Over maagzuur, teveel of tekort?
Bij mensen is bekend dat een tekort aan jodium in de maag kan leiden tot een maagzuurtekort. Dit maagzuur is belangrijk om eten te verteren, zodat nuttige voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Daarvoor is onder andere jodium nodig, om het chloride te binden. Een tekort aan chloride betekent dat er te weinig maagzuur kan worden aangemaakt. Daardoor krijg je maagklachten en verteringsproblemen met symptomen als oprispingen en kramp.
“Jodiumdeficiëntie mag dan ernstiger zijn in ontwikkelingslanden, in ontwikkelde landen komt het net zo vaak voor” - WHO
Wist je dat een teveel aan maagzuur bijna niet voorkomt bij hond en kat?
In de praktijk wordt eerder een tekort gezien, maar de klachten komen overeen. Voor de aanmaak van maagzuur is acetylcholine nodig, een neurotransmitter die de peristaltiek in gang zet. Onder invloed van stress kan dit proces niet plaatsvinden omdat acetylcholine alleen aangemaakt kan worden in rust. Gevolg is dat het milieu niet zuur genoeg is met als gevolg dat de vertering wordt belemmerd. De voedselbrij blijft te lang in de maag waardoor gisting en rotting plaatsvindt. Op zijn beurt maakt dat het slijmvlies dunner en kan de maagwand gemakkelijk aangetast worden.
Maagzuurremmers zijn dus minder onschuldig dan je zou verwachten
Ook bepaalde medicatie kan de slijmvlies van de maag dunner maken, zoals NSAID’s. Deze verminderen de aanmaak van prostaglandines die de pijnprikkel doet afnemen. Maar hierdoor wordt ook de opbouw van het maagdarmslijmvlies geremd, waardoor deze geïrriteerd kan raken door het maagzuur, dat is dus niet hetzelfde als een teveel aan maagzuur!
Ondersteun de maag met de kruidenmix van PUUR Stomac.