Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Wist je dat... een hond niet altijd en overal geaaid wil worden?

Als je met je hond op pad bent kom je onderweg vaak andere honden tegen. Zeker als je naar speelveldjes gaat of naar speciale losloopgebieden. Wees je er dan ook bewust van hoe je andere honden benadert. Want wist je dat een hond niet altijd en ook niet overal geaaid wil worden. De manier waarop je een hond benadert maakt veel uit!

Ken je de hond niet, maar ook als je de hond wel kent, aai dan liever niet op de kop en geef ook geen kloppen op de rug. Voor de meeste honden voelt dat bedreigend. Staar een hond ook nooit aan, omdat dit ook als bedreigend kan worden ervaren. 

Hoe dan wel?

Als je een hond wil aaien (en heel belangrijk: de hond wil dit ook), zak dan eerst eens door je knieën. Maak contact door de hond eerst eens aan je te laten ruiken, en aai vervolgens zachtjes aan de zijkant. De meeste honden zullen het heerlijk vinden. Zorg ervoor dat je de signalen die de hond afgeeft, ziet en herkent.

Kinderen kunnen heel enthousiast reageren op een hond. Leer ze echter eerst te vragen aan de eigenaar of ze de hond mogen aaien. Zachtjes en voorspelbaar, om te voorkomen dat een hond  schrikt van hun onverwachte en spontane aanraking. De eigenaar weet hoe de hond reageert op kinderen. Sla dat advies nooit in de wind.

Alle honden op het schoolplein?

In het socialisatieproces worden pups vaak meegenomen naar drukke plekken zoals de markt en het schoolplein. Dat bezorgt de pup een overdosis aan prikkels. Dus doe het gedoseerd, kort en met mate! Eventueel is in zo’n omgeving kennis maken vanuit een veilige plek, zoals een boodschappentrolley met een gaasje/raampje erin, een optie. Maar vraag je van te voren af of je hond ook vaker in een dergelijke omgeving komt. Zo niet, dan is het wellicht helemaal niet nodig om je pup hieraan bloot te stellen.