Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Uit de praktijk van Evelien… weer mooie ontlasting voor Aika en Yahzou

Leestijd 4 minuten

Iedere hond of kat heeft wel eens last van darmproblemen. Dat kan iets heel onschuldigs zijn. Bij honden zie je nogal eens diarree omdat een hond iets smerigs van de straat heeft opgegeten. Als je hond verder gezond is, is de diarree meestal eenmalig en zal het vanzelf herstellen. Vaak hoef je hier dan verder niets aan te doen. 

Maar diarree kan ook een steeds terugkerend probleem zijn van een hond. Bijvoorbeeld als de diarree ontstaat door een besmetting met de Giardia parasiet. Als een hond eenmaal een Giardia infectie heeft gehad, zeker als dat op jonge leeftijd was, zie je vaak dat het een terugkerend probleem wordt. Op een of andere manier is dit een zwakke plek geworden en kan je hond het niet zelf oplossen. Bij klachten door Giardia, zoals steeds terugkerende ernstige diarree, soms met bloed erbij, is een behandeling met reguliere medicatie echt nodig. Maar als de infectie bestreden is, moet er ook gekeken worden naar hoe je het darmklimaat van de hond zo optimaal mogelijk kunt maken. Zodat een nieuwe infectie minder kans heeft om aan te slaan. Dit kan met hulp van voeding, voedingssupplementen en homeopathie. 

Bij oudere katten zie ik regelmatig een chronische ontsteking van de darmen, waardoor er diarree en/of braken ontstaat. Vaak komt dit door een vorm van voedselallergie, een reactie van het immuunsysteem of door een onbekende oorzaak. Het lukt niet altijd om de oorzaak aan te pakken, wat je natuurlijk het liefst zou willen doen. Maar met goede voeding in combinatie met bepaalde voedingssupplementen en homeopathie, kun je het darmklimaat verbeteren en zo toch bijdragen aan een vermindering van de klachten.

Breed inzetbaar voedingssupplement

Ik heb zelf goede ervaringen met een voedingssupplement dat uit verschillende bestanddelen bestaat, allemaal met een eigen werking in de darmen. Het is een poeder dat je over het voer geeft en het wordt door de meeste honden en katten goed opgenomen.

Een belangrijk bestanddeel van dit supplement is Psylium husk of in het Nederlands Vlozaad. Vlozaad is heel bijzonder. Je kunt het namelijk zowel inzetten bij diarree, als bij obstipatie. Bij te dunne ontlasting zorgt Vlozaad ervoor dat het vocht in de darm gebonden wordt. Er ontstaat een gelei, waardoor de ontlasting steviger wordt. Bij te dikke en harde ontlasting trekt Vlozaad juist vocht aan in de darm waardoor de ontlasting zachter blijft. Wel is het dan belangrijk dat het dier er veel water bij drinkt.

Een tweede belangrijk onderdeel van dit supplement zijn FOS of te wel Fructo Oligo sacchariden. Dit is de officiële naam voor voedingsvezels van een bepaalde lengte, die pas in de dikke darm verteerd kunnen worden door de bacteriën die daar aanwezig zijn. De vezels vormen de voedingsbodem voor deze dikke darmbacteriën en de darmepitheel cellen. Deze groep van vezels worden ook wel prebiotica genoemd. Door deze vezels aan te bieden, ontstaat er een goed bacterieel klimaat in de dikke darm.

Een derde belangrijk onderdeel voor een gezonde darmflora zijn goede bacteriën of wel probiotica. In dit specifieke supplement is dat de bacterie Eneterococcus faecium. Dit is een melkzuurbacterie, die zorgt voor een goede bacterie samenstelling in de dikke darm. Er bestaan ook nog supplementen waar alleen bacteriën inzitten, pure probiotica. Vaak bevatten deze probiotica verschillende bacteriestammen zoals Bifidobacterium lactis, Enterococcus faecium en Lactobacillus acidophilus. Ieder mens of dier heeft een unieke samenstelling van bacteriën in zijn darm. Voor een gezonde darmwerking is het belangrijk dat er voldoende gezonde bacteriën aanwezig zijn, zodat slechte bacteriën geen kans krijgen om aan te slaan. Ook draagt een gezonde darmflora bij aan een optimale vertering. Bacteriën kunnen heel makkelijk verstoord raken door bijvoorbeeld een voedselwijziging of door antibiotica gebruik. In dat soort situaties kan het zinvol zijn om je hond of kat tijdelijk probiotica te geven ter ondersteuning en ter voorkoming van diarree.

Yahzou en Aika

Yazhou is een Sheltie reu van 1 jaar oud, met regelmatig diarree met slijm. Als pup heeft hij in het nest, samen met zijn broertjes en zusjes, last gehad van een darminfectie. Er is toen getest op Giardia, maar dat was het niet. Bij de nieuwe eigenaar bleef hij regelmatig last houden van te dunne ontlasting, vaak met slijm erbij. Een tijdje ging het goed, maar dan ging het toch weer mis. Het duurde ook steeds best lang voordat de ontlasting weer in orde was. Omdat ik de andere hond van de eigenaresse al onder homeopathische behandeling had, kwam Yazhou bij mij terecht. Naast verschillende homeopathische middelen die ik voor hem heb uitgezocht, kreeg hij ter ondersteuning van de ontlasting het voedingssupplement met Vlozaad, pre- en probiotica. Bij elkaar heeft dat heel goed geholpen. De ontlasting is nu weer perfect.

Aika is een Boxer teefje van 9 maanden oud. Sinds dat ze 6 maanden oud is heeft ze last van te zachte ontlasting. Bijzonder in haar verhaal is dat ze in het nest al behandeld is met Panacur, een zwaar chemisch antiwormen middel. De fokker heeft dat preventie gedaan omdat in hun regio veel Giardia voorkwam. De eerste 6 maanden had Aika nergens last van en had ze normale ontlasting. Maar daarna kreeg ze, zonder duidelijke oorzaak, steeds last van te zachte ontlasting. Ze heeft hiervoor meerdere reguliere behandelingen gekregen: chemische ontwormingen, antibiotica, verschillende soorten voer, maar niets hielp. Op 9 maanden kwam ze bij mij terecht om te kijken of ik met homeopathie iets voor haar zou kunnen doen. Ook homeopathie hielp niet direct. Ik heb meerdere middelen voor haar uitgezocht. Maar in combinatie met het voedingssupplement met Vlozaad, pre- en probiotica, lijkt het dat we nu op de goede weg zitten. Ze heeft minder vaak ontlasting per dag en de ontlasting lijkt langzaamaan steviger te worden.

Darmen als complex orgaan

Uit beide voorbeelden blijkt dat darmen heel belangrijke organen zijn, maar ook makkelijk te verstoren. Zeker bij jonge dieren is het belangrijk om goed voor de darmen te zorgen: juiste voeding die goed verteerbaar is en die niet te veel belasting geven. Homeopathie en voedingssupplementen kunnen hierbij een hele goede ondersteuning bieden.

Kennismaken met Evelien?

In het artikel 'Uitgedokterd? Niet bij dierenarts Evelien van de Waa' kun je lezen over de achtergrond van Evellien. Hoe zij denkt over gezondheid en homeopathie lees je in het artikel 'Dierenarts Evelien van der Waa'.