Door Kelly op
Een mooie ervaring uit de praktijk van paardenosteopaat Jeroen Duenk. Pony Kira had naast allerlei bewegingsklachten ook last van een hardnekkig kuchje. Dat kuchje was te verklaren vanuit een wervelblokkade, ontstaan door ongelijke benen. Een secundair probleem dus. Na behandeling herstelde Kira heel goed, alleen dat kuchje leek te blijven hangen. Phytonics Respiration support gaf net het laatste zetje… Kira galoppeert weer zonder hoesten heerlijk door de bossen.
Ten einde raad
In mei 2018 krijgt Jeroen Kira onder behandeling. De pony wilde niet goed inbuigen op links en leek niet zo gelukkig. Eigenaresse Dana had al diverse dingen ondernomen. Zo was er al een zadelmaker geweest, had ze ander voer geprobeerd en was er uitgebreid bloedonderzoek uitgevoerd door een dierenarts. Al deze dingen hadden helaas niet of nauwelijks geholpen.
CTO-blokkade
Bij Kira vond Jeroen meerdere blokkades, welke eigenlijk allemaal werden veroorzaakt door blokkades in de cervicothoracale overgang (CTO). Het CTO-gebied is de overgang van de halswervelkolom naar de borstwervelkolom. In deze regio bevindt zich de complete zenuwvoorziening van de voorbeen- en schouderspieren. Hierdoor wordt de gehele bloedvoorziening voor de spieren beïnvloed.
Jeroen vertelt: “Bij deze pony kwam het CTO-gebied in de problemen door ongelijke voeten en veel te lange tenen. In principe zijn ongelijke voeten niet direct een heel groot probleem, mens en dier hebben immers allemaal een voorkeurskant. Alleen als het ‘moeilijke’ been wordt overvraagd of overbelast, dan wordt het een ander verhaal.”
De betreffende schouder raakt dan ook belast met een te hoge spiertonus. Deze spiertonus krijgt niet meer de mogelijkheid om te ontspannen. De eerstvolgende keer dat hij weer aangesproken wordt gaat hij nóg meer compenseren. Gevolg is dat uiteindelijk de aanliggende ribben ook op spanning komen. Hierdoor wordt het borstbeen en zelfs de gehele borstkas in onbalans gebracht.
Hoe kan het dat door een CTO-blokkade een paard gaat hoesten?
“Door de beperking in de borstkas wordt het ruim en diep ademhalen ook beperkt. Hierdoor kunnen de longen niet meer maximaal gebruikt worden en kunnen stofdeeltjes zich inkapselen in de longen. Als dit langer duurt kan het paard gaan hoesten, die stofdeeltjes moeten er immers uit.”
"Ook bij Kira was dit het geval. Als een hoest wordt veroorzaakt door blokkades in het CTO-gebied, zie je dit vaak terug in een kuch of hoest in de overgang van stap naar draf. Veel paarden worden onterecht met longaandoeningen zoals COPD bestempeld, terwijl in veel gevallen de oorsprong van het probleem elders te vinden is."
"Bij een blokkade in het CTO- gebied is de oplossing om de eerste ribben vrij te maken. Daarna het borstbeen terug laten bewegen naar balans en de laatste halswervel en 1e borstwervel hun ruimte terug te geven. In veel gevallen wordt dan ook de singelnijd een stuk minder.”
Door de uitgebreide behandeling door Jeroen knapte Kira zienderogen op. Hij ging beter bewegen, kwam makkelijker door de wendingen en werd fijner in de aanleuning. Hij was een stuk vrolijker en minder gevoelig op het aansingelen.
Nu dat hoestje nog
Jeroen: “Na de laatste behandeling waren er eigenlijk weinig problemen meer, alleen dat laatste hoestje… Ik besloot Phytonics Respiration support in te zetten. Al binnen een week kreeg ik berichtje van een blije eigenaresse.”
Dana: “Kira hoest niet meer! Ze kan het nu allemaal nog beter volhouden. Naast de bewegelijkheid krijgt ze nu ook longcapaciteit terug. We kunnen weer lekker galopperen, voorheen hield ze dat maar twee rondjes vol. Ik had eerlijk gezegd nooit verwacht dat ze ooit nog van die hoest af zou komen.”
“Waarschijnlijk zat het al erg diep” legt Jeroen uit. “De behandelingen hadden de borstkas en ribben weer in balans gebracht, waardoor de mogelijkheid er wel was, alleen moest de pony het nog durven. Ik denk dat het laatste zetje door de Respiration support teweeg is gebracht, waardoor de longen nu weer hun maximale capaciteit hebben. Hierdoor krijgen de ribben en het borstbeen nóg meer ruimte.
Alles staat met elkaar in verbinding
Uiteraard is er ook veel aandacht aan de hoeven gegeven. Daarbij is de eigenaresse zorgvuldig bezig met rechtrichten zodat de ‘moeilijke’ schouder niet teveel meer wordt overvraagd en wordt er met rijden goed gelet op de verticale balans. Zo zie je maar dat een paard net als een mens een voorkeursarm en -been heeft. Als deze teveel wordt overvraagd dan kunnen er allerlei problemen ontstaan.
Jeroen: “Het eerste probleem is meestal een lichte vorm van (lichamelijke) stress waardoor de ademhaling enigszins omhooggaat en er al een te hoge spanning komt rond de schoudergordel. Een mens trekt de schouders dan omhoog, bij een paard gaat de schoft naar beneden. Dit is eigenlijk hetzelfde en hier beginnen de ademhalingsproblemen al…”
Blog van Phytonics in samenwerking met Jeroen Duenk. Deze blog is eerder gepubliceerd op www.phytonicsmed.com