Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Kyaros Kattenpension: 'Katten verdienen ook een fijne vakantietijd'

Leestijd 3 minuten

In haar dijkhuis in Krimpen aan de Lek biedt Mariska Werner met haar Kattenpension Kyaros plaats aan 40 katten. Zeker in de vakantietijd is het pension vol met logés voor langere en korte tijd. Mariska: “Natuurlijk is een kat het liefste thuis met relaxte baasjes. Maar een paar weken in zijn eentje alleen is eigenlijk niets voor een kat, dan kan een pension een veel beter alternatief zijn.” Ze deelt een belangrijke tip: “Breng je kat liever al voordat je de koffers gaat pakken. Ze pikken de vaak wat gespannen sfeer voor een reis, zo op. Een ondersteunend middel wat helpt ontspannen helpt op zo'n moment ook.

“Katten kunnen goed in een groep leven, maar doen niet alles in een groep”, legt Mariska uit. “Binnen een groep zoeken ze hun eigen plekje. Het zijn eigenzinnige dieren, ze bepalen zelf wat ze fijn vinden. Dan weer in de groep, dan weer juist alleen en op een afstandje alles aanschouwen. Katten zijn niet zozeer gehecht aan een huis, maar juist aan het totale plaatje: het huis, de mensen, de sfeer en het eten. Verandert daar iets in, dan voelen ze zich niet fijn. Daarom lopen ze soms weg bij een verbouwing. Het plaatje klopt niet meer. Een lange periode alleen thuis is voor de meeste katten niet fijn. Ze zijn dan echt eenzaam. Wil je het goed doen voor een kat, blijf dan lekker thuis en verander niets.  Kan dat niet, zoek dan een opvang waar ze niet alleen zijn, hun eigen gang kunnen gaan en die past bij hun energie. Dat verschilt per kat en is bepalender dan bijvoorbeeld hun leeftijd.”

Om die reden heeft Kyaros drie verschillende kamers, elk met hun eigen sfeer. Ze zijn ingericht als huiskamer met veel ligplekjes en verstopplekjes. De katten hebben een keuze: hoog of laag, donker of licht en met of zonder kleedje, wat vinden ze op dat moment fijn. Als er een kat komt logeren zoekt Mariska de kamer met de samenstelling van energie die het beste past bij die kat. Mariska: “En vol is vol bij Kyaros. De katten moeten hun leef- en speelruimte behouden, ik zal nooit een kamer ‘volproppen’. Om de rust in de groepen te bewaren hanteer ik ook maar 1 breng- en ophaalmoment per dag. En buitenkatten mogen ook hier de hele dag buiten zijn.”

Katten vakantietips van Mariska

"Naast water en hoogwaardige voeding is een veilige stabiele omgeving, waar ze zichzelf kunnen van levensbelang voor een kat. Een kat laat niet merken dat hij ergens last van heeft. De geringste gedragsverandering kan een teken van pijn of ongemak zijn, goed om daar alert bij te zijn bij je gevoelige huisgenoot. Katten ervaren snel stress. Dat geldt ook voor de vakantie. Zodra de vakantiekoffer in beeld komt levert dat al stress op. En als hij dan ook nog alleen in een leeg huis met een veranderde sfeer moet blijven kan dat nog meer stress opleveren. De kat gaat mogelijk plassen, krabben aan de bank en vertoont gedrag dat hij anders niet vertoont. Een pension kan dan een goede optie zijn, maar omdat stress het immuunsysteem ondermijnt adviseer ik eigenaren, ook als de kat thuisblijft, te ondersteunen met Echinacea en L-lysine. Dit houdt ze weerbaar. Bij buitenkatten ben ik alert op kale plekken door veel likken boven de ogen. Dan is een desensibiliserende druppel een goede oplossing, waardoor de kat zich ook weer beter voelt.”

'Om de stressvolle situatie beter te kunnen hanteren adviseer ik een kruidenmix van Magnesium citraat, Meidoorn (Crataegus oxyacantha), Natriumfosfaat/Sosium phosphate, Hop (Humulus lupulus), Sint-janskruid (Hypericum perforatum), Dong Quai (Angelica sinensis), Japanse notenboom (Ginkgo biloba), Zink, L-Tryptofaan, Vitamine B3 en Vitamine B6. Al een week voor vertrek beginnen en dan gedurende de hele periode. Ik doe dat ook in het pension: gewoon door wat lekkers. Ik ben er best trots op dat ik in Kyaros geen katten met blaasontsteking zie, waarvan de oorzaak vaak stress is. Blijkbaar is mijn aanpak om rust te bewaren in een relaxte sfeer effectief.”

“Realiseer je ook dat katten niet zo graag drinken en ook te weinig water is een trigger voor het krijgen van gezondheidsklachten. Katten zijn gelegenheidsdieren, als ze het water ineens tegenkomen willen ze vaak wel drinken. Ik zet daarom door de hele ruimte bakjes neer en vooral op verschillende manieren bied ik water aan: een brede bak, een klein bakje, een waterfontein…ik speel zelfs met smaakjes. Dus een variatie met regenwater, kraanwater, met of zonder waterplantjes, zo kan de kat kiezen. En dat is wat deze eigenwijze dieren graag willen.”

Nog een laatste tip van Mariska: “Denk na hoelang je van huis gaat. De eerste weken gaat het meestal goed met de kat, maar na vier weken zie je dat de kat het pension als zijn eigen gebied gaat ervaren. Hij kan territoriumgedrag gaan vertonen: al die andere katten op zijn terrein… je ziet dan vaak de stress weer oplopen. Mijn oplossing is dan om van kamer te veranderen, ik heb de mazzel dat ik die mogelijkheid heb.”