Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Hondenprofessional met passie... Sam Turner: 'Neem nooit zomaar een pup'

Leestijd 5 minuten

Iedere professional die zich bezighoudt met honden heeft wel eens van haar gehoord, of misschien zelfs wel les van haar gehad: Sam Turner. Trainer, docent en spreker op congressen en seminars als het gaat om ontwikkeling, balans en coördinatie bij honden. Sam is een autoriteit op dit gebied en deelt graag haar kennis met andere hondenprofessionals. Hoog tijd voor een gesprek met deze ‘Hondenprofessional met passie’. 

Als ik door het idyllische landschap van de Achterhoek rijd en na een lange rit aankom bij Sam, word ik gastvrij ontvangen door haar superlieve Herder Prezzi en natuurlijk Sam zelf. Ons gesprek begint direct over pups en het gegeven dat in deze coronatijd zoveel mensen voor een pup lijken te kiezen. De meeste mensen die nu een pup aanschaffen zijn jonge gezinnen. Sam vindt het verbazingwekkend dat iemand enorm veel vooronderzoek doet als hij of zij een auto aanschaft, maar dat lijkt veel minder als men een hond in huis haalt. Bij een auto gaan ze alles uitzoeken: wat kost hij, hoe is het benzineverbruik en wat kost het onderhoud? Maar een pup wordt vaak met minder voorbereiding aangeschaft. En hoe logisch is dat ook: zo’n schattige pup, de kinderen willen het al zo lang, en de norm is dat iedereen een hond ‘kan hebben’, dat het niet zo ingewikkeld is. Veel mensen hebben geen idee waar ze aan beginnen. 

Sams advies is dan ook: “Bereid je voor! Stel jezelf oprecht de vraag of je voldoende tijd en energie hebt om een pup te begeleiden. Onderschat het niet. Ga naar kynologenclubs, kijk hoe ze werken, weet wat ze aanbieden. Kynologenclubs hebben wachttijden, of misschien zelfs wel wachtlijsten. Zoek dit ruim van tevoren uit! Zoek een dierenarts en ga eens praten. Vraag hoe ze adviseren, zeker ook over vaccineren en wormenkuren. Zoek vooraf een goede hondentrimster en een dierenspeciaalzaak in de buurt. Sams ervaring is dat er gelukkig veel betrouwbare fokkers zijn die een nieuwe pup eigenaar hele boekwerken vol goede adviezen meegeven. 

De vijf minutenregel 

Als iemand een pup heeft lijkt iedereen – de buurvrouw, familieleden- ineens advies te hebben voor de nieuwe eigenaar. Op haar website deelt de hondenprofessional korte filmpjes over de zogenaamde ‘5 minute rules’. Die regel wordt vaak al te serieus wordt genomen. Sam: “Hoeveel beweging een pup mag hebben hangt van veel factoren af. Veel eigenaren beseffen helaas niet hoe kwetsbaar de pup is. Bij veel grotere rassen met zware botten zijn de honden pas op late leeftijd echt volgroeid. Tot die tijd is het goed om de pup te beschermen. Uitglijden op een gladde vloer, te ruw spelen met een grotere, zware hond, het kan ernstige gevolgen hebben op latere leeftijd.” 

”De nieuwe eigenaar neemt de hond vaak uit veiligheidsoverweging mee aan de riem. Als een pup gaat zitten, liggen of snuffelen kan dit zijn omdat hij fysiek moe is, of te veel prikkels krijgt. Omdat de pup aan de riem zit kan het niet zijn eigen tempo. Eigenlijk zou loslopen dus veel beter zijn, maar uiteraard kan dit meestal niet. Als de baas een ‘rondje’ in de buurt loopt is het niet handig als de pup halverwege gaat zitten. Teruggaan, of tillen is niet altijd mogelijk. Kortom, het valt niet altijd mee om aan de juiste behoefte in hoeveelheid prikkels en beweging van de pup te voldoen. Qualitytime is echter heel belangrijk en kan ook betekenen dat je met jouw pup in de tuin of op de stoep gaat zitten en samen niets doet.

Zijn alle prikkels wel nodig?

Andere zaken die standaard lijken te horen bij het socialiseren van de pup is het dier meenemen naar een school, mee de bus in of mee naar de markt. Maar Sam vraagt nieuwe eigenaren om kritisch te zijn: wat is het nut voor een pup om daar aan te wennen? Zijn die prikkels niet gewoon teveel, is het wel nodig? Als de pup volgroeid is willen nieuwe baasjes soms met hun hond aan het ‘werk’.  Sporten, zoals behendigheid, past helaas niet bij iedere hond. Denk aan een Labrador van 7 maanden, kan die dat aan? Fysiek en mentaal. Het zijn  veel prikkels en een aantal honden respecteert zijn eigen grens helemaal niet. Hoe leuk het ook is voor de nieuwe eigenaren om actief bezig te zijn met hun hond, soms is de keuze voor een specifieke sport niet altijd de juiste.  Detecteren of speuren kan voor een aantal honden een betere optie zijn.

Coördinatie en balans

Een van Sam haar specialiteiten is coördinatie en balans. Ook hierin geeft zij les bij eigenaren thuis, maar ook is zij gastdocent bij bijvoorbeeld de opleiding ‘Pijn bij Honden’ van Michelle Vrolijk. Sam: “Door oefeningen met verschillende ondergronden en hulpmateriaal kun je een hond beter in balans brengen. Dat geeft meer lichaamsbesef en biedt een stevige basis, ook voor sporthonden! Dit vermindert blessures en is ook voor senioren heel belangrijk. Mijn doel is uiteindelijk dat de eigenaar zelf gaat zien hoe zijn hond loopt en daar rekening mee houdt. Dan kan de eigenaar wat hij aan de hond vraagt aanpassen.”

Sam kiest er bewust voor om juist professionals op te leiden: de instructeur, dierenarts, paraveterinair. Hierdoor bereikt ze veel hondeneigenaren, dan als zij die individueel gaat trainen. Als de instructeur leert om te kijken naar de pup, kan hij dat veel beter overbrengen op de eigenaar.

Keuzevrijheid 

Sam: “Hoe mooi is het als de eigenaar aan de lichaamstaal van de hond kan aflezen dat het teveel is? Dan is de hond is niet stout of ongehoorzaam, maar is de wandeling gewoon te ver. Omdraaien en weer teruggaan levert vaak al honden op, die dan toch weer mee willen lopen, omdat ze fijn naar huis mogen. Dus: de hond de vrijheid geven om zelf ook te beslissen, af en toe, als het kan. Het is dubbel: men verwacht vaak absolute gehoorzaamheid van de hond, maar tegelijk ook dat een hond zelf kan verzinnen wat ‘juist’ is in een bepaalde situatie. Als een hond slim genoeg is om blindengeleide hond te zijn, support hond, hulphond, kanker opsporen, dan moet het toch ook slim genoeg zijn om bewust een keuze te maken? 

Sam noemt nog een paar van die voorbeelden van misverstanden bij eigenaren. Zo is spelen met een bal niet voor iedere hond een handige keuze. Je kunt natuurlijk ook de bal verstoppen. Zo is verplicht zitten aan de stoeprand niet handig voor een pupje in ontwikkeling, of voor een oude, stramme senior. Je kunt jouw hond ook leren te blijven staan bij de stoeprand.

Respect

Sam is opgegroeid met een Dalmatiër reu. Thuis golden er strenge regels: Sam en haar broer mochten niet aan de hond komen als hij in de mand lag, of een bot had of aan het eten was. Hiermee kreeg zij van huis uit mee dat het dier niet gestoord mag worden. De hond zelf was trouwens ook goed in het aangeven van zijn grenzen. Het gaat om respect voor al wat leeft, respect voor het dier. Mooi om te zien hoe honden vaak ongelofelijk veel accepteren van kinderen. Vaak zijn ze dikke vriendjes!

Al met al valt er een hoop te leren voor de (nieuwe) hondenbaas. Maar ook voor professionals. We praten over het effect van voeding op gedrag. Het feit dat als het microbioom niet goed is, de opname van (voedings-)stoffen en voedingssupplementen ook niet optimaal kan zijn. Dat dit invloed heeft op neurotransmitters en dus gedrag. 

Ook hebben we het over vaccinaties. Sam laat haar honden titeren met VacciCheck, zodat zij geen overbodige entingen hoeven te krijgen. Dit jaar betekende dat voor Prezzi, dat zij een aantal vaccins moest krijgen, maar bij Border collie Driven was de bescherming nog optimaal. Driven heeft overigens regelmatig last van de voetzooltjes, hoe kan het ook anders met zo’n druktemaker. Sam is enthousiast over de Vetramil honingzalf bij de behandeling hiervan. 

We praten over supplementen, fytotherapie en pijn. Hoeveel honden lopen er niet rond met pijn? Hoeveel eigenaren beseffen dit helemaal niet? Natuurlijk kan fytotherapie helpen bij pijn en andere klachten, maar ook het management zal moeten worden aangepast: de beweging, voeding, omgang met de hond. Hoe braaf zijn onze honden en doen ze hun best om toch hard mee te lopen met de baas ook als zij dat eigenlijk helemaal niet kunnen. Sam adviseert eigenaren minimaal tweemaal per jaar hun hond na te laten kijken door de osteopaat. Op latere leeftijd zelfs vaker. En als honden in de sport zitten is 4 x per jaar geen overbodige luxe! 

Sams grote inspirator was Kay Laurence, die aan de basis stond van de Clickertraining in Nederland. Inmiddels is Sam een gastspreker op vele congressen in binnen- en buitenland. Ook heeft zij meerdere titels op haar naam staan als auteur.

Wil je meer weten en lezen over haar werk? Kijk op haar website: www.samturner.nl

Foto's Digivaria en Noelle Hoorneman en prive.