Door Dierenarts Evel... op
De lente is typisch de tijd van lammetjes en veulentjes in de wei. Bij kittens en pups is dat anders, zij worden het hele jaar door geboren. De geboorte, voor dier en mens, blijft altijd een spannende gebeurtenis. Zijn de jongen gezond en heeft de moeder voldoende melk? In deze 'uit de praktijk' vertelt dierenarts Evelien van de Waa over hoe de natuur ook nu weer ondersteunt in deze prachtige circle of life.
Iets wat je aan de buitenkant niet ziet, maar wat wel heel belangrijk is voor alle moederdieren is het herstel van de baarmoeder. Na een dracht en bevalling is de baarmoeder opgerekt en mogelijk niet helemaal schoon. Om een volgende dracht mogelijk te maken moet de baarmoeder echter weer volledig hersteld zijn. Vooral bij paarden is het belangrijk dat dat zo snel mogelijk gebeurt omdat de vruchtbare periode van de merrie ook in het voorjaar is. Bovendien kunnen moederdieren heel ziek worden van een baarmoeder die ontstoken raakt na de bevalling. Door de koorts daalt bovendien de melkproductie en kan het zijn dat de pasgeboren jongen onvoldoende melk krijgen en bijgevoerd moeten worden. Bij een ziek moederdier moet altijd een dierenarts komen.
Goede planten voor na de bevalling
Maar gelukkig zijn er verschillende natuurlijke producten die je preventief, dus voordat er sprake is van ziekte, kunt inzetten. Zij helpen bij het opschonen en weer inkrimpen van de baarmoeder na de bevalling. Veel honden, katten en paardenfokkers maken dankbaar gebruik van dit soort producten. Een plant die vaak in dit soort producten zit, is de plant Echinacea purpurea of Rode Zonnehoed. Deze plant werkt algemeen weerstand verhogend door een toename van het aantal witte bloedcellen. Ook na een bevalling kan dat heel nuttig zijn om in te zetten bij het herstel van de baarmoeder en bij de verhoging van de algehele weerstand van het moederdier. Hoe gezonder het moederdier, des te gezonder zijn de jongen.
Hormonen weer in balans
Daarnaast zijn er planten met een werking op het vrouwelijke hormoonsysteem. Na een bevalling treden er grote veranderingen op in de verschillende hormonen. Dit is normaal, maar het kan prettig zijn om dit proces te ondersteunen met natuurlijke middelen. Een van de mogelijkheden hiervoor is de plant Agnus castus of Monnikspeper (Kuisboom). Agnus castus heeft een harmoniserend effect op de hormoonbalans. Het werkt niet alleen bij vrouwelijke dieren, maar ook bij overmatige geslachtsdrift bij mannen. Lees hier het uit de praktijkverhaal over de hyperseksualiteit van Schnauzer Rashmir.
Baarmoeder weer in vorm
Tot slot zijn er planten met een werking op de baarmoeder zelf. Een voorbeeld hiervan is de plant Alchemilla vulgaris of Vrouwenmantel. Deze plant heeft een samentrekkend effect op de baarmoeder en dat is nuttig om eventueel achtergebleven bloed en nageboorte netjes naar buiten te werken. Deze plant kun je ook al eerder inzetten tijdens het geboorteproces om de uitdrijving van de jongen te bevorderen.
Circle of life
Al met al biedt de natuur prachtige mogelijkheden om het proces van geboorte en herstel van de baarmoeder te ondersteunen. Het helpt de moeder weer snel te herstellen, zodat zij optimaal voor haar jongen kan zorgen. Zo maken die ook een goede start en is de cirkel weer rond.