Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk van Evelien... wagenziekte bij pups

Leestijd 4 minuten

Wagenziekte bij pups komt best vaak voor en is heel vervelend. Voor de pup en voor de eigenaar. Zeker als je met je pup lekker wil gaan socialiseren en erop uit wil trekken: naar puppy cursus, naar het strand of naar het bos. Je doet je pup/hond er dan echt geen plezier mee om met de auto te gaan. Gelukkig groeien de meeste honden er overheen en is het probleem opgelost. Bij een aantal dieren blijft het echter bestaan.

Onderscheid tussen echte wagenziekte en stress

Als dierenarts is het belangrijk om een onderscheid te kunnen maken tussen echte wagenziekte en stress tijdens autorijden. Omdat dit gevolgen heeft voor de behandeling die je kiest. Bij echte wagenziekte wordt je hond misselijk en voelt zich niet lekker. Vaak gaan ze speekselen en in ernstige gevallen zelfs spugen. Meestal liggen ze als een dweil in de auto. Is stress, ten gevolge van het autorijden, de oorzaak, dan zie je dat de hond het spannend vindt in de auto en zich niet kan ontspannen. Deze honden hijgen vaak enorm en blijven onrustig, ze gaan niet zitten of liggen.

Het beeld is dus in principe anders bij echte wagenziekte en bij stress, maar helaas is het in de praktijk niet altijd zo duidelijk. Dan begin je met de meest waarschijnlijke oorzaak te behandelen en als dat geen effect heeft ga je over naar behandeling van de andere oorzaak.
In dit artikel gaat het verder alleen over de echte wagenziekte.

Oorzaak en reguliere behandeling echte wagenziekte

Honden hebben net als mensen een evenwichtsorgaan. Als dit orgaan verstoord raakt door autorijden ontstaat er misselijkheid en uiteindelijk braken. Ook voor honden zijn er reguliere medicijnen tegen wagenziekte. Deze medicijnen werken in de hersenen en zorgen ervoor dat prikkels uit het evenwichtsorgaan niet meer doorkomen en dat de hond dus niet misselijk wordt. Bij veel van die medicijnen tegen wagenziekte kan het gebeuren dat de hond er wat sloom van wordt.

Natuurlijk alternatief

Niet iedere hond heeft echter direct reguliere medicijnen nodig. Veel honden reageren heel goed op homeopathische en/of fytotherapeutische producten. Een voorbeeld hiervan is een complex preparaat tegen wagenziekte met verschillende plantaardige en minerale bestanddelen. Zo bevat het gember en zoethout, die allebei een positieve werking hebben op de spijsvertering. Daarnaast zit er Ginseng in, dat zorgt voor een betere doorbloeding van de hersenen. Het mineraal Magnesium carbonaat in deze druppels speelt een belangrijke rol bij mentale ontspanning en ontspanning van spieren. Ook zit er Zink in. Dit past goed bij nerveuze dieren. Samen zorgen deze ingrediënten ervoor dat de hond relaxter en niet meer misselijk wordt bij het toeren in de auto. 

Homeopathische middelen bij wagenziekte

Er zijn echter altijd honden die onvoldoende reageren op een fytotherapeutisch complex preparaat. In die gevallen kan de klassieke homeopathie ook nog uitkomst bieden. Je kiest dan namelijk voor een middel dat echt bij dit dier met deze klachten past.

Cocculus is zo’n bekend homeopathisch middel dat past bij misselijkheid tijdens autorijden en zeeziekte. Dieren die bij Cocculus passen zijn vaak serieuze types met een gevoelig zenuwstelsel en evenwichtsorgaan. Ze kunnen uitgeput raken doordat ze bezorgd zijn om anderen. 

Het verhaal van puberhond Rafieq

Rafieq is een opvanghond uit Griekenland. Hij is als pup van een aantal maanden samen met zijn zusjes gevonden en via een opvangorganisatie naar Nederland gekomen. Hij was toen een puber. Naast andere angsten, zoals voor vuurwerk, heeft Rafieq ook een hekel aan autorijden. Als de eigenaar bij haar huis wegrijdt gaat het wel, maar na een aantal bochten begint hij met hijgen. Op de snelweg gaat het weer beter, maar zodra zij stopt of bochten moet nemen, gaat hij weer hijgen. Hij hoeft nooit te speekselen of te braken en is ook nooit onzindelijk geweest in de auto. Hij wil graag naar buiten kijken. Ze heeft een tijdje een bench met tralies in de auto gehad, maar toen kon hij niet meer naar buiten kijken en dat vond hij niet fijn. 

Het beeld van Rafieq lijkt meer op stress dan op echte wagenziekte. Maar producten om de stress te verminderen deden niets. Daarna heeft de eigenaar een aantal weken het complex preparaat voor wagenziekte geprobeerd, maar ook dat deed niets. Blijkbaar was er iets anders dat het evenwichtsorgaan triggerde. Ik ben toen echt op zoek gegaan naar een enkelvoudig middel voor Rafieq. Het werd de Cocculus en daarna ging het echt beter met autorijden. Hij verstopte zich ook niet meer als hij mee moest en nam zelfs koekjes aan in de auto. Nu gaat hij nog steeds niet zelf spontaan in de auto, maar het gaat allemaal veel makkelijker. Rafieq is nu veel relaxter.

Kennismaken met Evelien?

In het artikel 'Uitgedokterd? Niet bij dierenarts Evelien van de Waa' kun je lezen over de achtergrond van Evellien. Hoe zij denkt over gezondheid en homeopathie lees je in het artikel 'Dierenarts Evelien van der Waa'.