Charlie en de honingzalf: weg ontsteking!

Leestijd 3 minuten

Tussen de vele dierenaccounts op Instagram schittert het account van de hoofdrolspeler uit dit verhaal. De eigenaar van Charlie benaderde ons met haar verhaal en het verbluffende resultaat na gebruik van honingzalf. 

Door Jade Vercruysse

Mijn lieve Charlie is een blond Cairn terriër teefje van 3 jaar oud. Ze was 5 maanden oud toen ze in mijn leven kwam. Charlie is heel aanhankelijk, ze houdt van iedereen en krijgt graag buikaaitjes. Ze poseert graag voor haar foto’s en heeft haar eigen Insta account. Ook doen wij samen aan canicross hierin kan ze al haar energie kwijt. Kortom: Charlie is echt een speels hondje met een hart van goud. 

Plotseling mank

Op 16 april 2019 begon Charlie plots te manken met haar linker achterpoot. Na een bezoek aan onze dierenarts bleek Charlie patella luxatie te hebben aan beide pootjes (knieschijven die uit de kom gaan) en een gescheurde kruisband Charlie met honingzalf - na de operatielinks. De orthopedist - die zelf Cairntjes heeft! - raadde ons sterk aan de linkerkant te opereren. Op 23 april was het al zover. Ons werd verteld dat het herstel heel vlot zou moeten gaan en dat ze binnen 6 maanden al weer helemaal de oude moest zijn. Jammer genoeg is dit niet helemaal zo gelopen… Foto: Na de operatie.

Verkleuring, irritatie en een ontsteking

De dag na de operatie begon de huid rondom de hechtingen iets donkerder te kleuren. Charlie was heel erg geïrriteerd en had veel jeuk. Ik was bezorgd en ben naar de dierenarts gegaan, onze vaste dierenarts was niet aanwezig. De vervangende dierenarts vertelde ons dat dit normaal is en niets om ons zorgen over te maken. Maar elke dag verergerde het, ik vertrouwde het niet dus ik besloot nog maar eens terug te gaan. Het was opnieuw niet onze vaste dierenarts. Nu was de huid rond de hechting zwart en hard geworden. Deze dierenarts zei dat het gewoon een korst was op de hechtingen, heel normaal. Ze gaf wat antibioticazalf om erop te doen zodat er zeker geen infecties zouden ontwikkelen. Foto: de "korst". 

Van kwaad tot veel erger 

De volgende ochtend lag Charlie te rillen van de pijn. Ze wou niet opstaan. Toen ik haar hechting controleerde schrok ik ontzettend. De “korst” zat helemaal los. Vanonder de korst kwam witte pus uit een gapende wond. Met spoed bracht ik haar naar onze vaste dierenarts, die verbaasd was over wat ze aantrof. Ze bevestigde mijn vermoeden en zei dat dit inderdaad geen korst was, maar een stuk afgestorven huid waarin de bovenste hechtingen zaten. Heel dat stuk huid met spierweefsel en hechtingen is afgestorven en afgevallen. Je kon de hechtingen van het gewrichtskapsel eronder gewoon zien zitten. Er zijn 2 soorten hechtingsmateriaal gebruikt en de soort waarmee de huid was gehecht heeft een afweerreactie veroorzaakt, wat op zijn beurt de huid heeft doen afsterven. Charlie werd op antibiotica gezet en kreeg een antibioticazalf mee.

Antibiotica en medical grade honingzalf

Jammer genoeg hielp deze zalf niet. Toen heeft onze dierenarts ons medical grade honingzalf voorgeschreven. Ze vertelde mij hoe ze al veel wonderbaarlijke genezingen heeft gezien bij paarden met deze zalf. Zij vond dat het het proberen zeker waard was. Ik was zelf nog niet helemaal overtuigd van een product op basis van honing. 

De kracht van honingzalf

Mijn vooroordelen smolten als sneeuw voor de zon. Dankzij de medical grade honingzalf was de infectie de volgende dag al weg. Wij gingen langs de dierenarts om te kijken hoe het genas. Zij stond perplex. Er was een mooie vorming van gezond granulatieweefsel. Je kon de wond bijna zien krimpen! Toevallig heb ik van elke stap in het proces foto’s genomen, van begin tot eind. Je kan echt het verschil zien, hoe de wond langzaamaan mooi dichtgroeide.

Het genezingsproces

      

Op 29 mei was de wond helemaal dichtgegroeid. Dit is maar 24 dagen na het opengaan van de wond op 5 mei! Charlie kon daarna direct starten met haar hydrotherapie. Jammer genoeg heeft de infectie haar genezingsproces vertraagd waardoor ze er 8 maanden over heeft gedaan voor ze weer haar geliefde canicross weer mocht uitoefenen maar zonder de honingzalf was het nog veel langer en moeizamer verlopen.

Wat een redder in nood

Vandaag de dag is Charlie helemaal gezond en vol energie. Zolang ze geen pijn heeft aan haar rechterknie, hoeft deze niet geopereerd te worden. Honingzalf is onze redder in nood geweest, nu gebruik ik het voor alle wondjes. Ik heb ook de Paw wax gekocht om Charlie haar pootlikken tegen te gaan, wat ook weer een supergoed resultaat gegeven heeft!

 

Meer over de prachtige werking van Medical Grade honingproducten

De prachtige werking van honingzalf bij wonden is al decennia bekend binnen de praktijk van de veterinaire en humane geneeskunde. In onderstaand stuk delen Drs. Anneleen Spillebeen -specialistisch chirurg en docent aan de Faculteit Diergeneeskunde van universiteiten Utrecht en Gent-, Tineke Creemers -Biologe, wetenschapper en ontwikkelaar van de Medical Grade honingproducten van Vetramil en Dierenarts Nicolien van der Wilt van Dierenartspraktijk Gorter in Nederhorst den Berg hun kennis en mening over honingzalf bij wonden. 

Honing bij wondbehandeling: een bewuste keuze