Lange buitenritten, grazen in de wei of spelen op de paddock. Hoe heerlijk het voorjaar en de zomer ook is voor jou en je paard, het mooie weer brengt helaas ook veel ongemakken met zich mee. Jeuk! Soms tot bloedens toe. Natuurlijk bescherm je je paard waar je kunt. Je haalt je paard van de wei af tijdens de piektijden van de culicoïde mugjes, je doet je paard een vliegenmasker op, zo nodig een eczeemdeken en als het dier erg gevoelig is voor de suikers in het gras biedt een graasmasker ook uitkomst.
Allemaal goede maatregelen, maar helaas niet altijd afdoende. Waardoor het paard toch last kan krijgen van de gevolgen van een insectenbeet, huidjeuk en vetophopingen rond staart en manen. Wist je dat de muggen juist graag in deze vetbulten prikken? En dat een paard gek kan worden van de jeuk? En dat de stress hoog op kan lopen als hij niet krabben of schuren kan? Dat alleen al is heel vervelend voor je paard. Maar wist je dat je paard ook stress kan krijgen van de maatregelen zelf? En dat door die stress de klachten juist ook weer erger worden?
Klachten voor zijn
Behalve de goede dingen doen, kun je ook de gevoeligheid van je paard voor de prikkels positief beïnvloeden. Dat doe je met een detox in het voorjaar waardoor de organen, zeker de milt en nieren, beter hun zuiverende werking kunnen doen. Als je ziet dat de klachten ontstaan door mugjes, bijen en wespen kun je beginnen met een desensibilisatie. Al meteen, maar zeker ook al heel vroeg in het volgende voorjaar. Spelen darmen en suikers een rol bij het ontstaan van huidklachten zorg dan dat ze goed in balans zijn met de juiste voeding, een probiotica en zonodig een supplement dat de glucosebalans ondersteunt.
Tip van San: Phytonics Strezz
Als je merkt dat je paard zich echt niet lekker voelt bij de door jou genomen maatregelen, de zoemende weidegenoten, die broeierige deken of dat irritante masker, dan kun je dat helaas niet altijd helemaal verhelpen. Vaak is het kiezen uit meerdere kwaden: de vlieg is niet fijn, maar het vliegenmasker ook niet! Weet dan dat je met druppels Phytonics Strezz je jouw paard helpt om beter met de ongemakken om te gaan. Je maakt hem net wat weerbaarder en hij zal minder snel van slag zijn. En wees niet bang, het dier wordt er totaal niet suf van!
Nog een tip van San: ook het opstallen bij zonsop- en ondergang kan moeilijk zijn voor je paard, omdat het dan uit de kudde moet. Sommige paarden met SME kunnen helemaal niet op gras, en moeten dan ook de kudde uit. Dat is echt vervelend! Een paard is immers een kuddedier en staat echt niet graag alleen. Kijk of er een maatje bij kan, je paard zal zich een stuk prettiger voelen.