Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

De natuurlijke (invals)hoek van Ruitersport Van der Kroon Agricentrum

Leestijd 4 minuten

De afdeling Ruitersport van Agricentrum Van der Kroon in Westwoud is uitgegroeid tot een meer dan volwaardige winkel op het gebied van paarden en gezondheid. Sita is samen met Marije, Lieke en Michelle de drijvende kracht achter deze bloeiende afdeling, die met een online webshop een steeds groter bereik krijgt. Door hun eigen ervaring met de kracht van natuurlijke supplementen, nemen PUUR en Phytonics in het assortiment van Van der Kroon een steeds grotere plek in.

PUUR Natuur

De hoek met natuurlijke supplementen springt in het oog als je op de eerste verdieping van het Agricentrum de ruitersportshop binnenkomt. Eigenaren, ruiters en sporters kunnen bij Van der Kroon voor alles wat met paarden(sport) te maken terecht. Sita omschrijft de klanten als down to earth en heel divers. Van mensen die uit liefhebberij een paard op een manege rijden tot professionele wedstrijdruiters.

Sita “We krijgen veel complimenten over de afdeling. Vooral de praktische benadering wordt gewaardeerd. En al is het gek om over jezelf te zeggen, maar mensen zijn ook erg blij met de kennis en service die we bieden. Onze bekendheid in de regio groeit enorm. Dat was ook de reden dat we in de achterliggende coronatijd onze focus op de webshop hebben vergroot. Ik zat meer thuis met de kinderen en had zo de gelegenheid om de producten die we in de winkel verkopen ook online aan te bieden. Het vullen van een webshop is een enorme klus. We zijn er ook nog niet, maar goed op weg. Zo willen we nog meer klanten kennis laten maken met onze visie op een (natuurlijke) omgang met paarden.”  

Hoe ziet volgens jullie een goede omgang met paarden eruit?

“De basis moet goed zijn. Dat betekent goede voeding, stalling, verzorging en de training, passend bij dat specifieke paard. Elk individueel paard heeft naast de basis zijn of haar eigen behoefte. Als eigenaar of ruiter moet je daar oog voor hebben. Als een klant met een vraag komt, willen we begrijpen wat het probleem is. We vragen echt door. En vervolgens denken we mee in wat de oplossingen zijn voor dat paard binnen de regels en mogelijkheden van de stal waar het staat.”

“We waken er echter voor om op de stoel van de dierenarts te gaan zitten. Als er medisch iets aan de hand is, is een dierenarts de eerste stap. Maar wel dragen we uit dat je een paard goed kunt ondersteunen met natuurlijke supplementen. Zo wijzen we eigenaren op het nut van een periodieke kuur met psyllium. Zo voorkom je dat zand zich ophoopt in de darmen. Ook een detox hoort wat ons betreft tot de basis. Dat je het darmmilieu onaantrekkelijk kunt maken voor parasieten is voor veel mensen een eyeopener. En ook vertellen we graag dat je bij stress veel kunt bereiken met Magnesium en de PUUR kruidenmix van Magnesium citraat, Meidoorn (Crataegus oxyacantha), Natriumfosfaat/Sosium phosphate, Hop (Humulus lupulus), Sint-janskruid (Hypericum perforatum), Dong Quai (Angelica sinensis), Japanse notenboom (Ginkgo biloba), Zink, L-Tryptofaan, Vitamine B3 en Vitamine B6. We zien dat steeds meer reguliere dierenartsen de natuurlijke benadering ook omarmen. Dat is een super goede ontwikkeling in de zorg voor het paard.”

Sita vertelt hoe over haar eigen ervaring met PUUR en Phytonics. Via een stalgenoot kwam ze met haar paard Zidane terecht bij dierenarts Annika ten Napel, die in die tijd werkte bij holistische praktijk Den Hoek in De Bilt. Met een blessure bij haar vorige paard had Sita lang zonder resultaat gelopen bij een reguliere dierenarts. Met Zidane wilde zij het vanaf het begin anders doen. 

Sita: ‘Zidane kreeg een aantal jaren geleden, ineens zonder aanleiding, tekenen van insulineresistentie. De voorgeschreven Phytonics mix, anders zo’n goed middel, bood geen uitkomst. Zidane werd zelfs kreupel. Bij Den Hoek kwamen ze erachter dat ze een schimmelinfectie op de blindedarm had. Dit had een negatieve invloed op de hormoonregulering en verklaarde zo de tekenen van insulineresistentie. En omdat Zidane buikpijn had, belastte hij zijn benen niet meer gelijkmatig, waardoor de kreupelheid ontstond. Een behandeling met een Phytonics supplement op basis van Absintalsem (Artemisia absinthium), Citroenkruid (Artemisia abrotanum), Echte tijm (Thymus vulgaris), Fenegriek (Trigonella foenum graecum), Goudsbloem (Calendula officinalis), Grapefruitseed (Citrus paradisi), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Kruidnagel (Caryophyllus aromaticus flos), Caprylzuur (Natriumcaprylaat), Magnesium citraat en Himalayazout en een drainagekuur met een Phytonics druppel op basis van Artisjok (Cynara scolymus), Asperge (Asparagus officinalis), Arctostaphylos Uva Ursi (Beredruif), Berk (Betula alba), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis), Driekleurig viooltje (Viola tricolor), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Grote klit (Arctium lappa), Heermoes (Equisetum arvense), Jeneverbes (Juniperus communis), Kalmoes (Acorus calamus), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Kattensnor (Orthosiphon stamineus), Kleefkruid (Galium aparine), Mariadistel (Carduus marianus), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Zwarte bes (Ribes nigrum), Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris), Zuurbes (Berberis vulgaris) en Bentonite-Montmorillonite doorbrak de negatieve cirkel.” Met wat extra ondersteuning met een product van Phytonics voor gewrichten, pezen en banden herstelde Zidane van zijn klachten. Sita: “Ik let sindsdien wel extra goed op de voeding. Zidane blijkt toch suikergevoelig en schimmels groeien op suiker, ik wil voorkomen dat dit nog een keer gebeurt.”

Hoe komt het dat je zoveel weet van de natuurlijke aanpak?

“Vanaf mijn 11de rijd ik paard en had ik verschillende verzorgpony’s. Ik woonde zowat op de manege, zo heerlijk vond en vind ik het om met paarden om te gaan. Het was een logische stap dat ik de opleiding dierverzorging en paardenhouderij ben gaan doen. Gaandeweg heb ik gemerkt dat je het meest voor een paard kunt betekenen door te voelen en te kijken. Een paard geeft je zoveel informatie over zijn behoeften, je moet het alleen leren zien. Interesse in kruiden zijn mijn andere passie. Ik heb verschillende cursussen op dat gebied gevolgd. Juist omdat er in de producten van PUUR en Phytonics alles van de plant wordt gebruikt en niet alleen een klein deel zoals vaak bij reguliere medicijnen het geval is, is hun werking zo krachtig en compleet. Ik houd niet op met leren wat dat betreft en die kennis deel ik met veel voldoening met de klanten van de ruitersportwinkel.”

Marije en Riebar