Door Anoniem op
Ook bij dierenbezitters zit de schrik er goed in. Zeker nu er berichten in het nieuws verschijnen dat ook honden drager zouden zijn van het nieuwe coronavirus. Inmiddels weten we dat dat genuanceerder ligt en dat er geen besmetting van het virus van dier op mens en andersom is vastgesteld. Het enige antwoord nu is om te zorgen voor een optimaal werkend immuunsysteem. En daar heb je zeker invloed op!
Elk lichaam beschikt over een natuurlijke barrière tegen ongewenste indringers. Huid, darmen en longen verdedigen het lichaam tegen ziekmakers. Slechte voeding, stress en een verkeerd bioritme verzwakt deze barrière, waardoor indringers een kans krijgen.
Optimaal werkend immuunsysteem
Een optimaal werkend immuunsysteem kiest voor de juiste respons en komt direct in actie als het nodig is en stopt op tijd als het gevaar geweken is. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Door tekorten aan stoffen of door slechtere omstandigheden kan het gebeuren dat de immuun(ontstekings-) reactie niet adequaat op gang komt of dat het niet tijdig weer uitgaat. Cortisol speelt daarbij een belangrijke rol.
Hoe zorg je voor een optimale werking? Door gezonde voeding, door stress te verminderen en een optimale werking cortisol. Een gezond bioritme is bij dat laatste cruciaal. In het bijzonder het bioritme van de lever, die ’s nachts actief is en energie levert aan het immuunsysteem. Nachtelijke lichtvervuiling, late avondmaaltijden en stress verstoort het bioritme van de lever en leverenergie en verzwakt zo de weerstand.
Welke vitaminen en mineralen? Omega-3
Vitamine C, D3 en Zink zijn de belangrijkste vitaminen en mineralen voor een gezonde weerstand. Omega-3 olie met een hoge concentratie EPA en DHA ondersteunt ook de werking van de natuurlijke barrière en speelt een rol bij het laten stoppen van de ontstekingsreactie. Voldoende aanwezigheid van deze voedingsstoffen zorgt voor een gezonde immuun(ontstekings-)reactie, met name vitamine D3. Dat verklaart dat het immuunsysteem het minder zwaar heeft in de zomer, als het onder invloed van zonlicht natuurlijk wordt aanmaakt.
Als er ziekte is helpt de bouwstof L-Lysine het vermenigvuldigen van virussen tegen te gaan. Zo zal een dier minder ziek worden en sneller herstellen. Bovendien ondersteunt L-Lysine de vorming van antilichamen. Een probiotica ondersteunt een gezonde darmflora, zoals bekend de basis van een optimale weerstand.
NB Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional als u suppletie overweegt.
Immuunsysteem en angst en stress
Zoals gezegd hebben angst en stress en een verstoord bioritme een ondermijnend effect op het immuunsysteem. Angst en onrust verzwakken letterlijk. Bij honden en katten kan een verstoord bioritme een rol spelen als ze onvoldoende aan hun slaap en rust toekomen. Gelukkig zorgen ze daar zelf goed voor. Paarden en pony’s zijn vluchtdieren en kennen om die reden geen bioritme: ze zijn dag en nacht alert en rusten uit met korte slaapjes.
Voor een sterk immuunsysteem is het belangrijk dat een dier voldoende buiten komt. Dieren die veel binnen staan of oudere dieren die moeizaam lopen en alleen nog maar voor korte wandelingetjes buiten komen lopen risico op een tekort van D3, de voor het immuunsysteem belangrijke vitamine.
Stress speelt ook een belangrijke rol. Wees je ervan bewust dat spanning bij de eigenaar of omgeving gemakkelijk kan overslaan op een dier. Zeker paarden zijn er gevoelig voor, maar ook honden en katten kunnen gevoelens van onrust oppakken. Stress bij een dier hebben we lang niet altijd in de gaten, maar is een aanslag op hun immuunsysteem.
Onrust
In principe zijn virussen soortspecifiek. Dat betekent dat ze – op een paar uitzonderingen na - bij een ander soort geen ziekte kunnen opwekken. Waar komt dan het verhaal vandaan dat een hondje in Hong Kong besmet is met het coronavirus? De reacties van Chinezen op dit bericht waren enorm en desastreus voor honden. Wie zich beter laat informeren weet dat het hier ging om slechts enkele sporen van het virus in zijn neus. Het dier kan het opgepikt hebben van bijvoorbeeld besmette handen. Het werd in quarantaine genomen en had geen enkel ziekteverschijnsel. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat het hondje een mens zou kunnen infecteren.
Toch is de verwarring voorstelbaar. Het nieuwe coronavirus zou mogelijk – maar dat is niet zeker, de oorsprong is nog niet gevonden - oorspronkelijk afkomstig zijn van een vleermuissoort en een variant die gemakkelijk muteert. Van dier naar mens dus, maar het kan ook weer terug muteren van mens naar dier. Maar daar is nu nog geen sprake van. Een mens wordt niet ziek van honden ziekten en een hond niet ziek van mensenziekten, terwijl hij best sporen van de ziekteverwekker bij zich kan dragen.
Dus zolang het tegendeel niet is vastgesteld is er geen enkele reden om een -ziek- dier in de ban te doen vanwege het nieuwe coronavirus. Angst is een slechte heelmeester en stress ondermijnt. Het immuunsysteem ondersteunen is echter wel het beste wat je kunt doen: zo voorkom je dat een dier kwetsbaar wordt en bevorder je een sneller herstel.