Wegens voorraadinventarisatie worden op 31 januari 2025 geplaatste bestellingen op maandag 3 februari verwerkt.

'Ik wil absoluut bijdragen aan meer kwaliteit in de diergezondheidszorg'

Opgegroeid tussen de dieren kan Eric Laarakker al van jongs af aan lezen en schrijven met ze. Ik voel ze aan, zegt hij. Niet gek dan ook dat hij zich ontwikkelde tot een allround dierenarts met de missie om de diergezondheidszorg te verbeteren. 

“Er wordt in dierenartsenland nog te veel monocausaal gedacht. Ik kijk naar het dier in zijn geheel: wat is de aanleiding geweest dat de ziekte of aandoening is ontstaan? In de zoektocht naar de oorzaak laat ik mij leiden door uiteenlopende benaderingen: acupunctuur, fytotherapie, traditionele Chinese geneeswijzen (TCM) en reguliere therapeutische benaderingen. Elk systeem heeft haar beperkingen, vandaar dat ik breed blijf denken. Het is niet het een of het ander. Testen met de Lecher antenne helpt mij om te weten of ik op de goede weg ben. Mijn kennis en ervaring laat ik doorstromen naar iedereen die het horen wil en zelf laat ik mij continu voeden door nieuwe inzichten en zienswijzen. Ik wil absoluut bijdragen aan meer kwaliteit en kies voor een holistische benadering. Dieren verdienen dat. Ik ga hiermee door totdat ik dood neerval.” 

In 1992 studeerde Laarakker af als regulier dierenarts en werkte hij vooral als paardenarts. Hij was toen al opgeleid tot acupuncturist (1988) en chiropractor (1992). Tijdens zijn studie diergeneeskunde, raakte hij ervan overtuigd dat naast de Westerse geneeskunde ook andere behandelmethoden en visies van essentieel belang zijn om dier en mens te helpen genezen. Sindsdien breidde hij zijn kennis uit met vele cursussen in chiropractie (o.a. FES – Focus on the Equine Spine), osteopathie, manuele therapie, fytotherapie, klassieke homeopathie, Chinese acupunctuur, Japanse acupunctuur, neuraal therapie en andere energetische behandelmethoden.

Den Hoek

In 1995 startte de dierenarts met Den Hoek Holistische Praktijk voor Dieren in de Bilt. (www.holistischdierenarts.nl). Hier behandelt hij vooral paarden, maar ook honden en katten. In 2005 richtte hij de Stichting Educatie Holistische Diergeneeskunde (STEHD) op. STEHD focust zich - als stichting met ANBI-status - op ‘het ontwikkelen, stimuleren en integreren van holistische (dier)geneeskunde in al haar facetten, door middel van onderwijs, onderzoek en informatie-uitwisseling’. 

In 2011 startte het opleidingsinstituut Healthcare-Academy Den Hoek https://healthcare-academy.nl/ met cursussen, nascholingen en lezingen voor medische professionals als artsen, dierenartsen, (dier)fysiotherapeuten, paramedici en therapeuten. Zowel humaan als veterinair. Laarakker is ook een veelgevraagde docent bij onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland.

In zijn boek ‘Paardentypen’ (2007) beschrijft Laarakker de verschillende karakters van paarden op basis van de Chinese 5 elementen. Als coauteur van het boek ‘Het tevreden paard’ (2011) zet hij het welzijn van paarden in the spotlights.

Innovatie en ontwikkeling

Wat doe je als je vindt dat er geen kwalitatieve middelen en medicijnen op de markt zijn? Dan ontwikkel je ze zelf. Laarakker: “Ik had veel opleidingen binnen het systeemdenken gevolgd, had leren meten met de Lecher antenne en ik constateerde dat bestaande middelen niet altijd deden wat ik zou willen dat ze zouden doen. In die periode – 1996 – liep ik Menno van Os tegen het lijf. Hij had een aantal recepten ontwikkeld en wilde ermee aan de slag. We zijn er samen ingedoken en met de Lecher controleerden we het effect en stuurden we bij.” Het werd de basis van de 100% natuurlijke Phytonics lijn.

Ontwikkelen, verbeteren, Laarakker neemt geen genoegen met stilstand. “Ik zal nooit achteroverleunen in de gedachte dat een product of behandeling zijn eindvorm heeft. Als iets niet helemaal doet wat ik ervan had verwacht, ga ik verder zoeken. Daar heb ik ook plezier in. Mezelf steeds weer willen verbeteren. Zo is het ontwikkelen van middelen een uit de hand gelopen hobby geworden. Ik let op de kwaliteit van de kruiden en de samenstelling. Ik baseer me daarbij op de Westerse en Chinese gezondheidsleer en combineer deze met mijn eigen innovatieve inzichten. Zo ben ik kruiden gaan meten die vanuit de fytotherapie niet direct voor een bepaald probleem zouden worden aangewend, maar die volgens de Lecher antenne dat wel zouden moeten zijn. Ik put uit verschillende systemische benaderingen zoals de klassieke homeopathie, de TCM, fytotherapie en meer. Als ik denk dat het recept zou moeten voldoen, test ik het op patiënten. Door continue metingen kom ik tot de conclusie wat de exacte samenstelling moet zijn in welke verhoudingen.”

Drive

Door innovatie, kennis delen door lesgeven en behandelen houdt Laarakker zich bezig met een continue verbetering van de gezondheidszorg aan dieren. Hij schroomt niet van gebaande wegen af te wijken. Laarakker: “Pas als je dat doet kun je wat bereiken. Niet als je op de bekende manieren blijft handelen. Ik heb de wijsheid echt niet alleen in pacht. Ik laat me graag informeren door anderen en ga ermee aan de slag. De Lecher is hierbij mijn kompas.”

Lees ook ‘In gesprek met Eric Laarakker’.