
Teckel Okkie van Dierenarts Evelien van der Waa_NML health_PUUR Trauma

In de rubriek "Uit de praktijk..." beschrijft dierenarts Evelien van der Waa casussen uit haar praktijk. 

‘Een ongeluk zit in een klein hoekje.’ Deze uitdrukking geldt niet alleen voor mensen maar ook voor dieren. Het hangt wel een beetje van het karakter van je dier af en wat voor activiteiten je allemaal met je dier onderneemt. Maar soms gebeurt er iets waar je niet bij bent. Zoals bij Teckel Okkie. Hij had ineens forse klachten en zijn gedrag veranderde compleet. Arnica montana bleek de oplossing.

Een trauma is zo gebeurd

Sommige dieren hebben veel sneller de neiging om zich te blesseren dan andere, gewoon omdat ze druk en onstuimig zijn en zich overal instorten. Ook zal een hond die op hoog niveau hondensport doet zwaarder belast worden en daardoor gevoeliger worden voor blessures.

Warming-up & cooling-down

Wat voor mensen geldt die aan sport doen, geldt zeker ook voor honden. Een warming-up en een cooling-down kunnen helpen om blessures te voorkomen. Bouw een training rustig op. Ga niet opeens heel veel van je hond vragen. Zijn conditie, spieren en pezen moeten zich kunnen aanpassen aan de zwaardere belasting. Hou ook rekening met de leeftijd van je hond: ga bij een te jonge hond niet te zwaar trainen en ga bij een oudere hond niet te lang door. Kijk goed naar je hond! En als je twijfelt vraag advies aan een fysiotherapeut of dierenarts.

Natuurlijke opties bij een blessure

Mocht je hond dan toch een keer een (lichte) blessure oplopen, dan zijn er gelukkig ook natuurlijke middelen die je aan je hond kunt geven. Vaak zijn dit producten waar verschillende planten in zijn verwerkt. Elk met een specifieke werking op spieren, pezen, zenuwweefsel en bloedvaten. Samen stimuleren ze het herstel van het lichaam na een trauma. Je kunt dit soort producten ook heel goed inzetten bij het ondersteunen van herstel na een operatie. Ook dan is er sprake van trauma, alleen is dat welbewust en gericht gedaan: er zijn huid en spierlagen doorgesneden, er is iets weg gehaald of iets aangebracht. Het lichaam moet hier ook weer van herstellen. En ook hierbij kunnen natuurlijke middelen ondersteunen.

Arnica in de hoofdrol

Een plant die altijd in traumaproducten zit is Arnica montana (Valkruid). Dat is niet voor niets. Arnica is hét traumamiddel. In de homeopathie en de kruidengeneeskunde. Het kan worden ingezet bij lichamelijke en psychische trauma’s. Het meest bekend is Arnica om zijn positieve werking op bloedophopingen en bloeduitstortingen. Wie kent niet de groene zalf voor blauwe plekken? In de humane cosmetische chirurgie heeft het zijn werking bewezen bij ooglidcorrecties. Normaal ontstaan er daarbij altijd enorme zwellingen. Maar na gebruik van Arnica is dat veel minder en treedt er veel sneller herstel op. Bij honden heb ik een aantal keren heel goede reacties gezien op Arnica bij een ‘bloedoor’ of wel othematoom. Het oor werd weer dun en er was bij die honden geen reguliere behandeling meer nodig.

Arnica heeft daarnaast ook een ontstekingsremmende en een pijnstillende werking. In onderzoeken naar gewrichtsontstekingen is dit vast gesteld. Tot slot helpt Arnica bij het algehele herstel na een shock. Dit geldt ook op psychisch vlak.

Casus Okkie, een Teckel met trauma 

Als voorbeeld van een klassiek homeopathische behandeling met Arnica wil ik nu graag het verhaal van Okkie vertellen. Okkie was een ruwharige Dwergteckel reu van 3,5 jaar oud. De klacht waarmee Okkie twintig jaar geleden bij mij kwam, was een duidelijke gedragsverandering sinds hij pijnklachten had in zijn rug. Okkie was al bij de eigen dierenarts geweest. Deze had hem onderzocht en röntgenfoto’s gemaakt. De foto’s waren beoordeeld door een veterinair specialist röntgenologie en deze constateerde dat er verschillende afwijkingen zichtbaar waren: meerdere verkalkte tussenwervelschijven, een mogelijk hernia en een breuk in een van de werveluitsteeksels. Als behandeling had Okkie pijnstillers gekregen. Hierdoor liep hij wel beter, maar bleef hij stijf en pijnlijk bij aaien op de rug. Zijn gedrag was ook nog steeds anders, niet zoals hij voorheen was. 

Homeopathische anamnese

De klachten waren van het ene op het andere moment ontstaan. ’s Ochtends was Okkie nog helemaal normaal en ’s middags lag hij trillend in zijn mandje. Waarschijnlijk was er iets gebeurd toen de eigenaar niet thuis was. Mogelijk van de bank afgevallen of een gekke sprong gemaakt? Okkie wilde niet meer uit zijn mandje komen, wilde niet meer spelen of rennen, kon niet meer springen en gromde als de andere Teckel in huis - 6 maanden oud - in zijn buurt kwam. Hij at alleen nog maar als je zijn etensbakje in zijn mandje zette.

Een jaar geleden had Okkie wel een traumatisch voorval doorgemaakt: hij was in zijn rug gebeten door een grote hond. Daarna was hij meteen naar huis gerend. Sindsdien was hij wat terughoudender geworden naar andere honden. Voorheen wilde hij altijd met alles en iedereen spelen. Nu niet meer. Ook naar mensen was hij wat terughoudender geworden. Als de buurvrouw hem wilde aaien op zijn rug, dan gromde hij.

Gebruikte homeopathische symptomen

In de homeopathie maak je gebruik van symptomen uit de homeopathische anamnese om het goede middel te kiezen. In het geval van Okkie vielen deze symptomen op: drukpijn in de rug, verwonding van de ruggengraat, bang voor benadering, angst en irritatie bij aanraking

Op basis van deze symptomen kwam ik uit op het middel Arnica montana. In het geneesmiddelbeeld van dit middel passen: geïrriteerd zijn, afkeer van gezelschap met name bij pijn, klachten worden erger door inspanning, bang voor benadering en aanraken en kneuzing van de ruggengraat. Het leuke van het verhaal van Okkie is, dat hij voor bijna 100% bij dit middel paste: zowel het lichamelijke als het psychische beeld. 

Zo kenden we Okkie weer

De reactie van Okkie op het middel Arnica montana was dan ook heel goed. Na een week ging het al iets beter. Na twee weken kreeg hij geen reguliere pijnstillers meer. Hij had weer meer zin om te spelen en was hij veel vrolijker. Ook sprong hij weer een beetje en gromde hij niet meer tegen alles en iedereen. Aaien mocht ook weer. Toen na een maand Okkie weer de oude leek te zijn en ook weer mee het bos in wilde, is de eigenaar met het geven van Arnica gestopt. 

Denk ook aan chiropractie

De afwijkingen op de röntgenfoto’s kunnen natuurlijk nooit verdwenen zijn door het geven van een maandje Arnica. Maar de last die Okkie ervan had, duidelijk wel. Dit verhaal laat heel mooi zien wat de kracht is van de plant Arnica en hoe deze ingezet kan worden na trauma in combinatie met een reguliere behandeling.  In de tijd van deze casus, zo’n twintig jaar geleden, was chiropractie voor dieren nog niet gangbaar in Nederland. Maar nu zou ik een geval als Okkie ook zeker doorsturen naar een chiropractor. Eventueel in combinatie met acupunctuur, om het hele proces nog meer te ondersteunen.