Door Anoniem op
Wanneer de dagen lengen gaat de cyclus van de poes weer op volle toeren draaien. Voorjaar, het startschot voor een nieuw begin, op zoek naar mannelijk schoon. Tenminste, als de poes de kans krijgt.
Geslachtsrijp
Wanneer poezen geslachtsrijp zijn worden ze krols, gemiddeld genomen is dat op 6 à 7 maanden leeftijd, uitzonderingen daargelaten. Het houdt grofweg een week aan en herhaalt zich elke 2-4 weken. Krolsheid uit zich vaak in luidruchtig miauwen en extreem aanhankelijk gedrag. Maar let op! Dat is niet per definitie zo, het kan ook ongemerkt voorbij gaan.
Het totaal veranderende gedrag kan een eigenaar tot wanhoop drijven, en ook de poes kan zichzelf behoorlijk in de weg zitten. Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan? Dat is afhankelijk van een aantal factoren.
Wel of geen nestje?
Wanneer een nestje niet gewenst is, is het gebruikelijk om te kiezen voor sterilisatie (castratie). Je loopt hiermee geen risico op ongewenste dracht, en bent daarmee ook de nadelige effecten en gevolgen van de krolsheid kwijt. Wanneer een poes veelvuldig krols wordt verhoogt het risico op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Datzelfde zien we bij het gebruik van de pil, waardoor het niet de voorkeur heeft. De ingreep is mogelijk vanaf 6 maanden leeftijd, maar kan natuurlijk ook iets later worden gedaan. Hoewel het voornamelijk voordelen heeft kleeft er echter ook een nadeel aan. Omdat de stofwisseling verandert ligt overgewicht op de loer, met alle mogelijke gevolgen van dien. Het is goed om daar rekening mee te houden en het rantsoen eventueel tijdig aan te passen.
Wordt er gefokt met een poes of wil men een gelegenheidsnestje? In dat geval is het handig om de situatie in kaart te brengen en de volgende vragen te stellen voor een optimaal beleid. Blijft ze binnen of komt ze ook buiten? Komt ze in contact met ongecastreerde katers? Ondervindt men problemen van de krolsheid? Het is een optie om eventueel (tijdelijk) de pil te geven.
Wat kan je doen?
- Om poezen extra te ondersteunen tijdens de krolsheid kun je een activerende druppel inzetten op basis van Monnikspeper (Agnus cactus), Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris) en Troszilverkaars (Cimicifuga racemosa) die de normale activiteit van het vrouwelijke hormonale systeem ondersteunt. Of een activerende druppel met o.a. Saffraanbloesem (Crocus sativa flores) voor een betere regulatie van de hormonen. Het werkt ook ontspannend.
- In de Chinese geneeskunde speelt de lever een belangrijke rol in de hormoonhuishouding. Zeker bij een pittig karakter en heftige krolsheid zou je ook kunnen kiezen voor een activerende druppel met Artisjok (Cynara scolymus), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), Silybum marianum.
- Omega 3-vetzuren brengen rust in het (hormonale) systeem.
- Leidt de poes af met leuke speeltjes, PUUR Matatabi etc. Wees creatief, met de meest simpele dingen kunnen ze soms uren zoet zijn. Afwisseling helpt ook!
- Rustgevende supplementen kunnen eventueel tijdelijk worden ingezet om de poes rustiger te krijgen.