Op donderdag 21-11 zijn wij tot 12:00 bereikbaar. Vanaf vrijdagochtend 22-11 8:30 kunt u ons weer bereiken via telefoon en mail

 

Dierenfysiotherapeut Sandra Vetter: 'Phytonics heb ik altijd in de buurt'

Leestijd 3 minuten

Door haar werk als dierenfysiotherapeut in haar eigen praktijk, bij holistische praktijk Den Hoek en als assistent-trainer op renbaan Duindigt ziet Sandra Vetter het meteen als een paard een weerstanddip heeft. Een Phytonics druppel op basis van Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) en Bentonite-Montmorillonite is dan haar eerste keuze. En is er iets met de huid aan de hand? Dan is ze blij met de Phytonics spray met dezelfde ingrediënten met toegevoegde honing voor uitwendig gebruik. 

Door Sandra Vetter

Bovengenoemd middel is één van de middelen van Phytonics die bij ons standaard op de renstal klaar staan om in te zetten. Gedurende het renseizoen komt er bijna altijd wel een virus langs dat sluimerend in een hoekje lijkt te wachten om de paarden te attaqueren op een moment dat de weerstand wat minder is. Soms komt het binnen met een nieuw paard en krijgen vaak de driejarigen er als eerste last van. En lijkt het de oudere paarden eerst over te slaan totdat die na een wedstrijd toch ineens neusuitvloeiing hebben of een kuchje geven. Het is een lastig fenomeen waar een heel seizoen negatief door kan worden beïnvloed.

Wel of geen klinische verschijnselen

Bloeduitslagen geven meestal geen afwijkingen bij de iets oudere paarden, terwijl bij nader onderzoek er toch iets aan de hand blijkt te zijn. En bij sommigen zie je totaal geen klinische verschijnselen maar vallen de prestaties onverwacht tegen. De paarden die wel verschijnselen tonen zetten we direct op de druppel van Phytonics. Daarnaast leert de ervaring dat als we de paarden zonder verschijnselen er ook preventief op zetten, de hele stal sneller van het virus is verlost dan wanneer we niets zouden geven, omdat de paarden die het later toch een keer zouden hebben kunnen krijgen werkelijk gezond blijven.

De kunst is om per individu te bepalen hoe lang het middel effectief wordt ingezet. De paarden met een sterk immuunsysteem hebben soms al aan een dag of 5 genoeg, waarbij natuurlijk ook de training even moet worden teruggeschroefd. Ze worden niet in het zweet gereden en extra uren buiten gezet bij goede weersomstandigheden. Alle paarden in de stal krijgen standaard gestoomd hooi om de luchtwegen zo min mogelijk te irriteren. Soms combineren we de druppel met L-Lysine, een detoxkuur of een druppel om de luchtwegen te verzachten of zelfs een druppel op basis van Echte salie (Salvia officinalis), Gewone vlier (sambucus nigra), Groene thee (Camellia sinensis), Hokjespeul (Astragalus membranaceus), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Rode zonnehoed (Echinacea purpurea), Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus), Westerse karmozijnbes (Phytolacca americana), Bètacaroteen, Zink-L-Methionine, Bentonite-Montmorillonite om de weerstand een boost te geven. Soms geven we ook aanvullend een multivitamine. Door te meten weet ik welke combinatie voor welk paard het beste is in te zetten.

Spray

De spray staat voor mij bovenaan als EHBO middel bij kleine hoefbetrappingen en andere huidbeschadigingen (bijvoorbeeld aan staart en manen). De ontsmettende en huid genezende werking maakt de spray dagelijks goed inzetbaar en verbaas ik me nog steeds hoe het huidherstel versneld.

Meer weten? 

In de blog ‘Met dopingvrije Phytonics gezond de renbaan in’ deelt dierenfysiotherapeut en Equine Chiropractor Sandra Vetter haar visie op een eerlijke en effectieve begeleiding van paarden in de sport.

Wil jij weten welke middelen voor jouw dier kunnen werken? Mail ons op advies@nmlhealth.com of start een chat via deze website.