Door Anoniem op
Ja, ze is voor natuurlijke middelen om de weerstand te boosten en ook voor een detoxkuur op zijn tijd, maar aan de trend om standaard in voor- en najaar van alles in een paard te stoppen geeft Corine Poldervaart van Dier Kruid Kracht graag een tegengeluid. Corine is Veterinair Natuurgeneeskundig therapeut en (paarden)coach. Ondanks de goede intenties ziet ze het in de aanpak van paardeigenaren nog wel eens misgaan. Corine: ‘Elk dier verdient een individuele aanpak op maat’.
Als voorbeeld van een niet passende aanpak noemt Corine de standaard detox in het voor- en najaar. Natuurlijk is het goed om het lichaam met een druppel op basis van Artisjok (Cynara scolymus), Asperge (Asparagus officinalis), Arctostaphylos Uva Ursi (Beredruif), Berk (Betula alba), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis), Driekleurig viooltje (Viola tricolor), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Grote klit (Arctium lappa), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Heermoes (Equisetum arvense), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Jeneverbes (Juniperus communis), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Kattensnor (Orthosiphon stamineus), Kleefkruid (Galium aparine), Mariadistel (Carduus marianus), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), Zwarte bes (Ribes nigrum), Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris) en Zuurbes (Berberis vulgaris) te ontdoen van afvalstoffen. Maar je moet weten wat je doet. Kan het paard het op dit moment aan? Wat is er aan de hand dat het zoveel afvalstoffen heeft opgebouwd? Wanneer het immuunsysteem al erg is belast, dan zal het dier van een detox alleen maar verzwakken en zieker worden. Hetzelfde geldt voor vitaminen en mineralen. Alleen als er een tekort is, heeft het zin om het aan te vullen.
Corine: “Ik schrik er soms van hoeveel supplementen eigenaren met alle goede bedoelingen aan hun dier geven. Mensen zien een symptoom, geven een supplement zonder dat ze de oorzaak weten. Dan ontwikkelt het dier als reactie een nieuwe klacht, en dan hup, komt er weer een nieuw supplement bij. Hiermee kun je organen als de lever enorm belasten. Natuurgeneeskunde is fantastisch als je de focus legt op de oorzaak van de klacht en je het totaalbeeld van een dier laat meewegen in de behandeling. Dan kun je denken aan voeding, leefomstandigheden, arbeid en mentale gezondheid.
Weerstand, het lichaam in balans
Bij een goede weerstand draait het onder meer om de juiste voeding, een optimaal immuunsysteem en een goede spijsvertering. Er kan veel misgaan. Zo bevat voeding soms te weinig voedingsstoffen en/of zitten er stoffen in die het lichaam juist belasten. Ook aanwezige schimmels en bacteriën zijn een aanslag op het immuunsysteem. Het spijsverteringskanaal begint bij het gebit. Als dat niet op orde is heeft dat direct gevolgen voor de spijsvertering in de maag en darmen. Alles staat in verbinding met elkaar, waardoor verstoringen kunnen ontstaan.
Corine: “Helaas zien we nog veel te vaak dat paarden standaard worden ontwormd. Chemie vormt een grote toxische belasting. Wil je werken aan een optimale weerstand, zorg dan voor de juiste voedingsstoffen en een zo laag mogelijke toxische belasting. Pas als het lichaam in balans is kan een detox bijdragen aan het behoud van die balans.”
Ophoping afvalstoffen
Hoe herken je bij een paard dat er zich veel afvalstoffen hebben opgehoopt? Corine: “Je ziet en voelt het aan de hele bovenlijn. Vanaf de atlas richting sacrum voel je dat het verhard is en dat de spieren niet meer soepel kunnen meebewegen als je erop drukt. Toxinen hopen zich op in het bindweefsel en beschermen zo de vitale delen. Dit zie je ook bijvoorbeeld in ophoping van vetweefsel langs de manen aanzet. Het gevolg is dat een paard moeite heeft met buiging, nageven en het bekken kantelen voor het kunnen ondertreden.
Als de lever als uitscheidingsorgaan het niet meer redt, zie je dat de huid het gaat overnemen. Dat zie je terug in de vorm van onregelmatigheden in de huid en vacht en in het ontstaan van hoefzweren. Afhankelijk van de ernst ondersteun je eerst de uitscheidingsorganen en kies je pas later voor een detox. Ik gebruik zelf de Lecher antenne om organen en orgaansystemen te meten om te bepalen wat er op dat moment nodig is.
Detox, aanvullen en boosten
Corine onderschrijft het gegeven dat in het voor- en najaar juist bij paarden het immuunsysteem extra onder druk staat en dat de infectiedruk stijgt onder invloed van nattigheid, andere omgeving (van weide weer terug in de stal) en ander rantsoen. “Maar als een paard in goede conditie is, kan het immuunsysteem die extra druk zelf reguleren. In mijn werk kies ik ter ondersteuning voor bijvoorbeeld voor een Phytonics druppel op basis van Echte salie (Salvia officinalis), Gewone vlier (sambucus nigra), Groene thee (Camellia sinensis), Hokjespeul (Astragalus membranaceus), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Rode zonnehoed (Echinacea purpurea), Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus), Westerse karmozijnbes (Phytolacca americana), Bètacaroteen, Zink-L-Methionine en Bentonite-Montmorillonite. Deze fytotherapeutische druppels activeren het immuunsysteem.”
“Meet ik een vitamine- en mineralentekort dan boost ik graag met een supplement van Vitamine A (Retinol), Vitamine B1 (Thiamine), Vitamine B2 (Riboflavine), Vitamine B3 (Niacine), Vitamine B5 (Pantothenaat), Vitamine B6 (Pyridoxine HCl), Vitamine B12 (Cobalamine), Foliumzuur (Vitamine B11), PABA (para-aminobenzoëzuur), Biotine (Vitamine B8), Choline (-bitartraat), Vitamine C (L-ascorbinezuur), Citrus bioflavonoïden, Vitamine D (Calciferol), Vitamine E (d-alfa-tocoferol), Magnesium citraat, Kaliumchloride, Calciumcitraat, Fosfor (calciumfosfaat), Zink-L-Methionine, IJzer (-fumaraat), Mangaan (-sulfaat), Jodium, Selenium (-L-methionine), Koper (-aminozuurchelaat) en MSM (Methylsulfonylmethaan). Is een detox op zijn plaats en ik weet dat het lichaam het aankan, dan adviseer ik een detoxkuur. Al na drie weken zie je dat de detox zijn werk heeft gedaan. Waar je dat aan merkt? Klachten zoals kreupelheid, peesblessures en hoefzweren zie je na ontlasting van de lever al na enkele weken duidelijk afnemen.
Wie is Corine Poldervaart?
Na een werkend leven als agoog, maakte Corine Poldervaart in 2018 de grote stap om te starten met Dier Kruid Kracht. Het was haar eigen paard – tekenbeet, hoefbevangenheid- die haar op het spoor bracht van natuurgeneeskunde. Naast haar opleiding aan de Silverlinde academie, heeft Corine haar deskundigheid en ervaring uitgebreid bij Healthcare Academy Den Hoek. Corine behandelt paarden, honden en katten uitsluitend in hun eigen leefomgeving. Ze zorgt ervoor dat ze altijd een goede voorraad van PUUR en Phytonics bij zich heeft, zodat eigenaren meteen met de behandeling kunnen beginnen.