Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Uit de praktijk van Anneke... er is iets aan de hand met Nero, maar wat?

Leestijd 4 minuten

In tegenstelling tot zijn naam doet vermoeden, is Nero geen stoere grote hond, maar een wat miezerig Maltezer reutje. Niet zozeer in omvang, dat is gewoon passend voor het ras, maar wel in zijn uitstraling. Zijn de meeste Maltezers vrolijk, actief en sociaal, Nero komt lusteloos en futloos over en toont nauwelijks interesse in zijn omgeving. Dat is ook de hulpvraag die bij de afspraak in de agenda staat vermeld: er is iets, maar niemand weet wat.

Gelukkig heeft de eigenaar het medisch dossier laten doorsturen, zodat ik me vast kan inlezen in de ziektegeschiedenis van Nero. Dit in combinatie met het vraaggesprek op de praktijk, levert de volgende informatie.

Waslijst aan chemische middelen en antibiotica

Nero is bijna 3 jaar oud, maar heeft best al wat op zijn kaart staan. Naast de puppy vaccinaties volgens schema en de vervolgvaccinaties op volwassen leeftijd voor hondenziekte, parvo en besmettelijke leverziekte, heeft hij ook de vaccinaties voor leptospirose, kennelhoest en hondsdolheid gehad. Hij krijgt één keer in de drie maanden een kauwtablet tegen vlooien en teken en daarnaast vier keer per jaar een ontwormingstablet.

Op jonge leeftijd heeft hij een hardnekkige giardia-infectie gehad; een darmparasiet die voornamelijk diarree geeft, maar ook braken en verlies van eetlust kan veroorzaken. In eerste instantie werd hij behandeld voor braken en diarree met daarvoor passende medicatie. Toen duidelijk werd dat het om giardia ging, kreeg Nero verschillende keren een ontwormingsmiddel en toen dat niet afdoende bleek, een antibioticumkuur. Ook daarvan bleken twee kuren niet voldoende en uiteindelijk heeft hij beide middelen tegelijk gehad. In dit behandeltraject had hij ook een keer een oorontsteking gehad, wat met een lokale behandeling genas. De giardia is net onder controle als hij gebeten wordt door een andere hond. De wond wordt onder narcose gehecht en hij krijgt wederom een antibioticumkuur en een pijnstiller.

Voor ontstoken oogjes kreeg hij een oogzalf en kennelhoest genas snel met een antibioticumkuur. Als iemand vol op zijn pootje gaat staan, is hij zo pijnlijk en kreupel dat er röntgenfoto’s gemaakt worden. Het blijkt niet gebroken en met rust, pijnstilling en tijd verdwijnt de kreupelheid.

Als hij wat begint te puberen, krijgt hij last van een voorhuidontsteking. Het spoelen van de voorhuid vindt de eigenaar een hoop gedoe, daarom krijg hij een paar maanden later een chemische castratie. Dat bevalt wel en daarom laten ze hem als dat uitgewerkt is, castreren. Helaas raakt de operatiewond ontstoken, maar dit herstelt snel op pijnstillers en antibiotica.

Waar komt die futloosheid toch vandaan?

Dan blijft het even rustig, maar begint de bewustwording dat hij toch wel sloom en futloos is voor zijn ras en leeftijd. Verschillende bezoeken aan de dierenarts volgen met uiteindelijk bloed- en urineonderzoek, maar een oorzaak wordt niet gevonden. In dit traject worden er pijnstillers voorgeschreven om te zien of dat een rol speelt, maar dat lijkt niets te doen. Ook een andere dierenarts die geraadpleegd wordt, kan niets vinden. De dierenarts houdt het uiteindelijk op ‘alle honden worden rustiger na castratie en dit is gewoon zijn karakter’. Maar de eigenaren denken dat er wel degelijk iets aan de hand is en besluiten het via een andere weg te proberen en komen zo bij mij terecht.

Met het doornemen van de ziektegeschiedenis probeer ik al een idee te krijgen van wat er zou kunnen spelen. Dit bekijk ik vanuit mijn verschillende opleidingen: als dierenarts kijk ik of er misschien iets over het hoofd gezien is en er nog onderzoeken gedaan moeten worden, als acupuncturist kijk ik welke elementen (hout, vuur, aarde, metaal of water) uit balans zijn, als homeopaat kijk ik of er al een homeopathisch beeld duidelijk wordt, enzovoort. In dit geval lijkt het een opeenstapeling van niet met elkaar verband houdende klachten en incidenten.

Weinig energie

Mijn lichamelijk onderzoek bij Nero doe ik als elke dierenarts, aangevuld met tong- en polsdiagnostiek zoals die bij de TCVM (Traditional Chinese Veterinary Medicin) gebruikt worden. Het onderzoek van de wervelkolom en poten doe ik vanuit mijn chiropractische en osteopatische achtergrond. Wat ik vind is van alles wat en niets in het bijzonder. Het beeld van weinig energie wordt bevestigd en dat heeft effect op veel orgaansystemen en elementen, maar er springt geen enkel orgaan uit als oorzaak. En juist dit totaalbeeld, maakt duidelijk wat er aan de hand is: Nero heeft in zijn jonge leven zo veel medicatie gehad, dat zijn lichaam de afvalstoffen niet heeft kunnen verwerken.

Dat maakt meteen duidelijk wat er moet gebeuren; het lichaam helpen de afvalstoffen af te voeren. Ontgiften of detoxen dus. Dat kost echter energie en dat is iets dat hij niet heeft. We moeten hem dus eerst wat meer energie geven en dan voorzichtig beginnen met ontgiften.

Eerst bijtanken, herstel darmflora en dan pas ontgiften

Het lichaam krijgt energie uit de combinatie van energie van de ouders, voeding via de darmen en zuurstof uit de lucht. De energie die Nero van zijn ouders heeft gekregen, is een gegeven en kunnen we niet meer veranderen. Zijn longen functioneren gelukkig goed. Voor nu is het een kwestie van Nero meer energie te geven via zijn darmen. Dit bereiken we niet door hem meer eten te geven, maar door te kiezen voor licht verteerbare voeding. Alle medicatie heeft zijn darmflora verstoord, waardoor de vertering en opname van voeding niet optimaal is. Daarom krijgt Nero een goede probiotica. Dit bevat verschillende stammen lactobacillen, enterococcen en bifidobacterium, maar ook een prebioticum (fructo-oligosachariden).

Na een week op de nieuwe voeding en probiotica, kunnen we bij Nero starten met een detox. De belangrijkste organen die ontgiften zijn de lever, nieren, darmen en het lymfestelsel. Als die het niet aankunnen, schakelen ze andere organen in, zoals de huid, om afvalstoffen te lozen. Dit laatste is bij Nero niet aan de orde, dus kunnen we volstaan met het ondersteunen van lever, nieren en darmen. De lymfe herstel ik bij Nero met behulp van osteopathie; voor de rest krijgt hij een detoxkuur. Daarbij is het belangrijk om te zorgen dat dat niet te hard gaat. Dat kost onnodig energie en maakt dat de hond zich beroerd gaat voelen. We bouwen het rustig op en langzaam maar zeker zien we Nero veranderen in de stoere, energieke Maltezer die hij hoort te zijn.

Wie is Anneke Schellingerhout?

Na haar afstuderen aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht,  promoveerde Anneke op het gebied van voeding. In 1998 startte zij haar holistische praktijk Jyoti in Heemskerk, waar ze vooral werkt met osteopathie, chiropractie, IMT, acupunctuur, laser, NES health, voeding, orthomoleculaire supplementen, Chinese en Westerse kruiden en homeopathie. Verder kennismaken met Anneke? Lees het artikel:  ‘Ik zie het als mijn morele plicht kennis over dieren breed te delen’