Let op: aangepaste levertijden en bereikbaarheid rondom de feestdagen. Zie 'Actueel' voor details. 

 

Uit de praktijk van Anneke... Vieze praatjes: diarree van pup af aan

Leestijd 4 minuten

Elke praktijk herkent het wel: sommige klachten zie je hele perioden niet of nauwelijks en dan is er ineens een golf van patiënten met dezelfde klacht. Dit was zo’n week en het ging om diarree. Soms heerst er gewoon een virusinfectie en aangezien dat besmettelijk is, zien dierenartsen dan in korte tijd relatief veel dieren met hetzelfde beeld. Maar dat de ene diarree de andere niet is, wordt duidelijk als we de verschillende patiënten uitgebreider bespreken.

Casus 1. Hulpvraag: ondersteunen om weer een terugval en infectie te voorkomen

Tessa was een Groenendaeler teefje van dertien maanden oud die al van pup af diarree problemen had. Het kwam en ging en als er diarree was, dan was het vaak met slijm of bloed en had het een sterke, weeïge geur. Dit doet meteen aan giardia denken en dat was ook wat de dierenarts vastgesteld had. Behandelingen met de reguliere middelen fenbendazol (bekend als het ontwormingsmiddel panacur) en metronidazol (een antibioticum) hadden respectievelijk niet en slechts tijdelijk geholpen. Tessa had net weer een kuur gehad en op het moment van het consult klachtenvrij. De hulpvraag was ondersteunen om weer een terugval en infectie te voorkomen. Tessa was verder in goede conditie en had geen andere klachten. Door de giardia en de medicatie, waren haar darmen niet meer in optimale conditie, waardoor de parasiet steeds weer de kans krijgt.

Het behandelplan voor parasietvrij

Het behandelplan bestaat daarom uit het herstel van de darmen en vervolgens een omgeving creëren waar de giardia parasiet zich niet prettig voelt. Daarom adviseerde ik om in de eerste plaats de voeding aan te passen. Giardia voedt zich met koolhydraten; een voeding gebaseerd op vers vleesvoeding is daardoor in deze situatie beter, maar dan wel gekookt in plaats van rauw omdat dat beter verteerbaar is. Daarnaast kreeg Tessa een activerende druppel o.b.v. houtskool, tormentil, fenegriek, blauwe bosbes en echte kamille mee voor darmherstel, wat een week later werd aangevuld met een supplement van absintalsem, boldo, javaanse kurkumawortel, fenegriek, goudsbloem, grapefruitseed, kruidnagel, lapacho, echte tijm, wilde marjolein, caprylzuur en magnesium citraat. Gelukkig bleef met deze complete aanpak de giardia verder weg en waren de te dunne ontlasting perioden van Tessa voorbij.

Casus 2. Alleseter Gijs

De vijf jaar oude Gijs, een vrolijke bastaardje waar iets van een Friese Stabij van te maken was, kwam ook langs voor steeds terugkerende diarreeklachten. Al snel bleek dat dit eigenlijk altijd optrad na ‘’lekkers’’ van straat te hebben gegeten. Dat ging van achtergelaten boterhammen en patat tot de grote boodschap van mens en dier. Dit kan wijzen op een verstoorde darmflora. Met een supplement o.b.v. psyllium husk, MSM, tormentil, magnesium citraat, enterococcus faecium, FOS, magnesium phosphoricum en bentonite-montmorillonite werd de ontlasting al snel ingedikt en door het langer vol te houden, herstelde ook de darmflora. Daarna was het poep eten zo goed als over. Tja, soms is het ook gewoon lekker. Maar als het weer 'de dunne' geeft, volstaat voor Gijs een kuurtje met dit supplement.

Casus 3. Kat: braken en verkeerd uitziende ontlasting?

Kat saartje, een prachtige Siberische poes van bijna tien jaar oud was de volgende. Volgens de eigenaresse had ze al wat langer diarree, maar ze begon zich zorgen te maken nu Saartje ook steeds vaker ging braken en minder at. Goed doorvragen leerde dat er eigenlijk heel weinig ontlasting kwam en dat er alleen kleine beetjes bruine vloeistof op de bak terug te vinden waren. Saartje komt ook buiten, dus de eigenaresse nam aan dat Saartje tegenwoordig buiten haar behoefte deed, al had ze dat altijd gewoon op de bak gedaan.

Alarmbellen bij Anneke gaan af...

Bij mij gingen alarmbellen af; het hele verhaal past bij een kat die last heeft van een obstipatie, het tegenovergestelde van diarree. Wat deze eigenaresse aanzag voor diarree, is het vocht wat nog net langs de verstopping kan. Wanneer je verstopt zit, heb je nog wel trek en start je met eten, maar de kat zit letterlijk al vol en zal dus ook snel weer stoppen met eten. Als de voeding niet naar achter kan passeren, is er nog maar één weg en dat is er van voren weer uit; braken dus.

Verstopt!

Bij het navoelen van de buik bleek deze inderdaad helemaal vol met ontlasting te zitten. Meestal ontstaat dit door haarballen. Bij Saartje was voorzichtig laxeren en haarbalmanagement een gepasseerd station; de darmen moesten onder sedatie leeg gemasseerd worden, waarbij er veel harde, uitgedroogde ontlasting uitkwam. Een infuus bracht het vochtgehalte op pijl. Voor herstel van de darmen kreeg Saartje een supplement met psyllium husk, MSM, Bentonite, N-Acetyl-Glucosamine, Magnesium citraat, Enterococcus faecium en FOS en om herhaling te voorkomen instructies voor de eigenaar om dode haren uit de vacht te borstelen. Als ze toch wat last lijkt te hebben van verstopping, wat de eigenaresse nu herkent, krijgt ze een kuurtje met Plantago ovata.

Casus 4. Een ochtend verrassing van Doortje

Poedel Doortje van zes kwam op consult in verband met gevoelige darmen. Dit was tot een paar maanden terug goed onder controle te houden door altijd dezelfde hoogwaardige vers vlees voeding te geven en gedroogd vlees als beloning. Sinds een paar maanden leek dat niet meer te werken. Ze had steeds vaker zachte ontlasting en regelmatig diarree. Ze kon het vaak niet ophouden en dan vonden de eigenaren dan ’s morgens onderaan de trap. Goedemorgen en eet smakelijk!

Dieetvoer, diarreeremmer en vaccinatie

Ze waren met deze klacht al een keer naar de dierenarts geweest. Die had een dieetbrok voor gevoelige darmen meegegeven, een diarreeremmer voorgeschreven en omdat de vaccinatie toch bijna verliep, ook gevaccineerd met de grote cocktail en tegen leptospirose, in de volksmond de ziekte van Weil genoemd. Ze waren echter al snel gestopt met het dieetvoer, omdat ze daar echt niet tegen leek te kunnen en daarop ook ging braken. De diarreeremmer deed wel iets, maar zodra ze er mee stopten kwam het terug en uiteindelijk deed ook dat niet zo veel meer.

Opname van voedingsstoffen

Met goed doorvragen bleek de diarree begonnen toen meneer ziek thuis kwam te zitten en de hond dagelijks kluifjes gaf. Dat valt vaak niet zo lekker bij dieren met maagdarmproblemen omdat het slecht verteerbaar is. Door te vaccineren terwijl de darmen van slag waren, komt er als het ware een blokkade op het herstel van de darmen. Reden waarom de klachten bleven aanhouden. Het slecht verdragen van verschillende voedingen duidt vaak op een voedingsintolerantie of allergie.

Dit geldt voor iedere hond, maar zeker nu in het geval van Doortje, was het goed geweest om eerst te meten met VacciCheck om haar beschermingsstatus te weten en om zeker te weten of de grote cocktail nodig was. Blijkt dat de vaccinatie nodig is, dan is het het beste om te vaccineren op het moment dat de hond weer fit en gezond is. 

Eerst weer terug op de rit brengen

Doortje kregen we op de rit door eerst de vaccinatie homeopathisch te ontstoren in combinatie met een activerende druppel op basis van Artisjok (Cynara scolymus), Asperge (Asparagus officinalis), Arctostaphylos Uva Ursi (Beredruif), Berk (Betula alba), Canadese geelwortel (Hydrastis canadensis), Driekleurig viooltje (Viola tricolor), Duizendguldenkruid (Centaurium erythraea), Grote engelwortel (Angelica archangelica), Grote klit (Arctium lappa), Echte guldenroede (Solidago virgaurea), Heermoes (Equisetum arvense), Javaanse kurkumawortel (Curcuma xanthorrhiza), Jeneverbes (Juniperus communis), Kattenklauw (Uncaria tomentosa), Kattensnor (Orthosiphon stamineus), Kleefkruid (Galium aparine), Mariadistel (Carduus marianus), Paardenbloem (Taraxacum officinale), Rozemarijn (Rosmarinus officinalis), Zwarte bes (Ribes nigrum), Vrouwenmantel (Alchemilla vulgaris), Zuurbes (Berberis vulgaris).

Door vervolgens een aanvullend poeder te geven op basis van Psyllium husk - Vlozaad (Plantago ovata), MSM (Methylsulfonylmethaan), Bentonite, N-Acetyl-Glucosamine, Magnesium citraat, Enterococcus faecium, FOS (Fructo Oligo Sacchariden), kregen we de darmen weer tot rust en zelfs op een beter niveau dan voor de maandenlange ellende begon. Al bleef het oppassen met te veel kluifmateriaal, maar nu de eigenaren zich daar bewust van waren, was dat goed te managen.

Diarree betekent ongemak voor het dier en kan ook de eigenaar tot wanhoop drijven door dieren die bij nacht en ontij ineens uitmoeten, met vieze derrie in huis, ontlasting die in de vacht blijft hangen en ook de geur is vaak onaangenaam om maar een aantal aspecten ervan te noemen.

Een complete aanpak

Met een goede anamnese, lichamelijk onderzoek en soms noodzakelijk ontlastingsonderzoek is de oorzaak meestal wel te achterhalen en gelukkig ook te behandelen.

Meer lezen van dierenarts Anneke? 

Wil je meer weten over de producten die Anneke adviseert? Stuur een e-mail naar advies@nmlhealth.com