Vuurwerkangst? Vraag het Pets' Delight in hartje Amsterdam

Leestijd 3 minuten

“Haha, je belt op een goed moment. Ik ben net bezig met het beschrijven van mijn buitenbord: ‘Wacht niet tot eind december met ondersteuning van je huisdier bij vuurwerk.’ Aan het woord is Femke Verhagen van Pets’ Delight. Midden in de drukke Spaarndammerbuurt in hartje Amsterdam maakt zij zich op voor de voor dieren vaak heftige feestdagen. Hoe je je dier weerbaar kan maken is het gesprek van de dag in haar dierenwinkel. Femke weet wel raad. PUUR en Phytonics horen bij haar standaard advies.

Het is een gekkenhuis hier, zegt Femke Verhagen in haar winkel. Zeker in deze tijd van het jaar doen haar klanten een extra beroep op haar deskundigheid op het gebied van diergedrag en haar kennis van natuurlijke supplementen. Haar klanten zijn bewuste dierenbezitters die graag wat over hebben voor hun hond of kat. Ze kiezen liever voor natuurlijk beschermen dan dat ze grijpen naar verlammende chemische middelen tegen angst en onzekerheid door vuurwerkknallen, lichtflitsen en drukverschillen. Hoe kan ik mijn hond of kat helpen, is de veel gestelde vraag. Femke: “Ik verwijs eigenlijk altijd naar het vuurwerkprotocol van NML health. Er zijn meerdere supplementen en kruidenmixen ter ondersteuning van stress. Deze middelen werken gewoon goed, zeker in combinatie met het nemen van de juiste beschermingsmaatregelen. En ik luister goed naar het verhaal. Wat kun je het beste doen voor deze hond in zijn specifieke situatie? Als hondengedragsdeskundige kan ik veel voor hond en baasje betekenen.”

Vraagbaak voor de buurt

De reputatie van Pets’ Delight als adviseur over dierenzaken groeit met het jaar. Ook de redactie van de Staatscourant, de krant voor bewoners van Amsterdam-West, weet Femke keer op keer te vinden. ‘Wat vindt zij ervan dat Amsterdam de poepzakjes automaat weghaalt? En zoals nu: wil je je adviezen over huisdieren en vuurwerk delen?’ Femke: “Ik vind het erg fijn dat ik dit podium krijg en met mijn adviezen letterlijk in de brievenbus val. Mensen beseffen soms niet dat vuurwerk voor een dier vele malen bedreigender is dan voor ons mensen. Wij snappen waar de knallen vandaan komen, en ook dat het na 1 januari weer voorbij is. Maar dieren hebben geen idee en ervaren de knallen ook nog eens heftiger. Ze gaan zich onveilig voelen en kunnen soms maar moeilijk herstellen van een schrikmoment. Uit angst vluchten ze weg.”

“Als gedragsdeskundige kan ik het niet vaak genoeg zeggen. Ook al ben je dit jaar misschien te laat, begin dan volgend jaar wel al vroeg met vuurwerktraining. Je kunt er gerust in de zomer al mee beginnen. Leer je dier dat het zich veilig kan voelen bij jou. Laat het wennen aan harde geluiden, eerst zachtjes en dan opvoeren, en combineer dat met iets wat het fijn vindt. De kruidenmix op basis van Magnesium citraat, Meidoorn (Crataegus oxyacantha), Natriumfosfaat/Sosium phosphate, Hop (Humulus lupulus), Sint-janskruid (Hypericum perforatum), Dong Quai (Angelica sinensis), Japanse notenboom (Ginkgo biloba), Zink, L-Tryptofaan, Vitamine B3 en Vitamine B6 ondersteunt heel goed bij deze training. Het dier is rustiger, zonder dat het suf is, en kan zich beter focussen op de training.”

Zorg voor een veilige omgeving

Femke kan het niet vaak genoeg zeggen: “Troost je dier wel, maar op een positieve manier. Zorg dat ze een veilig plekje hebben, waar ze het geluid van buiten minimaal horen en houd ze weg bij de ramen. Houd je hond aangelijnd zodat hij niet bij je vandaan kan vluchten en houd de katten binnen de laatste week van december. Buitenlevende konijnen en knaagdieren kunnen òf naar binnen worden gehaald, òf je kunt het hok draaien en beschermen tegen de lichtflitsen en de ergste herrie.”

De ironie wil dat de buurman van Pets’ Delight een winkel in ijzerwaren is. En juist deze winkel richt zich in de laatste weken volledig op vuurwerkverkoop. Femke lacht: “Hun buitenbord ‘Koop hier vuurwerk’ en het mijne ‘Bescherm je huisdier tegen vuurwerkgeweld’ staan naast elkaar op de stoep. Maar mijn buurman en ik zijn hele goede vrienden hoor. En als hij ziet dat iemand een hond bij zich heeft, verwijst hij altijd naar Pets’ Delight voor advies. 

Meer lezen?

Het vuurwerk stappenplan maakt je dier weerbaar tegen knallen, lichtflitsen en stress.

Nog meer tips over hoe je een hond kunt steunen lees je in de blog Vuurwerk en gedrag.

Dierenarts Eveliien van de Waa heeft veel ervaring met honden met een vuurwerktrauma. Lees erover in deze 'Uit de praktijk...'

En natuurlijk delen we ook graag de filmpjes met tips van hondengedragsdeskundige Michelle Vrolijk.